Praliner i Bergslagen

Om du befinner dig i Bergslagen så kan jag tipsa om Bergslagspraliner som drivs av Ywonne Lindberg och Gunilla Borensjö. De håller till i Stripa gruvmiljö som är en nedlagd järnmalmsgruva som stängdes ned 1977. Numera är platsens drivkraft hantverk och småskalighet och vid mitt besök hörde jag mig själv utropa, “oj, vilken häftig och annorlunda miljö att skapa praliner på“.

Redan på 1400-talet var Stripa i full gång i sina äldsta delar och försåg traktens hyttor med malm. På 1900-talet utvecklades processen och gruvan upplevde sina glansdagar och Stripa var platsen för flera tekniska innovationer som spreds vidare till andra gruvor i landet. Sedan 2006 är gruvan ett byggnadsminne och den nu enda bevarade kompletta järnmalmsgruvan i sitt slag.

Området genomgår förändringar och på platsen smids bland annat planer på serveringar och utomhusbiograf. I en del av gruvans lokaler ovan mark finner man Stripasmederna, Karlssons kulturverkstad, Stripabryggeriet och Bergslagspraliner.

Ywonne och Gunilla är två lärarinnor som sadlat om och numera ägnar sig åt choklad i alla dess former. Lokalen (köket) där de håller till användes tidigare av gruvarbetarna och omklädningsrummen finns fortfarande kvar i befintligt skick. I skåpen finns stövlar, hjälmar, ficklampor och övrig utrustning. Riktigt coolt.

Pralinerna är handgjorda med fokus på ekologiskt och de säljs direkt till privatpersoner men även via återförsäljare. De brukar med jämna mellanrum arrangera pralinkurser så kika in på hemsidan för senaste uppdateringar. Ywonne och Gunilla brukar vara aktiva med att ställa ut på marknader och de har också ställt ut på Bak-& Chokladfestivalen.

Det går att ta en fika på plats och nu när det är sommar så kan man även sitta och fika utomhus. I området brukar det vara full fart med guidade visningar, folkmusikfest med dans och tipspromenader. Bergslagspraliner är ett trevligt utflyktsmål i en minst sagt annorlunda miljö.

Bergslagspraliner
Adress: Gruvbackevägen 8, Guldsmedshyttan (Stripa gruvområde)
Telefon: 070-256 26 05/073-83 69 854
Hemsida: Här
Facebook: Här
Instagram: Här

Öppettider sommar
Tisdag-söndag 10.00-17.00
Övriga årstider: Ring och hör om aktuella tider eller kika på Insta/Facebook

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.