Panem – bröd och skådespel för fikasugna


Härom veckan slog Panem upp sina dörrar på Stora Nygatan 26 i Gamla stan. Bakom satsningen står Gustaf Mabrouk och Chinzo Group (driver Barrels Burgers & Beer, Stigbergets Fot, La Barra och Tritonia ölverkstad).

Den dagliga verksamheten på Panem sköts av Gustaf Mabrouk som har en mångårig erfarenhet av restaurang och konditori från både USA och Sverige. Om du vill veta mer om Gustav kan du läsa min långintervju med honom från 2019 här.

Det har tagit flera månader att renovera och inreda kaféet samt köket och bageriet som ligger i en lokal vägg-i-vägg med kafédelen. Området kring Stora Nygatan 26 byggdes på 1630- och 1640-talet så det är anrika byggnader som andas historia.

Överlag så är Gamla Stan unikt med kulturhistoriska värden där hela miljöer är viktiga att skydda och värna. Många hus längs Gamla Stans affärsgator byggdes om mellan 1850 och 1920. I bottenvåningarna tog man då ofta upp stora skyltfönster och satte in butiksdörrar med glasrutor och prydde fasaden med dekor av puts eller gips.

Panems lokaler har restaurerats omsorgsfullt där väggarna som består av medeltida murverk framhävs väl. Även bjälklag och äldre träpaneler har fått en framträdande roll. Att bevara byggnadernas karaktär har varit av vikt och på det har man adderat en stilren och modern inredning där material och färgsättning är neutral och sober. Lokalen är ljus då stora fönsterpartier i två väderstäck släpper in dagsljus.

Panem betyder bröd på latin och bröd och skådespel är de två ledord som lyfts fram. Panem står för brödet och skådespelet står kunderna för! Uttrycket bröd och skådespel kommer från romartiden då de romerska makthavarna bjöd in folket till skådespel och gladiatorspel på Colosseum. För att folket skulle vara nöjda fick de alltid något att äta till förställningarna. På så sätt kunde makthavarna enkelt få folket att rösta på dem i politiken och få dem till att inte göra revolt. Folket tappade nämligen fokus på de övre klassernas privilegier och problemen i samhället.

Den romerske diktaren Juvenalis var dock uppmärksam och ansåg att folket försvagades. Juvenalis började kritisera makthavarna genom att använda uttrycket bröd och skådespel. Det avsåg de gåvor av matvaror, bland annat vete, som det romerska imperiet erbjöd befolkningen vid varje skådespel.

Mycket spik blev det förr i tiden!

När min fru Annie och jag besökte Panem så var det relativt lugnt och stilla. Montrarna var fyllda med sötebröd och kondisvaror och kaffet från Lykke kaffegårdar spred en välbehaglig doft i lokalen.

Utöver diverse bakverk serveras även färska smörgåsar, matiga sallader och skurna pizzor. Inom kort kommer det även erbjudas brunsch. Panem har alkoholtillstånd så framöver kommer det även finnas diverse alkoholhaltiga drycker att välja mellan.

Det kommer att beredas plats för ett stort antal sittplatser utomhus så lagom till våren och sommaren så kan du sitta och njuta av god fika, mat och dryck och spana in människor som flanerar på Stora Nygatan.

Undrar om det spökar här?

I källaren finns ett rum där det planeras aktiviteter men som i dagsläget ej är inredd och iordningställd. Kanske blir det en vinkällare där man kan ta emot kunder för sortimentsprovningar?

Bageriet är en bagares dröm där Gustaf säkerställt att arbetsplatsen är ergonomiskt bra utformad samt övrigt som underlättar för en bagares arbetsvardag. Det stora fönsterpartiet gör att man som kund ser in till produktionen och ställer man dörren på vid gavel kommer det att spridas en ljuvlig bulldoft runt hela kvarteret.

Jag brukar vara duktig på att sia om hur det kommer att gå för nyetablerade kaféer och bagerier och jag är övertygad om att det kommer att gå mycket bra för Panem.

De har alla förutsättningar att lyckas etablera sig och skapa ett starkt varumärke och med Gustaf Mabrouk som ledstjärna och lokomotiv för den dagliga driften så kan det ju inte bli annat än succé.

Panem
Adress: Stora Nygatan 26, Gamla Stan/Stockholm
Öppettider: Måndag-söndag (se hemsida och sociala medier för aktuella tider).
Hemsida
Facebook
Instagram
Gustaf Mabrouk Instagram
Läs mer om Gustaf Mabrouk

Gustaf Mabrouk

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.