Hört på stan

Då har det åter blivit dags att lägga ut några nyheter om vad som är på gång i Stockholms fika utbud. Senast jag publicerade ”Hört på stan” var den 12 januari och sedan dess har de hänt en del. Läs om de nyheter jag snappat upp och glöm inte att tipsa mig om aktuella händelser som rör fika och dess underbara värld.

COLOURBOX9947716edited

…..Thoras tårtor slog upp portarna den 19 mars på Renstiernas gata 21. Thora Norgård har examen som tårtdesigner från The International Culinary Center i New York. Det är en mysig liten butik och hennes öppettider är fredagar 15.00-19.00 samt lördagar 11.00-14.00.

…..Tro, hopp och kaffe har slagit upp portarna på Bergsunds strand 51 (öppnade 27 februari). Det är tatueringskillarna bakom Salong Betong som öppnar fik. Lördagen den 19 mars slog de även upp dörrarna till deras andra enhet på Ringvägen 123. Det började med att de designade kaffekoppar i samarbete med Johan & Nyström och de öppnade även ett ställe på Arlanda flygplats men det fiket är numera stängt då de nu satsar på att förgylla söderborna med två fik med grymt kaffe.

…..MA Baker slog upp sina portar den 9 mars vid Kärrtorpsplan. Det är Anna Ahlmqvist och Maria Bäckström som startat upp ett bageri och café där fokus kommer att ligga på surdegsbröd, bullar och vegetariska soppor.

…..Bagaren Rafael Perz öppnar Pesso bageri på Drottningholmsvägen 15. Här låg tidigare Hultings bageri och senast Bröderna Fritzdorfs finbageri.

…..Thelins öppnar upp i Sundbyberg, närmare bestämt på Landsvägen 62 (vid Signalfabriken). Planerad öppning i vår.

…..Fikabaren öppnar i april på Södermannagatan. Det är baristan Lakis Psomas som står bakom satsningen där kaffet skall stå i fokus.

…..Fullersta gård har varit utan café i nästan ett år men nu har Simon Kostantan tagit över ansvaret för fiket. Simon som har sin bakgrund från Syrien ämnar blanda syriska och svenska rätter. Planerad öppning i april.

…..Mindepartementet är en konsthall specialiserad på fotografi som slår upp sina portar på Skeppsholmen i mars. Det är Charlotte Birnbaum som tillsammans med Estelle af Malmborg och Anna Eriksson som står bakom satsningen. Utöver utställningshall kommer det även att finnas bokhandel och kafé (Charlotte är ansvarig för kafé och evenemang). Charlotte är även redaktör för bokserien ”On The Table”.

…..Konditori Lyran genomgår en omfattande renovering. Den anrika ljusgula trävillan från 1867 har en fantastisk utsikt över Mälaren och nu har byggnaden målats om. I april/maj öppnas fiket åter igen.

…..Bageriet Kringlan på Linnégatan 26 ynglar av sig. Ägarna Karin och Patric slår upp portarna till ett nytt ställe på samma gata, närmare bestämt Linnégatan 16. Namnet blir ”Hjärtat” och öppning planeras till april.

…..Food Village (med grundarna Mats Holmberg och Nils Wellèus) är en saluhall, restaurang och kafé på 800 kvm  som slog upp sina portar den 19 mars i Hammarby Sjöstad (Virkesvägen 3c). Från början var det tänkt att Daniel Lindeberg skulle medverka i projektet och ansvara för bageri/kafè men han kommer enbart koncentrera sig på sin verksamhet i Orminge. Kökschef är Gustav Otterberg och brödet bakas av Nichlas Bergstedt (tidigare Ekstedt). Bakverken hämtas från K-märkt (Daniel Roos). Jag var där på invigningsdagen och jag håller tummarna för att allt blir bra och att folk hittar dit. I slutet på året öppnar Food Village även upp en filial på Vasagatan 16/Klara Västra Kyrkogata.

…..Deli Di Luca öppnade den 9 mars på Folkungagatan 110 (hörnet Renstiernas gata). Här låg tidigare en videobutik och senast Cafè Brasco. Fokus ligger på mat även om du kan komma in och ta en kaffe på stående fot och samtidigt ta något klassiskt italienskt bakverk. Annie och jag var där den 19 mars och noterade snabbt bristen på logistik (vilket inte är helt ovanligt vid uppstarten av en ny verksamhet). Den vegetariska focaccia var totalt smaklös och tråkig och vår cappuccino hade en underlig eftersmak.

…..Tre Små Rum i Trosa har varit stängt och utan ägare i över ett år men nu har Arne Larsson och hans syster köpt stället och de har även hunnit med att anställa Kristin Rydberg som caféchef. Tre små rum har anor från slutet av 1800-talet och är förutom ett café även ett bed & breakfast. Öppning sker den 24 mars. Äntligen säger jag som besökt fiket till och från sedan 80-talet.

Har du tips på fikarelaterade nyheter som är på gång i Stockholm med omnejd, tipsa gärna mig här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.