Idag är det pepparkakans dag

Idag är det pepparkakans dag och jag kommer att äta ett par pepparkakor med lite god ost till exempel Cabraliego eller Stilton. Pepparkakans ursprung är Tyskland – Nürnberg och de Lebkuchen – och första gången pepparkakan noterades i Sverige var kring 1440-talet och då närmare bestämt hos nunnorna i Vadstena. Idag är vi vana vid bruna pepparkakor men visste ni att det i slutet på 1800-talet förekom vita pepparkakor, ofta dekorerade med karamellfärg!

Här är ett gammalt recept från 1879 på Ronneby pepparkakor:
1 kg 60 g brunt socker, 30 cl vatten, 50 g stött kanel, 20 g stötta nejlikor,
4 matskedar fint sönderskurna, syltade pomeransskal, 600 g smör, 1 kg
700 g mjöl, 30 g pottaska.
Sockret kokas med vattnet, kryddorna iläggas och få ett hastigt uppkok, lyftes av elden, smöret ilägges, upphälles genast derefter i stenfat och röres tills det kallnar; nu inarbetas mjölet och pottaskan med mycken noggrannhet till en fin och smidig deg, hvilken lemnas i ro 12 à 24 timmar, den kan sedan gräddas i temligen varm ugn.

gingerbread_man

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.