Landets glassigaste mästare

Nu är det snart högsäsong för glass och då passade ett flertal av landets glassmakare på att ställa upp i Glass-SM som avgjordes i Upplands Väsby häromdagen. Det var fjärde året i rad som tävlingen arrangerades och i år var det glassbaren i Bräcke som stod som totalsegrare.

Tävlingskategorierna var uppdelade i pistage, valfri glass med topping, citronsorbet samt glassmästarens favorit.

Kategori: Pistage
Guld: Gelaterian Göteborg
Silver: Finnmans kalasglass, Lundbergs konditori
Brons: Österlenkryddor, Snickaretorpet vedugn och butik, Grädda, Glassbaren i Bräcke, Stebbarps glasscafè, Gelato factory, 31:ans glass och kök

Kategori: Valfri glass med topping (där banan måste ingå)
Guld: Ingen guldmedalj delades ut
Silver: Glassbaren i Bräcke
Brons: Snickaretorpet vedugn och butik, Grädda, Finnmans kalasglass, Gelato factory, 31:ans glass och kök, Lundbergs konditori, Aryam, Edsvikens piazza och gelateria

Kategori: Citronsorbet
Guld: Ingen guldmedalj delades ut
Silver: Stebbarps glasscafé, Gelato factory, Edsvikens piazza och gelateria
Brons: Österlenskryddor, Snickaretorpets vedugn och butikGrädda, Finnmans kalasglass, Glassbaren i Bräcke, Gelateria La Venezia, Gelaterian Göteborg, 31:ans glass och kök, Aryam

Kategori: Glassmästarens favorit
Guld: 31:ans glass och kök
Silver: Grädda, Glassbaren i Bräcke, Kennys Gelato
Brons: Österlenskryddor, Snickaretorpet vedugn och butik, Finnmans kalasglass, Geletaria La Venezia, Gelato factory, Geletarian Göteborg, Lundbergs konditori, Aryam, Edsvikens piazza och gelateria

Inga guldmedaljer delades ut i två kategorier och det har att göra med tävlingsreglerna där ingen av de tävlande nådde upp till den poängkvot som krävdes för att erhålla en guldmedalj. Personligen anser jag det som en väldigt underlig tävlingsform när inga guldmedaljer delas ut. Det går lite stick och stäv emot vad en tävling står för, detta oavsett vad man än tävlar i. Nu har jag dock fått höra att juryn kommer att se över reglerna till nästa år. Ett klokt beslut.

De som stod som totalsegrare var Zorina Nilsson och Kenth Asplund som driver glassbaren i Bräcke som ligger i Jämtland och juryns motivering löd “Genomtänkta och innovativa smaker. Välbalanserad rakt igenom hela linjen. Lena och fina konsistenser och en väldigt läcker presentation”. De tog silver i kategorin glass med valfri topping där de skapade en bananglass med cappuccino, salt kolasås och brynt smör. I kategorin glassmästarens favorit tog de ännu ett silver med sorbet på deras egen tillverkade äppelmust med kanel. I de två övriga kategorierna kammade de hem ytterligare två medaljer i form av brons. De skapade en citronsorbet med mynta och en hint av passion samt en pistageglass med rostade pistagenötter och pistagekaramell-crisp.

Juryn bestod av Martin Isaksson (Chokladfabriken), Frida Bräcke (Art Bakery), Frida Leijon (Leijon stenugnsbageri och konditori), Kenneth Erlandsson (SNÖ Gelateria och caffetteria), Hans Berg (Ett bageri) och Magnus Håård (Villa Källhagen). Tävlingen arrangerades av Stockholmsmässan i samarbete med Tony Olsson (Thelins konditori).

Jag älskar glass och har plöjt igenom en hel del glassmakare runt om i landet. Dock finns det en del ställen bland årets tävlande som jag ännu inte besökt. För oss som bor i Stockholmsområdet kan jag informera om att Kennys Gelato i Nacka är relativt nyöppnad, likaså Geletaria La Venezia i Täby.

Om vi ser till konditorier så är Vallentuna stenugnsbageri en av de som på senare tid börjat med egentillverkad glass. Andra konditorier i STH-området som har egentillverkad glass är Lundbergs konditori, Mr Cake, Ett bageri, Chokladfabriken, Gunnarssons specialkonditori, Robin Delselius och Spånga konditori. Har jag glömt någon? Hojta till.

Var äter man den godaste glassen? Det kommer jag avslöja inom kort då jag ämnar publicera en Q&A här på bloggen om mina favoritställen inom det mesta som har med fika att göra. Håll utkik.

Foto: Stockholmsmässan

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.