Mack-SM är avgjord – se recepten från finalisterna

Vad sägs om linsfalafel på Gotlandslinser, hummus gjord på rostad sparris och lök, mjölksyrad romanesco, honungsbakade morötter och konfiterad lök – allt ovanpå ett stenugnsbakat korn- och svedjerågsbröd.

Det är komponenterna som utgör Sveriges bästa macka 2020. Det stod klart när mackan Södermalms Hembrännare, skapad av Gabriel Olsson, vann finalen i Mack-SM 2020 idag, torsdag.

Gabriel kommer från Kristianstad men bor idag i Stockholm där han jobbar som frilansande bagare och konditor. Gabriel tävlade även i Mack-SM i fjol och kom då på en tredjeplats. Tidigare har Gabriel tagit hem en andraplacering i SM Unga Bagare och även varit en del av Svenska Juniorbagarlandslaget.

Receptet på vinnarmackan samt övriga deltagares recept kan se i slutet på detta inlägg.

Juryns motivering löd enligt följande ”Årets vinnare har skapat en macka med en imponerande balans som innehåller allt från syra till mustighet. Juryn imponeras extra av vinnarens tanke på hållbarhet när överblivna råvaror från fyllningen använts till att sätta smak på degen till brödet.”

I årets mästerskap höll sig trenden kring hållbarhet och klimat stark och tog ytterligare kliv framåt, där vi fick se alltifrån ”ogräspesto” gjord på bland annat kirskål, harsyra och maskrosblad till att finalisterna arbetade metodiskt för minskat svinn och med växtbaserade råvaror i säsong.

Resultat
1. Gabriel Olsson
frilansande bagare och konditor, Stockholm
2. Eva Stoltz OlssonConditoriet, Åhus
3. Veronica VikströmBageri Kardemumma, Stockholm

Delad fjärdeplats
Eden Mengisteab HabteabAfroswede bageri och konditori, Karlstad
Linda KosterhedKosterheds Konditori, Solna
Per SjöblomBalders Bröd, Stockholm
Ronja SanderMalmborgs Konditori, Jönköping
Thitima Srirasa – Anders Ljungstedts gymnasium, Linköping

Gabriel Olsson

Under finaldagen hade varje finalist 45 minuter på sig att skapa sin macka i 20 stycken exemplar som därefter bedömdes av en jury utifrån kriterierna smak, utseende, innovation och hygien.

Juryn
Moa Brink
, bagare och konditor, Lundbergs konditori
Amanda Bäckström, coach juniorlandslaget
Ått Padtum Söderström, Årets Bagare 2017
Jesper Långström, utbildningsansvarig på branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer
Viktor Lind, kock på Sandwich och vinnare av Mack-SM 2019

Tävlingen arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare och konditorer (SBK)
Foto: SBK

✶✶✶

Recept på finalmackorna 2020

Eden Mengisteab, AfroSwede Bageri och konditori-café/catering i Karlstad. Tävlade med mackan “Grön-Symfoni Sandwich” 
Eva Stoltz Olsson, Nya Conditoriet Åhus i Åhus. Tävlade med mackan “Naturen På En Sur En”
Gabriel Olsson, frilansande bagare i Stockholm. Tävlade med mackan “Södermalms Hembrännare”
Linda Kosterhed, Kosterheds Konditori i Solna. Tävlade med mackan “Good to Go”
Per Sjöblom, Balders Bröd i Sollentuna. Tävlade med mackan “Kokobello”
Ronja Sander, Malmborgs Konditori i Jönköping. Tävlade med mackan “Thyme for Fall”
Thitima Srirasa, Anders Ljungstedts Gymnasium i Linköping. Tävlade med mackan “Bondens Fångst”
Veronica Vikström, Bageri Kardemumma i Täby. Tävlade med mackan “Pimpinella”

Recept på finalmackorna 2019

Victor Lind – Scandwich, Malmö. Tävlade med mackan “Kål me morot”
Cornelia Malm – Björns konditori. Tävlade med mackan “Grantopp”
Gabriel Olsson – frilansande bagare i Stockholm. Tävlade med mackan “Pea Power Plant”
Frida Brolin – Kosterheds konditori. Tävlade med mackan “Pumpalicious”
Jeanette Ekerås – Mormor Bättys Kringlor. Tävlade med mackan “SOS”
Marika Karlsson – Marikas Café & Inredning. Tävlade med mackan “September”
Sandra Granström – Polarbröd. Tävlade med mackan “Välkommen ut”
Stina Olovsson – Nya Lennarts konditori. Tävlade med mackan “Celiakis Veggie Wrap”

Recept på finalmackorna 2018

Erica Andersson, Möllers Bageri & Konditori i Ystad. Tävlade med mackan ”Gimmechurri”
Jeanette Ekerås, Mormor Bättys Kringlor. Tävlande med mackan ”Amore”
Emma Laiti, Hemmagastronomi. Tävlade med mackan ”Renklämma 2.0 med twist”
Viktor Lind, Scandwich i Malmö. Tävlade med mackan ”Macka Beta Best”
Ronja Sander, Malmborgs Konditori. Tävlade med mackan Orange is the new good”
Lilian Sagerfors, Ekenäs Hantverksbageri. Tävlade med mackan ”Gutt Tugg”
Tomas Persson, RoslagsBageriet. Tävlade med mackan “Smaksensation”
Mikaela Fischerström, Haga Tårtcompani & Bageri. Tävlade med mackan ”Mack-Gyver”

Recept på finalmackorna 2017

Sandra Lindbom, Kopparlundens Bageri. Tävlade med mackan “Local Hero”
Maria Nyström, Haga Tårtcompani & Bageri. Tävlade med mackan “DuraBilly”
Tomas Persson, RoslagsBageriet. Tävlade med mackan “Hickory-drömmar”
Emma Olofsson Persson, Nya Conditoriet. Tävlade med mackan “Åhusklämman”
Felix Wedman, Nya Konditoriet i Umeå. Tävlade med mackan “Skogstokig”
Jeanette Stegman, Fahlmans Konditori. Tävlade med mackan “Dansk klassiker 2.0”
Kajsa Brandt, Bernards Konditori. Tävlade med mackan “Beetbox”
Erica Andersson, Möllers Bageri & Konditori. Tävlade med mackan “Till havs”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.