I hängmattan med Tina Fernlund och Marqus Östin, Järna bageri

Ett bageri som ligger mig varmt om hjärtat är Järna bageri som ligger i Järna i Södertälje kommun. Bageriet som drivs av Tina Fernlund och Marqus Östin ligger i ett stort vitt hus med tillhörande trädgård som de delar med Åsgatan 2 kaffebar.

Tina och Marqus använder sig enbart av ekologiska råvaror och filosofin är att samla en mångfald av olika sädesslag i bageriet. De använder sig av kulturspannmål som är ett mer näringsrikt sädesslag som fungerar särskilt bra inom ekologisk odling. De väljer med omsorg vilka aktörer de köper in spannmål ifrån och det blir mest från mindre kvarnar runt om i landet.

Min fru Annie och jag brukar med jämna mellanrum åka till Järna för en fika och då brukar vi först köpa kaffe i kaffebaren (med i White Guide Café) som ligger vägg-i-vägg med bageriet och sedan kliver vi över till Tina och Marqus för att köpa fikabröd och därefter sätter vi oss i trädgården och fikar. Bageriet har inga sittplatser inomhus så därför brukar vi köra detta upplägg som säkerligen många andra också gör och det fungerar alldeles utmärkt. Schysst kaffe och bra bakverk = gofika.

Vad skall du göra på semestern?
– Tina: Jag väntar med semestern i ett par månader och då skall jag åka till Australien med min far och hänga med min bror och hans familj som bor där.

– Marqus: Hänga med familjen! Jag är fortfarande föräldraledig med min yngste son så sommaren blir sista tiden tillsammans innan förskolestarten i augusti. Vi är mest på sommarstället utanför Helsingborg och tar tåget till Köpenhamn när vi längtar till
stadspulsen.

Brukar du kunna koppla av helt från att baka under semestern eller ”fuskbakar” du?
– Tina: Absolut! Inget fuskbak här inte. Jag tycker det är bökigt att baka hemma och jag äter hellre bakverk som någon annan bakat när jag har semester.

– Marqus: Mindre eftersom jag oftast köpt på mig något från mina bageribesök. Men det händerna att jag hittar nya mjölsorter som det är kul att testbaka sommarbröd på (och när jag skriver detta jäser morgondagens pizzadeg i köket😉

Vilka bröd och bakverk är dina absoluta favoriter?
– Tina: Kanelbullar gör mig sällan besviken, kanske är det nostalgi med mammas bullar som sitter i ryggmärgen! Jag är väldigt förtjust i mazariner eller egentligen det mesta som innehåller mandel i. Häromdagen gjorde jag croissants aux mandes för första gången och det var bland det godaste jag ätit. När det gäller bröd så tröttnar jag aldrig på rent rågbröd. Jag älskar doften av nybakad svedjeråg.

– Marqus: Bland bröden är jag verkligen ett fan av pumpernickel. Det är otroligt vilket smakdjup man kan få fram med en så anspråkslös råvara som rågkross. Och bland det ljusare och sötare, croissanter och havrekakor.

Vad ville du bli när du var liten?
– Tina: Tandläkare. Jag var ofta hos tandläkaren när jag var liten och jag gillade min tandläkare jättemycket. Det var väl någon slags idoldyrkan och jag ville helt enkelt bli som hon. Det positiva är att det gjorde att jag inte drabbades av tandläkarskräck:) Paradox nog är ju inte bagaryrket det allra bästa för tänderna.

– Marqus: DJ! Efter bröd och kaffe är det musiken som tar mig genom dagen. Det är den bästa drogen! Tidiga lördagsmorgnar när jag är ensam kan jag spela högt i bageriet och vi har inga grannar så ingen blir störd.

Vad inspirerar dig i livet?
– Tina: Livskraften i ett frö. Jag alltid lika förundrad över det.

– Marqus: Alla som vågar tro och satsa på något trots att det känns svårt, oavsett om det gäller jobbet, familjen, kärleken eller inom politiken.

Vad får dig att skratta?
– Tina: Vardagskomik, till exempel att öppna en dörr åt fel håll eller att råka snava till (gubbmoves som vi brukade säga när jag jobbade på Rosendals trädgård😊

– Marqus: Just nu, min 4-årings kommentarer om livet. Senast; ”pappa, du är ju BARA bra på att baka”.

Vad har du för dold talang?
– Tina: Att slå in paket och lägga ned lite extra tid för det.

– Marqus: Jag är rätt vass på att plugga in kartor då jag har ett stort intresse för geografi.

