I hängmattan med: Mattias Ljungberg, Tössebageriet

Mattias Ljungberg är för gemene man känd för att vara upphovsmannen till den tokhyllade semmelwrapen men hans meritlista sträcker sig längre än så. Mattias har vunnit tävlingen Årets konditor 2006, är dubbel guldmedaljör från culinary olympics med kocklanslaget, har medverkat till att skapa flera uppmärksamma tårtor till kungahuset ocn nu i våras var han domare i tv-programmer “Det stora tårtslaget” som gick av stapeln på Sjuan. Till vardags driver Mattias Tössebageriet på Östermalm, vilket han gjort sedan 1996. Att ha många bollar i luften verkar stämma bra in på Mattias men kan han koppla av på semestern? Läs vidare så får du svaret.

13450185_1034323449950848_1259160036199369473_n

Vad skall du göra på semestern?
Tössebageriet stänger en månad så jag kommer vara i vår sommarstuga i Stockholms skärgård med familjen.

Är du en aktiv person under semestern eller ligger du mest och slappar? 
Förra året byggde jag vår sommarstuga hela sommaren så i år ska jag faktiskt försöka slappa lite…om jag nu klarar av det😀 Jag har väldiga svårt med att slappna av och ta det lugnt, Så fort man har gott om tid att tänka hittar jag på något nytt projekt. Jag gillar att ha det så men det är inte alltid så lyckat eller hälsosamt så i år ska jag anstränga mig för att göra så lite som möjligt på semestern.

Vilka böcker och tidningar planerar du att läsa?
Det har jag faktiskt inte tänkt på men nu när frågan kom upp så tror jag att jag ska köpa mig någon pocketbok och plöja igenom den i hängmattan. Tack för tipset. Det brukar bli någon bok det har snackats om eller någon på topplistan. Så värst mycket konditor-litteratur blir det nog inte under semestern då jag får tillräckligt av det resten av året.

Vilken musik kommer att spelas om och om igen under semestern? 
Jag håller på att skapa en härlig play list för soliga dagar på terrassen, det blir lättsmält musik med blandat lounge, soul, hiphop och några av de senaste hitsen. En sådan lista brukar få stå och snurra om och om igen. Jag har lyssnat en hel del på ”Drake” på sistone så det lär det nog bli en hel del av i sommar. Jag ska och titta på Rammstein imorgon så det kanske blir lite sådant också.

Favoritbakverk under sommarhalvåret?
Man kan väl inte kalla det bakverk men på sommaren blir det liksom legitimt att äta glass lite när man vill så det kommer bli mycket av den varan. Förut kunde jag trycka i mig vilken glass som helst men idag föredrar jag någon kvalitets glass, går eller åker gärna en bit extra för att få möjlighet att köpa glass gjord med lite kärlek.

Vad dricker du helst till ditt bakverk?
Jag är en stor kaffedrickare så det är alltid det som gäller när det vankas fika. Lindvalls premium kaffe är det jag dricker mest av. Espresso och latte i all ära men en slät kopp brygg är det som toppar min lista. Vi har nu till sommaren tagit fram en ”Tösses cold brew” alltså kallbryggt kaffe. Den är verkligen jätte god och läskande på sommaren. Jag dricker gärna mitt kaffe ljummet så jag håller på att vänja mig lite med det kallbryggda kaffet.

Vad är det mest annorlunda bakverk/dessert/bröd du någonsin ätit?
Det måste nog vara när vi var i Thailand nu i vintras. Det parkerade en kille utanför hotellet med sin moped som han hade byggt upp en hel kondis disk på. Han hade mängder av hembakade bakverk i regnbågens alla färger. Självklart va jag tvungen att köpa minst en av varje för att testa. Det var väldigt spännande och skitäckligt och mina ungar höll med. Jag fick verkligen klart för mig att vi alla har olika smakpreferenser och syn på kvalitet. Men en erfarenhet rikare blev jag.

Vilket bakverk/dessert/bröd får för lite uppmärksamhet enligt dig?
Wienerbrödet! Ett nybakt wienerbröd är så sjukt gott, och kräver ett gediget yrkeskunnande om man ska göra det på rätt sätt. Tyvärr ligger det inte alls i tiden och bensinmackar och kiosker har hjälpt till med att skyffla ut taskiga bakeoff varianter som vad jag tror har förstört folks bild av vad ett gott wienerbröd är. Med den rådande trenden med kavlade degar bland bagare och konditorer hoppas jag att wienerbrödet en dag får sin välförtjänta revival.

Många fik tar fram olika varianter av sommarbakelser, vad har ni för variant i sommar?
Vi har jobbat mycket med en kritvit glace som bas på våra sommartårtor och bakelser, det gör att de bär och frukter vi sedan dekorerar med poppar ut mycket mer. Det ger ett elegant somrigt utseende på bakverken.

Har du några tips på mysiga favoritfik?
Jag själv gör alltid ett besök på Utö varje sommar och tar en fika på Utö bakgård. Skönt att någon öppnade ett bageri med klass på efter att det gamla bageriet sjangserat helt under årens lopp. Sedan vet ju nog de flesta att MITT- favorit ställe ligger på Östermalm:) Alla är välkomna dit.

Trevlig sommar😀

imageedit_6_6721925012Kondisvagn på Koh Samui i Thailand

✲✲✲✲✲

1389501_901015390015824_40141035_n

Mattias Ljungberg
Ägare
Tössebageriet
Adress: Karlavägen 77, Stockholm
E-post: Här
Hemsida: Här
Facebook: Här
Mattias Instagram: Här

Tidigare publicerade gästinlägg “I hängmattan med”
Daniel Roos, K-märkt patisserie & bageri
Josephine Eriksson, Wienercaféet
Heléne Johansson, Brunkebergs bageri, Brioche, Bread and Table
Ronny Latva, RC Chocolat
Magnus Johansson, Magnus Johansson Bageri & Konditori
Anicka Larsson, Handgjort Stockholm
Karin Lorin, Boställets vedugnsbageri
Monika Ahlberg, Thielska Galleriet café
Anders Oskarsson, Nilssons Konditori & Bageri
Daniel Lindeberg, Lindeberg Bageri & Konditori
Maria Grave, Margaretas Bröd & Bakverk
Mattias Wallmark, Lundbergs Konditori
My Feldt, Feldts Bröd & Konfekt
Oscar Målevik, Haga Tårtcompani & Bageri
Sara Aasum Hultberg, Hillenberg
Mia Öhrn
Jesper Långström, Vete-Katten
Ellinor Isaksson, Chokladfabriken

 

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.