Nominerade bagare/konditorer på Stellagalan

Årets nomineringar till Stallagalan, Sveriges första gala för kvinnor inom gastronomin, tillkännagavs häromdagen. Galan som lyfter professionella kvinnor inom mat- och dryckesbranschen och verkar för ett mer jämställt arbetsliv arrangerade dem första tillställningen i Stockholm förra vintern.

Grundidén till Stellagalan kommer från ett nätverk på Facebook, Kirke – Kraftkvinnor i köket, som samlar människor som är yrkesverksamma inom mat, bakverk och dryck samt journalister, kreatörer och debattörer.

Stellagalan kommer att gå av stapeln måndagen den 4 februari 2019 på Fotografiska. Det finns nio olika priskategorier och jag har valt att lyfta fram kategorierna bageri och konditori. De senaste vinnarna var Liv Sandberg (konditori) och Maria Printz (bageri).

Stella-konditor

Kajsa Larsson, Yrkeshögskolan Bageri & Konditori, Kristianstad
Inspirerande, kunnig och med stora framgångar inom tävlingsvärlden utbildar Kajsa den nya generationens konditorer på Yrkeshögskolan i Kristianstad. Hon har ett avskalat och enkelt sätt att förmedla sin kunskap som skapar tävlingslust hos både sig själv och sina elever som tävling efter tävling fortsätter att leverera och prestera.

Dorotea Malmegård, DoMa, Stockholm
Med avancerad yrkesskicklighet kan Tea skapa fantastiska bakverk utifrån fantasi och önskemål. Genom sina pedagogiska kurser, böcker och tv-inslag entusiasmerar hon hemmabagare och nybörjare att testa sina gränser. Tea är nära på en folkbildare inom sitt skrå.

My Feldt, Feldts Bröd & Konfekt, Halmstad
Noggrannhet och kräsenhet genomsyrar när My väljer råvaror. Denna brinnande passion för naturen och vad den ger spills över och gestaltas i bakverken och man kan inte annat än förundras.

Stella-bagare

Lotta Kristensson, Lottas Bak och Form, Tjörn
Lotta är industrigrafikern som sadlat om till hantverksbagare. Hon driver Lottas Bak & Form i den lilla orten Bleket, på Tjörn. Hon förenar på ett unikt sätt sitt intresse för färg & form med den hantverksskicklighet som gett henne flertalet medaljer genom åren i SM i Mathantverk. Lotta har visat att det går att staka ut en helt egen väg i en traditionell bransch.

Moa Gustavsson, Kastellegårdens bageri, Kungälv
Moa är den unga bagaren som genom sin känsla för råvara och kvalité alltid presterar och levererar bröd och bakverk av högsta kvalité. Med erfarenhet från Mack-SM och lokala utmärkelse som ”Kungälvs bästa semla” predikar hon om vikten att inte ta genvägar, värna om hantverket och att arbeta för en lokal och hållbar matproduktion.

Ia Ahlsgård, PM Bröd och Sovel, Växjö
Ia har ett stort engagemang, starkt driv samt en känsla för den nya generationens bagare. Hon levererar alltid bröd av hög kvalité månar alltid om att föra sina kunskaper vidare, samtidigt som hon utvecklar både sig själv och verksamheten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.