Många bra fik har öppnat i år

Har du tänkt på att det under 2014 startats upp väldigt många bra fik i Stockholm? Är det en tillfällighet att det poppat upp så många duktiga aktörer just i år eller är det en ny trend vi ser? Jag har nämligen noterat att de som i år öppnat upp i regel är duktiga på att hantera varumärket. Det verkar finnas en röd tråd i allt från hantverk (hög kvalité på bakverk, bröd, dryck), ekologiskt utbud, inredning och design, service och bemötande till marknadsföring och hanteringen av sociala medier (Instagram, Facebook, Twitter).
Vilka fik är det då jag har i åtanke? Läs vidare så får du svaret.

7872832686_3dcf0097c4_oedited

6298251779_2d3ca695f9_z

Följande fik slog upp sina portar under 2014. Notera att jag har med Gelato Scarfó som är en glassbar (troligen Stockholms bästa) men som även serverar kaffe och som kommer att ha en del Italienska bakverk i sortimentet.

Kommande öppningar 2014
– Enskedeparkens bageri (nov)
– Kafé Orion (syster till Kafé Esaias, nov/dec). Uppdatering 7 jan, Orion öppnar i slutet på januari 2015.

Det jag även noterat är att ovan fik uppmärksammats en hel del i medier och många av dem är också med i White Guide Café 2014 (Haga, Pascal, Le Mond och Brioche). En genomtänkt strategi med fokus på försäljning och marknadsföring lär behövas för caféer när de stora kedjorna (Espresso House, Wayne’s Coffee, Starbucks, Coffeehouse by George, Barista Fair Trade Coffee och Robert’s Coffee) expanderar och tar allt större marknadsandelar. Senare i höst/tidigt nästa år öppnar Starbucks på flera ställen och likaså öppnar Löfbergs upp ett flagship store och mikrorosteri på Kungsgatan. Utöver ovan kedjor så finns även Gateau på väldigt många platser (19 butiker runt om i Stockholm).

De fik jag nämnt ovan har utan tvekan fått en bra start på sin verksamhet och många av dem är föregångare med ett genomtänkt helhetsgrepp. Det skall bli intressant att se om det öppnas några nya fik i Stockholm 2015 eller om marknaden börjar bli mättad!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.