Landets glassigaste mästare


Glassäsongen närmar sig och då passade ett flertal av landets glassmakare på att ställa upp i Glass-SM som avgjordes på GastroNord häromdagen.

Glass-SM har arrangerats sedan 2016 och utser Sveriges bästa glass i fyra olika smakkategorier och varje glass bedöms i blindtester efter smak, konsistens och struktur av en jury. För att kunna vinna titeln svensk glassmästare krävs att de tävlande deltar i samtliga kategorier.

Tävlingen är öppen för de som tillverkar glassen själva på ett hantverkmässigt sätt och säljer över disk eller som Take Away. Tävlingen arrangeras av Stockholmsmässan i samarbete med Tony Olsson, tävlingsledare och grundare, till vardags konditormästare på Thelins konditori i Stockholm. Juryns ordförande är bageri- och konditormästaren Magnus Johansson.

Gastronord/Stockholms mässan

Årets tävlande
31:ans glass och kök, Ödeshög
Edsvikens gelateria & piazza, Sollentuna
Favvo glass, Lomma
Gelateria La Venezia, Stockholm
Gelaterian, Göteborg
Gelato Factory, Gränna
Gelato Factory, Kalmar
Gelatonova, Stockholm
Glassbaren, Bräcke
Glassmagasinet, Visby
Glassvillan, Vendelsö
Grädda, Åre
Kalasglass, Skogås
Kennys gelato, Saltsjö Boo
Kosterheds konditori, Solna
Renates konditori, Krokom
Rykets gård, Ödeshög
Snickaretorpet vedugn & butik, Axvall
Stebbarps glasscafe, Ydre
TM bagarstuga, Västerhaninge
Betsy Sandberg choklad & glass, Stockholm
Gelato & Chill, Ljusterö
Letiz gelato, Stockholm

Letiz gelato

Tävlingskategorierna var uppdelade i glassmästarens val, hasselnötsglass, jordgubbssorbet och Arla Pro grekisk yoghurt. 

Kategori: Glassmästarens val
Guld: Glassvillan
Silver: Gelatonova, Glassbaren, Gelato & Chill
Brons: Favvo glass, Gelaterian, Gelato Factory Gränna, Kalasglass, Kennys gelato, Kosterheds konditori, Renates konditori, Rykets gård, Snickaretorpet vedugn & butik, Stebbarps glasscafe, Gelato Factory Kalmar, Betsy Sandberg choklad & glass, Letiz gelato

Kategori: Hasselnötsglass
Guld: Gelaterian
Silver: Kennys gelato
Brons: 31:ans glass och kök, Favvo glass, Gelateria La Venezia, Glassvillan, Kalasglass, Renates konditori, Snickaretorpet vedugn & butik, TM bagarstuga

Kategori: Jordgubbssorbet
Guld: Kennys gelato
Silver: Gelateria La Venezia, Kalasglass, Renates konditori, Rykets gård, Gelato Factory Kalmar, Gelato & Chill
Brons: Favvo glass, Gelaterian, Gelato Factory Gränna, Gelatonova, Glassbaren, Glassmagasinet, Kosterheds konditori, Snickaretorpet vedugn & butik, Stebbarps glasscafe, TM bagarstuga, Betsy Sandberg choklad & glass, Letiz gelato

Kategori: Arla Pro grekisk yoghurt
Guld: Gelato & Chill
Silver: Favvo glass, Gelatonova, Gelato Factory Kalmar
Brons: 31:ans glass och kök, Gelateria La Venezia, Gelaterian, Grädda, Kalasglass, Kennys gelato

Vinnare totalt
Kennys gelato

Den som stod som totalsegrare på Glass-SM var Kenny Mattsson som driver glassbaren Kennys gelato som ligger i Tollare i Nacka/Stockholm med utsikt mot havet vid Lännerstasundet. Juryns motivering löd ”Med en genomgående hög kvalité i samtliga kategorier, där råvarorna fått skina i rampljuset. Och en jordgubbssorbet juryn sent kommer glömma.” 

2018 fyllde Kenny 50 år och han fick då en glassmästarkurs och med fördjupad kunskap och stor passion startade han ett år senare upp glassbaren i Tollare på kajen vid marinan. Innan Kenny sadlade om till glassmästare hade han en lång karriär i underhållningsbranschen. Han har bland annat varit programledare för tv-programmet Dumburken, arbetat som konferencier och producent för showen Stjärnklart samt jobbat med Gröna Lunds musikscen.

Kennys gelato

Mer om glass
Njut av schysst och reko glass
Glass – en historia i tid och rum
Stockholms godaste glass
Gelato – en sann njutning
Ut med semlan – in med glassen
Landets glassigaste mästare
Dagens boktips – Gelato från Gelato Scarfó
Trendig glass i stora lass
Hans Berg – glassens okrönte kung
Glass på Snö

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.