Kallbryggt – gott och fräscht

Även den här sommaren har jag druckit en hel del kallbryggt kaffe och det är så himla gott. I USA var kallbryggt kaffe en stor trend förra sommaren men jag tycker inte det slagit igenom så stort här i Sverige ännu. Jag började med kallbryggt för två år sedan då jag köpte en speciell tillbringare som säljs hos välsorterade kaffe- och tehandlare.

Kallbryggt är enbart en bryggningsmetod och principen är enkel då man använder tid istället för temperatur för att extrahera det önskvärda ur kaffebönan. Kallbryggt kaffe är inte lika beskt och utvecklar heller inte lika mycket garvsyra som när man använder hett vatten, vilket kan vara en fördel för personer med känslig mage. Man får lika mycket eller mer av den fina kaffesmaken och aromen men upp till 70% mindre syra och bitterhet.

Inte kallbryggning men lik väl ett snyggt foto från north_pole_gmt på Insta.

Det är enkelt att kallbrygga kaffe och det du behöver är grovmalet kaffe, kaffefilter, kallt vatten och en behållare att förvara kaffet i. Jag brukar ha 15-20 gram kaffe till 250 ml vatten. Ju grövre malt kaffe, desto mer skall den stå och dra. Genom bryggtiden (7-20 tim) får du fram den kaffestyrka som passar dig bäst. Jag brukar köra mellan sju och åtta timmar, därefter slänger jag sumpen och förvarar kaffet i kylskåpet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.