Internationella kaffedagen

Idag firas den internationella kaffedagen i ett stort antal länder runt om i världen. International Coffee Day är en dag som används för att fira kaffe som dryck men även för att öka medvetenheten om odling, hållbarhetsfrågor och rättvis handelspraxis inom kaffeindustrin.

Det är viktigt att odlarna behandlas väl och att de får en skälig lön och då är det bra att man belyser etisk handel. Vi skall även vara medvetna om att kaffe tillhör en av våra mest besprutade grödor och för en konsument så skall man se till att köpa kaffe märkt med KRAV eller EU-loggan som är de enda märkningar som garanterar att inga kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel använts. Läs gärna Naturskyddsföreningens FAQ – skillnaden mellan ekologiskt och oekologiskt kaffe.

Foto: Chemex Coffeemaker

Det går inte en dag utan nyheter om kaffets förträffligheter och det dyker ständigt upp undersökningar som visar hur bra kaffe är för hjärta, hjärna och mot olika sjukdomar. Ibland tycker jag att det blir lite väl mycket information och det är inte alltid lätt för en konsument att sålla i flödet.

Allt är dock inte frid och fröjd och många experter spår förhöjda kaffepriser framöver och med pågående klimatförändringar så kan det ställa till det för odlarna. Det forskas en hel del om motståndskraftigare kaffebuskar eller högpresterande kaffebuskar som det så fint heter och syftet är att få buskar som kan ge en högre avkastning och det talas till och med om att de kan ge dubbelt så hög skörd jämfört med traditionella plantor. Frågan jag ställer mig är till vilket pris och vad det har för inverkan på kvalitén?

Foto: Moomin official

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.