Idag höjer vi koppen för internationella kaffedagen


Idag den 1 oktober firas internationella kaffedagen i ett stort antal länder runt om i världen. International Coffee Day tog avstamp i Japan 1983 och har sedan dess växt globalt och blivit en årligt återkommande händelse vars syfte är att främja rättvis- och etisk handel och att öka medvetenheten om kaffeodlarnas tuffa arbetssituation.

Många länder runt om i världen firar sina egna nationella kaffedagar vid olika datum under året (exempelvis firar vi i Sverige kaffets dag den 29 september). I mars 2014 enades ICO:s medlemsstater om att organisera internationella kaffedagen till den 1 oktober och därmed skapa en enda högtidsdag för kaffeälskare runt om i världen.

Det är viktigt att odlarna behandlas väl och att de får en skälig lön och då är det bra att man belyser etisk handel. Vi skall även vara medvetna om att kaffe tillhör en av våra mest besprutade grödor och för en konsument så skall man se till att köpa kaffe märkt med KRAV eller EU-loggan som garanterar att inga kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel använts. Sedan finns det en rad andra certifieringar och märkningar som kan vara bra att hålla koll på och som jag kommer att skriva om i ett senare inlägg. Om du vill veta mer om certifieringar så kan klicka in på Arvid Nordquist certifieringsguide här.


Det går inte en dag utan nyheter om kaffets förträffligheter och det dyker ständigt upp undersökningar som visar hur bra kaffe är för hjärta, hjärna och mot olika sjukdomar. Ibland tycker jag att det blir lite väl mycket information och det är inte alltid lätt för en konsument att sålla i flödet.

Allt är dock inte frid och fröjd och många experter spår kraftigt förhöjda kaffepriser framöver (vilket vi redan sett under året) och med pågående klimatförändringar så kan det ställa till det för odlarna. Det forskas en hel del om motståndskraftigare kaffebuskar eller högpresterande kaffebuskar som det så fint heter. Syftet är att få buskar som kan ge en högre avkastning och det talas till och med om att de kan ge dubbelt så hög skörd jämfört med traditionella plantor.

Läs gärna Naturskyddsföreningens 5 skäl att välja ekologiskt kaffe. Du kan även kika in hos Specialty Coffee Association som är en ideell medlemsbaserad organisation som består av människor inom kaffeindustrin, från producenter till baristor. Syftet är att säkra försörjningen och säkerställa en effektiv och hållbar förvaltning och användning av råvaror som inte är energitillgångar genom hela värdekedjan i EU.

Nu tänker jag gå och hälla upp nybryggt kaffe och sedan luta mig tillbaka i soffan och bara njuta.


✶✶✶

Mer om kaffe
Kaffe är alltid en utmärkt idé
Är kaffe för dyrt eller för billigt?
Så har våra kaffevanor förändrats
Kallbryggt kaffe – gott och fräscht
Här är landets bästa kaffeupplevelser och de vassaste baristorna
Vilka kaffefilter är bra?
Kaffedrinkar att njuta av
Kaffesurr – konstiga saker som folk har i sitt kaffe
Kafferosterier i Sverige (även med kaffebarer)
Vaskar du kaffe?
Kaffeguide Stockholm

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten eller sponsrade inlägg. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat, antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.