Pralintrender 2020 – läs pralinörernas trendspaningar

Min fru Annie och jag älskar praliner och jag har genom åren som gått besökt en hel del duktiga och kreativa pralinörer runt om vårt avlånga land. Många av dem är ensamföretagare eller så jobbar de som konditor där tillverkningen av praliner är en del av det totala utbudet på konditoriet (eller restaurang och hotell).

Det finns en grupp på Facebook som heter ”Pralinmakare” där många erfarna och mindre erfarna pralinörer delar med sig av sina kunskaper. Här finns inga divalater, spydiga kommentarer och internettroll som förstör – här råder förbrödring och respekt mellan gruppens medlemmar.


Praliner från Chocolatte.

Praliner är på frammarsch och jag är övertygad om att vi de kommande åren kommer att få se mer av dessa godbitar på konditorier, restauranger, hotell och i affärer. Men kom ihåg, det är stor skillnad på praliner och praliner. Majoriteten av pralinerna som säljs är fortfarande industriellt tillverkat och många gånger med tveksamt innehåll som exempelvis palmolja (läs tidigare inlägg om choklad och palmolja 7 dec, 30 nov, 22 nov). Som konsument bör du läsa förpackningens innehållsförteckning och kom ihåg, satsa på kvalité.

Jag har bjudit in ett flertal erkänt duktiga pralinörer och konditorer för att medverka i en trendspaning och dessa personer är i alfabetisk ordning: Hanna Assarsdotter (Konditori Kampanilen), Josefine Baummann (At Six), Ulrika Bergenkrans (Österlenchoklad)Jan Danielsson (Chokladfabriken), Kalle Jungstedt (Chef Jungstedt Chocolate), Felicia Lilja (Chocolatier konsult), Märta Lindofh (Chocolatte), Erika Lundell (Tössebageriet), Gustaf Mabrouk (Chef de partie Sthlm), Milly Magnusson (GastroDidakt), Joachim Malmsten (Malmstens Mat & Choklad, Eva Mantsinen (OmnOmnOmn Chocolaterie), Martin Morand (Pastry Inspiration) och slutligen Liv Sandberg (Liv Sandberg Cake Art).

Puffa upp kuddarna och sätt dig bekvämt för här kommer en djupdykning i pralinernas förtrollande värld. Och du, kika även in på följande trendspaningar: Kaffetrender 2020, Baktrender 2020, Desserttrender 2020.

Passionsmojito från Hanna.

Hanna Assarsdotter, konditor och delägare, Konditori Kampanilen, Göteborg
Följ Hanna och Kampanilen på Instagram

Hur skulle du vilja sammanfatta pralinåret 2019?
Trender som jag kunde se under 2019 var att man jobbade mycket efter säsong och smaker från den svenska naturen, men ändå klassiska smaker som alltid är gott. Under försommaren plockades det jordgubbar, rabarber och nyponrosblad och mot hösten kom tyngre smaker som havtorn, nypon med ett inslag av timutpeppar (som dock inte är från den svenska naturen).

För egen del har efterfrågan på veganska praliner ökat och då har jag fokuserat på fruktiga smaker som passar till mörk choklad.

Vilka smaker kommer att bli heta 2020?
Jag tror att trenden med naturens smaker kommer fortsätta och att vi kommer att få se ännu mer smaker från den svenska skogen blandat med mörk kvalitetschoklad.

Om man vill tillverka egna praliner hemma, vad är viktigt att tänka på då?
Att inte ha för varmt i rummet som du jobbar i för då blir det svårare att temperera chokladen som är det viktigaste för att få den bra (och snygga) praliner. Annars krävs det inte mycket mer än en hårdplastform, mikrovågsugn att smälta chokladen i, en marmorskiva (alternativ en stålbänk) att temperera chokladen på samt dina kreativa händer!

Vilken är den godaste pralinen du ätit?
En skuren pralin med hallon och litchi doppad i mörk choklad. Jag älskar litchi och den här pralinen fick verkligen fram litchi-smaken och hade en grym konsistens! Inte alls torr och hård som vissa skurna praliner kan bli.

Vilken är den mest udda smakkombination du upplevt i en pralin?
Oj, jag har upplevt väldigt många praliner med udda smaker. Jag själv kör alltid på säkra och ”goda” smaker😂men den mest udda är kanske Karljohanssvamp, ostron, krabba eller granolja som jag mot förmodan själv gjort en pralin på.

En box full med godsaker från Josefine.

