Nya härliga fikaställen i höst

Sällan har det varit så mycket på gång bland Stockholms bagerier och konditorier och hösten kommer att vara ett eldorado för alla fikasugna med många nyöppnade och renoverade ställen i Stockholmsområdet.

Enligt mig finns det inte för många bagerier i stan utan snarare för få. Stockholm är en av de städer i Europa med störst befolkningsökning och prognosen framöver visar på fortsatt kraftig ökning. Jag känner till massor av områden som skulle behöva ett bageri/konditori och tillväxtområdena som jag ser är främst utanför tullarna.

Här är ett litet axplock av ställen som antingen kommer att öppna ny verksamhet eller som genomgått omfattande renovering.

De som förmodligen tilldrar störst intresse är Mattias Ljungberg och Roy Fares som den 8 september öppnar MR Cake på Rådmansgatan 12. 60-70 platser och massor av cakes, dougnuts, cupcakes mm utlovas. Gissa om jag kommer att hänga där!

Världens bästa bagare 2014, Håkan Johansson, lämnar Taverna Brillo och öppnar nytt bageri på Nockeby torg tillsammans med Fredrik Ekman som tidigare varit delägare i brödbutikskedjan Gateau. De kommer att ha en stor och synlig stenugn så att kunderna kan se vad som bakas. Kafédelen kommer att ha plats för cirka 20 gäster och öppning planeras till den 28 september.

2015-års mästare inom bageri, Gabriel de Grado, som till vardags håller till på Spånga konditori öppnar Bullar & Bröd Stenugnsbageri i slutet på augusti. Bageriet kommer att ligga på Valhallavägen 65 vid Tekniska Högskolan.

K-märkt med konditorn Daniel Roos öppnar en ny enhet i mitten av september i centrala Stockholm med cirka 50 sittplatser.

Therese Delselius har tagit över driften på Centralbageriet som ligger vid Värmdövägen 630 i Nacka. Bageriet med anor från 1922 har de senaste 45 åren drivits av bröderna Uno och Ture Åkerberg. Hela lokalen har genomgått en totalrenovering och det kommer erbjudas både sötebröd och kondisbitar. Öppning sker i augusti. Therese och Helene sålde i våras Systrarna Delselius kafè vid Grisslinge havsbad till Gastrogruppen som bla driver restaurang Fåfängan. Helene Delselius ansvarar tillsammans med Robin Delselius för bageriet i Stavsnäs brygga som öppnade i april i år.

Cafè Pascal som drivs av syskonen Hosep, Jannet och Arman Seropian tar över Urban Delis lokaler på Skånegatan 76 och öppnar bageri och kafé. Det kommer att finnas plats för mellan 30-35 sittande fikagäster och planerad öppning är satt till december/januari. Pascal vann 2015 Gulddraken för Stockholms bästa kafé och har även varit nominerade till utmärkelsen de senaste två åren.

Magnus Johansson har renoverat sitt bageri och konditori och de har under sommaren byggt om och byggt ut. Dock är allt inte klart ännu utan de håller fortfarande på med övervåningen där det kommer att tillkomma cirka 40 nya sittplatser. Allt beräknas vara klart i början av september men det går att handla och ta en fika hos Magnus redan nu.

Ett annat konditori som under sommaren fått en rejäl ansiktslyftning är Park konditori i Äppelviken. Josefin ”Jossan” Åhlfeldt och Carolina ”Carro” Viding som driver Park har i princip rensat bort allt utom köpmannadisken. Det har blivit riktigt fräscht och om du klickar dig in på deras Instagramkonto så kan du se ett bildspel (åtta bilder).

Lite utanför Stockholm, närmare bestämt i Södertälje så öppnar Printz bageri en enhet på Nedre Torekällgatan 5. Öppningen är planerad till den 20 september. Ägarinnan Maria Printz driver redan en enhet i Eskilstuna och bageriet där all produktion sker ligger i Stallarholmen och där kommer de att bygga ut och ge plats för fler sittplatser.

I Uppsala öppnar Frida Leijon och Susanna Johansson Leijon Stenugnsbageri och Konditori på Årstagatan 25. De kommer att erbjuda allt från bröd, bakverk, tårtor och bröllopstårtor och antalet sittplatser i lokalen kommer att vara cirka 20-30 stycken. Öppning sker den 24 augusti.

Om du tips på fler nyöppnade fik i Stockholmsområdet så är det bara att höra av dig till mig.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.