Idag njuter vi av en god räkmacka


Idag firar vi räkmackans dag som instiftades 2010 av Arlanda flygplats. Dagen kom till eftersom att Arlanda tillsammans med Landvetter flygplats säljer flera tusen räkmackor i veckan och har så gjort i många år.

Givetvis sträcker sig räkmackans historia längre bak än 2010 och redan på sent 1800-tal sågs den första smörgåsen med ”friskpillede fjordrejor” dagens ljus i Danmark. Med Danmarksfärjorna antas det att räkmackan kom till Skåne och Göteborg. Mellan 1950-1970 spred sig räkmackan vidare runt om i hela landet.

Foto: Gothia Tower

En räkmacka består oftast av räkor, majonnäs, ägg, kaviar och citron men självklar finns det olika varianter på räkmackorna men det viktigaste är att räkorna är handskalade.

Personligen rankar jag Gothia Towers King-Size räkmackor högt vars recept togs fram redan 1977 av Staffan Enander. 200 gram handskalade räkor, majonäs, ägg och en lättare sallad, det är allt som behövs.

Goda räkmackor som jag ätit i Stockholm finns på Grand Hôtel Cardierbaren, Nybroe Smörrebröd och Melanders.

En person som förstår sig på det goda i livet är Edward Blom som är bevandrad i landets mat- och dryckeshistoria och här är ett klipp som jag hittade med honom där han berättar om räkmackans historia.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.