Robbans bästa besöker: LeNôtre

Att fransmännen är världsledande inom sötsaker och bakverk är allmänt känt och förra året öppnade Ladurèe upp sina portar på Grev Turegatan på vårkanten och några månader senare öppnade LeNôtre upp på Karlavägen. OBS LeNôtre har stängt sina portar (uppdaterat 10 juni, 2014)

IMG_3610edited

IMG_3591edited

Gaston Lenôtre öppnade sin första butik i Paris 1957. Sedan dess har företaget vuxit både i och utanför Frankrike. Butikerna finns bland annat i Riyad, Berlin, Peking, Amman och Bangkok. I Frankrike har företaget en omfattande cateringverksamhet och driver också en ansedd restaurangutbildning. Sedan 2011 ingår Lenôtre i Sodexokoncernen och är en del av Sodexos satsning på prestigeerbjudanden där även unika och exklusiva anläggningar och mötesplatser ingår.

IMG_3597edited IMG_3600edited IMG_3608edited

När Annie och jag kliver in på LeNôtre så är vi de enda kunderna på plats. Lokalen är ganska liten men smakfullt inredd. Det finns endast sex stycken sittplatser så fokus verkar ligga mer på butiksverksamheten. Här säljs bland annat oljor, gåslever, tryffel, tapenade, vinäger, franska bakverk, choklad, glass och macarons. Allt tillagas av högklassiga råvaror efter recept framtagna av några av Frankrikes bästa kockar.

De gör i ordning croissant, pain au chocolat och pain aux raisin i butiken (bakeoff) medan övriga bakverk flygs in från Frankrike två gånger i veckan.

IMG_3598edited IMG_3604edited IMG_3603edited IMG_3599edited IMG_3596edited

De små bakelserna ser ut som konstverk och är väldigt vackra och det är enkelt att förstå att det ligger ett gediget hantverk bakom dessa skapelser. Jag gissar att det är många som köper med sig bakverk och macarones som presenter.

IMG_3593edited IMG_3594edited IMG_3595edited IMG_3605edited

Vi valde en pain au chocolat och en choklad med passionsfrukt och mangopurè. Till det beställde vi två cappuccini (jepp, så skall det vara på Italienska) och macarone mocca. Pain au chocolaten var helt ok men jag tyckte mer om bakverket med choklad, passionsfrukt och mangopuré. Macaronen var ok men inte lika vass som på Ladurèe och Petite France.

IMG_3602edited IMG_3601edited IMG_3611edited

Jag gillar butiken men mina funderingar går alltid i det affärsmässiga och när vi var där så var det väldigt lite folk, trots lönehelg. Jag funderar stillsamt vad deras dagskassa ligger på och om detta är mer ett showroom! Hit går man inte för att få sig premium kaffe och jag tycker också valet av höga bord med barstolar är ett något udda val om man vill ta en fika på plats. Det är knappast så att de lite äldre kunderna hoppar upp på dessa barstolar utan problem! Jag hade satsat på lite mer lounge med en mindre soffgrupp, bra mycket mysigare och mer praktiskt. Men likt Ladurèe så handlar de flesta med sig varorna (även om Ladurèe i somras hade en stor och fin uteservering)

Jag kommer gärna tillbaka hit om några månader för att se om de fortfarande håller sin klass:-)

IMG_3606edited IMG_3612edited IMG_3614edited

Miljö/omgivning: stadsmiljö
Utbud: bakverk, praliner, macarones, glass
White Guide Café 2013:
OBS; denna lokal är stängd

LeNôtre
Adress:
Karlavägen 59
Telefon: 08-660 97 79
Hemsida:
 här
Facebook:
Instagram:
Twitter:

Öppettider:
Måndag-fredag 09.00-19.00
Lörd 10.00–16.00
Sönd 11.00–17.00

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.