Nämn tre saker du inte kan vara utan.
– Tina: Mina vänner, skogen och min bil.

– Marqus: Familjen, musiken och mjölet😉

Har du några favoritplatser i landet som du gärna besöker?
– Tina: Gotland. Där har du alltid nära till havet vad du än befinner dig och så har du även det underbara ljuset från kalkstenarna. Jämtland tycker jag också mycket om och jag reser gärna och hälsar på mina goda vänner som bor på dessa båda platser.

– Marqus: Mitt älskade Västerbotten! Hemstaden Umeå och dess omgivningar. Det är inte storslaget men mycket älskvärt!

Vad är din favoritmaträtt?
– Tina: Ungsrostade grönsaker med en god färskost.

– Marqus: Isterband. Jag har aldrig fattat det här med att det ska vara så mycket kött i korv! En del kött, en del fett och en del korngryn tycker jag är en bra mix. Och hårt syrat ska det vara.

Du bjuder på middag och skall imponera med en läcker efterrätt, vad bjuder du på?
– Tina: Sabayone med färska bär och kanske en liten biscotti till.

– Marqus: Poire Belle Hélène. Kylskåpskallt inkokt päron, varm och tät chokladsås.

Hur ser era planer ut för den närmsta tiden med bageriet?
– Tina: Marcus kommer tillbaks från pappaledigheten nu så då skall vi utvärdera vårt första år och lägga en plan för höstens arbete.

– Marqus: Vi har precis avslutat vårt första år så det känns fortfarande som vi är i vår etableringsfas. Vi fortsätter att satsa på goda grejor och att komma ut mer med vilka vi är och vad vi gör.

Har du några tips på mysiga favoritfik?
– Tina: Lilla Bjers på Gotland och Elsis café på Fårö. Jag instämmer även med Marcus om att Gesällbageriet i Figeholm är bra. Prints bageri i Stallarholmen är ett annat härligt fikaställe. Vidare så har du Rosendals trädgård, Äppelfabriken på Färingsö och så grannen till vårt bageri, Åstagan 2 Kaffebar. Det finns ännu fler mysiga ställen med det får räcka så.

– Marqus: Två riktigt fina ställen i Småland är Gesällbageriet i Figeholm – Allt det bästa, riktigt gott bröd och fika, och mysig trädgård.
Kafe 3 århundraden i Berga – En sann pärla, gofika i avslappnad miljö och servicen är förmodligen bäst i landet. De har ständigt en person som cirkulerar och erbjuder påtår så var beredd på koffeinchock:)

Stort tack för er medverkan och ha en avkopplande sommar:)

Tina Fernlund och Marqus Östin
Ägare
Järna bageri
Adress:
Åsgatan 2, Järna
Hemsida: Här
Facebook: Här
Instagram: Här

Tidigare publicerade gästinlägg ”I hängmattan med”
Josephine Eriksson, Wienercaféet
Karl Söderlund, Bagaren & Bonden
Gustav Fagerman, Artisan Bread
Stefan Berg, Lillebrors bageri
Damien Foschiatti, Fosch Artisan Pâtisserie
Robin Delselius, Robin Delselius Bageri
Jarl Tungelstedt, Enskedeparkens bageri
Johanna Ljungsberg, Conditori Nordpolen
Daniel Frehde, Jeremiabageriet
Liv Sandberg, Liv Sandberg Cake Art
Håkan Johansson, Bageri Brillo
Didrik Persson och Martin Westin, Bageri Leve
Daniel Roos, K-märkt patisserie & bageri
Per Klein, Lundbergs konditori
Frida Leijon, Leijon Stenugnsbageri och konditori
Carolina Viding, Park konditori
Anna Björlin Arvids, Lidingö Bröd & Pâtisserie
Veronica Mokrosinski, Valhallabageriet
Hanna Assarsdotter, Chocolatte
Magnus Johansson, Magnus Johansson Bageri & Konditori
Petrus Jakobsson, Bageri Petrus
Mattias Ljungberg, Tössebageriet och MR Cake
Karl Mattsson, Vallentuna stenugnsbageri
Maria Printz, Printz bageri
Daniel Lindeberg, Daniel Lindeberg Bageri & Konditori
Joel Lindqvist, Mat- & Chokladstudion
Sara Wennerström, Solhaga stenugnsbageri och Borgmästargården
Ronny Latva, RC Chocolat
Oscar Målevik, Haga Tårtcompani & Bageri

2016 års samtliga inlägg kan du läsa här

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.