Jordgubbar – en midsommardröm


I midsommar är det tradition att duka upp bordet med färskpotatis, sill, nubbe och så kronan på verket, jordgubbar. Men när började jordgubbar bli en del av middagsmåltiden?

Det var under 20-talet som jordgubbar först började avnjutas under midsommarhögtiden och från mitten av 1900-talet blev det allmänt utbrett med jordgubbar vid midsommarmåltiden.

Jordgubbar med vispad grädde är en klassiker men även olika bakverk med jordgubbar har blivit allt vanligare under midsommar som exempelvis en klassisk jordgubbstårta. Vissa år brukar jag köpa en jordgubbstårta på konditori, andra år bakar jag en själv och i de allra flesta fall tycker jag att det blir som godast när jag bakar själv.

I midsommar kommer jag nog välja jordgubbar med grädde alternativt en skopa vaniljglass och det kommer avnjutas tillsammans med en god likör.

Njut och älska dina jordgubbar❤


Visste du att:

  • Midsommar är vid sidan av julen den kanske viktigaste högtiden i Sverige. För många människor markerar den början på en period av ledighet. Historiskt sett går både midsommar och midsommarstången tillbaka på ett firande i norra Europa av vårens spirande växtlighet.
  • Midsommardagens ursprungliga funktion som kyrkohögtid är numera nästan obefintlig och var ägnad Johannes Döparen, vars kalenderdag infaller den 24 juni. Detta var den ursprungliga midsommardagen i Sverige. I Danmark och Norge ansluter namnet S:t Hans dag tydligare till de bibliska berättelserna.
  • Den 23 juni var midsommaraftonens fasta datum fram till 1952. För att bättre passa in i arbetsveckan bestämdes 1953 att midsommaraftonen alltid skulle firas på en fredag och den är nu rörlig mellan 20 och 26 juni.
  • I bondesamhället innebar midsommar en brytpunkt i arbetsåret, medan själva midsommarnatten ansågs vara full av magiska krafter och övernaturliga väsen, lämplig för att samla läkande växter och för att spå in i framtiden.
  • För att få lite av den magiska kraften kunde man rulla sig naken i midsommardaggen. En torkad midsommarkrans i det årliga julbadet ansågs ge kraft, energi och allmänt stärkande för hälsan.
  • Många trodde att övernaturliga väsen som häxor och troll var särskilt aktiva under midsommar och att alla varelser, även djuren, kunde tala under midsommarnatten.

Källa: Nordiska Museet


✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.