Idag firar vi världens bästa bulle

Idag firar vi kanelbullen med pompa och ståt från Haparanda i norr till Ystad i söder. Få bakverk är väl så älskad som kanelbullen. Den är god, enkel att baka och älskas av ung som gammal. Kanelbullen är helt enkelt bäst. Visst, alla håller inte med. Min fru Annie äter hellre kardemummabullar då hon tycker den är mer smakrik.

För dig som är min blogg trogen så vet du att jag brukar lansera Stockholms största kanelbulletest men i år blir det inget test. Du får helt enkelt hålla dig till godo med förra årets test där jag och Annie smakade på 51 bullar från lika många bagerier/konditorier i Stockholmsområdet. Testet från förra året kan läsa här.

Gällandes kanel så anses Saigonkanelen vara en av de bästa och den växer i centrala och norra Vietnam. Även Ceylonkanel rankas i topp och den brukar Annie och jag köpa. Äkta kanel är ljusare i färgen än den falska kassiakanelen och stängerna är sprödare och lättare att pulvrisera. En äkta kanelstång är alltid rullad i flera varv, medan den falska kassian bara har inrullade kanter. Den äkta kanelen ska heller inte ha en bitter smak.

När kanelen är mald är det svårt att se hur tjock den varit, då får du kolla det latinska namnet (äkta kanel heter cinnamomum verum eller cinnamomum zeylanicum). Kanel som säljs hos våra vanligaste livsmedelsaffärer är dessvärre av sämre kvalité och äkta kanel i mald form är få som tar in i sortimentet. Det finns även hälsorisker med den falska kassiakanelen  som är vanligt förekommande i affärerna med ämnet Kumarin men det tänker jag inte ta upp en dag som denna. Om du vill läsa mer om kanel så kan du göra det här.

Jag älskar hösten med naturens färgskiftningar och förra året fotade jag denna bild. Njut av dagen och låt bullen smaka.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.