Kallbryggt – gott och fräscht

Även den här sommaren dricker jag en hel del kallbryggt kaffe för att det är gott och svalkande. I USA har kallbryggt kaffe (cold brew) varit trendigt under ett par år och sakta men säkert håller även vi svenskar på att ta till oss det kalla kaffets fördelar. Jag började med kallbryggt för fem år sedan då jag köpte en speciell tillbringare som säljs hos välsorterade kaffe- och tehandlare.

Kallbryggt är enbart en bryggningsmetod och principen är enkel då man använder tid istället för temperatur för att extrahera det önskvärda ur kaffebönan. Kallbryggt kaffe är inte lika beskt och utvecklar heller inte lika mycket garvsyra som när man använder hett vatten, vilket kan vara en fördel för personer med känslig mage. Man får lika mycket eller mer av den fina kaffesmaken och aromen men upp till 70% mindre syra och bitterhet.

Det är enkelt att kallbrygga kaffe och det du behöver är grovmalet kaffe, kaffefilter, kallt vatten och en behållare att förvara kaffet i. Jag brukar ha 15-20 gram kaffe till 250 ml vatten. Ju grövre malt kaffe, desto mer skall den stå och dra. Genom bryggtiden (7-20 tim) får du fram den kaffestyrka som passar dig bäst. Jag brukar köra mellan sju och åtta timmar, därefter slänger jag sumpen och förvarar kaffet i kylskåpet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.