I hängmattan med: Ronny Latva, RC Chocolat

När fikabibeln White Guide Café i juni delade ut årets priser på en gala i Stockholm (samtliga vinnare här) så kammade RC Chocolat hem kategorin ”Årets värt en resa” med motiveringen ”För ett oemotståndligt helgjutet och kvalitetsfokuserat utbud av bakverk, desserter, praliner och mackor där omsorg och kvalitet även omfattar drycker”. RC Chocolat har sitt näste i vackra Sigtuna med både kafé och bageri. De har även en enhet på Arlanda flygplats vid terminal fem. Ronny Latva är en diplomerad konditor med utbildning på Le Cordon Bleu och slog tillsammans med Charlotta Söör upp portarna till RC den 1 mars 2002. De tillverkar chokladpraliner, chokladtryfflar, bakelser, tårtor, bröd och egentillverkad glass (jag rekommenderar varmt lakritsglassen) och de har en stark ekologisk och närproducerad profil.

Ronny ingår i det svenska konditorlandslaget och i januari i år kammade han tillsammans med övriga medlemmar (Maria Grave, Helena Henriksson, Lina Östberg, Martin Isaksson (coach) och Tony Olsson (lagledare) i landslaget hem en hedrande tredjeplats i EM (se tävlingsbidragen här) och får därmed tävla i Cope de Monde de la Patisserie (VM) i januari 2017 men innan dess är det NM i september. Ronny har tidigare tillsammans med Fredrik Borgskog en guldmedalj i Nordic Pastry Cup 2014 (se tävlingsbidragen här)

imageedit_3_2958812344

Vad skall du göra på semestern?
Det blir någon tripp till Gotland och kanske en snabb resa till Skåne.

Är du en aktiv person under semestern eller ligger du mest och slappar?
Jag är nog ganska aktiv, har små barn så det blir inte så mycket slappa.

Vilka böcker och tidningar planerar du att läsa?
Är inte så mycket för läsning men gillar att lyssna på sommar i p1 alt någon talbok i hörlurar.

Vilken musik kommer att spelas om och om igen under semestern?
Jag är ganska mycket inne på Volbeat för tillfället men det blir nog även lite klassiker som Guns and Roses och Nirvana. Om jag lyssnar på något lugnare så blir det ofta Band of Horses eller Oasis.

Favoritbakverk under sommarhalvåret?
Mycket glass i alla former

Vad dricker du helst till ditt bakverk?
Gärna kaffe oftast från David Haugaard som rostar vårt kaffe på RC.

Vad är det mest annorlunda bakverk/dessert/bröd du någonsin ätit?
Var i Kina förra året och provade en hel del bakverk som var lite annorlunda, väldigt sött och ofta väldigt stabbigt.

Vilket bakverk/dessert/bröd får för lite uppmärksamhet enligt dig?
Det är dessvärre många gamla klassiker som blivit förstörda av alla halvfabrikat. Exempelvis så kan äppelpaj, solskensbullar och vaniljglass vara fantastiskt goda om de är gjorda på bra råvaror och mycket kärlek men på grund av att det finns så mycket dåliga kopior på marknaden så blir de svåra att sälja.

Många fik tar fram olika varianter av sommarbakelser, vad har ni för variant i sommar?
Vi har en hel del produkter med jordgubbar såsom tartletter-bakelser och tårtor.

Har du några tips på mysiga favoritfik?
När vi är på Gotland tar vi nästan alltid en sväng till Rute stenugnsbageri vilket vi tycker är trevligt.

Trevlig sommar:)

11850187_722768981185840_1422929331_n

✲✲✲✲✲

imageedit_6_7744775123

Ronny Latva
Delägare
RC Chocolat
Adress:
Stora gatan 49 (Sigtuna), Stora gatan 50 (bageriet i Sigtuna), Arlanda flygplats (terminal 5)
E-post: Här
Hemsida: Här
Facebook: Här
Instagram: Här
Ronny Instagram: Här

Tidigare publicerade gästinlägg ”I hängmattan med”
Daniel Roos, K-märkt patisserie & bageri
Josephine Eriksson, Wienercaféet
Heléne Johansson, Brunkebergs bageri, Brioche, Bread and Table
Magnus Johansson, Magnus Johansson Bageri & Konditori
Anicka Larsson, Handgjort Stockholm
Karin Lorin, Boställets vedugnsbageri
Monika Ahlberg, Thielska Galleriet café
Anders Oskarsson, Nilssons Konditori & Bageri
Daniel Lindeberg, Lindeberg Bageri & Konditori
Maria Grave, Margaretas Bröd & Bakverk
Mattias Wallmark, Lundbergs Konditori
My Feldt, Feldts Bröd & Konfekt
Oscar Målevik, Haga Tårtcompani & Bageri
Sara Aasum Hultberg, Hillenberg
Mia Öhrn
Mattias Ljungberg, Tössebageriet
Jesper Långström, Vete-Katten
Ellinor Isaksson, Chokladfabriken

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.