Josefine Baummann, konditorchef, At Six, Stockholm
Följ Josefine och At Six på Instagram

Hur skulle du vilja sammanfatta pralinåret 2019?
Jag tycker inte man märker av att det är så stor efterfrågan på ekologiskt/Fairtrade (konstigt nog med tanke på Greta). Kanske är det för att vi varit medvetna om det under så lång tid i vår bransch och många automatiskt valt att gå över till det, så våra kunder/gäster brukar ta det som en självklarhet. Däremot har jag som jobbar på restaurang märkt av efterfrågan på veganskt/laktosfritt och det har hållit i sig i många år och den efterfrågan har inte minskat utan snarare ökat.

Om man tittar på tävlingar som exempelvis Årets Konditor såg man en tydlig trend på viol (som fyra av fem deltagare använde) och även smaker som går tillbaka till sådant vi hittar i naturen såsom gran, enbär, mossa, alger m.m.

Vilka smaker kommer att bli heta 2020?
En väldigt bra fråga! Men jag skulle gärna se att folk börjar hitta lite roliga och annorlunda smakkombinationer. Såsom ingefära/hallon istället för en klassiker som hallon/lakrits. Eller melon/chai/chili. Plocka gärna in kryddor som kan ligga och dra i grädden, det ger en spännande upplevelse och en annan dimension till chokladen!

Om man vill tillverka egna praliner hemma, vad är viktigt att tänka på då?
Jag tycker det viktigaste att tänka på är att våga experimentera lite med både smaker och konsistenser. Kombinera gärna bär med en krydda och krämigt och krispigt! Då väcker man flera sinnen till liv och det blir en upplevelse snarare än bara en bit choklad.

Vilken är den godaste pralinen du ätit?
Jag tror att första gången jag åt Hanna Assarsdotters mojitopralin var min största wow-upplevelse när det kommer till praliner. Jag hade aldrig förut ätit en pralin som var i fast form men som kändes så läskande, den bara smälte i munnen och det kändes verkligen som man tagit en klunk iskall mojito. Det var riktigt häftigt!

Vilken är den mest udda smakkombination du upplevt i en pralin?
Den mest udda har nog varit getost/rosépeppar på ett konditori för några år sedan i Barcelona. Jag visste inte inte vad smakerna var när jag stoppade den i munnen, men ångrade mig snabbt. Varken rosépeppar eller getost är några smaker jag uppskattar annars och att stoppa det i en pralin gjorde inte saken bättre.

En bit av vackra Österlen.

Ulrika Bergenkrans, pralinör och delägare, Österlenchoklad, Skåne-Tranås
Följ Österlenchoklad på Instagram

Hur skulle du vilja sammanfatta pralinåret 2019?
Konsumenter börjar förstå att ekologiskt inte är lika med certifiering och certifieringar är inte lika med kvalitet. Fler börjar fråga efter vilken choklad vi använder i pralintillverkningen. Innan har det spelat mindre roll men nu börjar konsumenter fråga om vi gör vår egen choklad ”bean to bar” och om inte vems choklad som används. Vi ser också en ökad efterfrågan efter veganska praliner.

Vilka smaker kommer att bli heta 2020?
För vår del kommer vi att experimentera mycket med olika örter, blommor och kryddor. Gärna svenskodlade.

Om man vill tillverka egna praliner hemma, vad är viktigt att tänka på då?
Choklad är ju hela grunden i pralintillverkningen och det är viktigt att välja bra choklad, gärna lokalt producerad. Eller varför inte tillverka egen choklad från kakaoböna – bean to pralin. Då har du bättre kontroll över kvalité, smak och ursprung från början.

Vilken är den godaste pralinen du ätit?
En pralin med ganache på rosmarin och kola från Twenty four black birds I USA. Skalen var av 100% choklad (av deras egentillverkade bean to bar choklad).

Vilken är den mest udda smakkombination du upplevt i en pralin?
Har hört talas om många udda som jag aldrig smakat. Vi har själva experimenterat med både tång, lök och rödbeta i praliner.

Två sorters godbitar, äpple/digestive/kanel och kaffe/dulcey. Vackert och gott från Jan.

Jan Danielsson, konditor, Chokladfabriken, Stockholm
Följ Jan och Chokladfabriken på Instagram

Hur skulle du vilja sammanfatta pralinåret 2019?
Vi har sett ett fortsatt stor lakritstrend hos oss samt att veganskt efterfrågas allt mer. Kunderna är mer pålästa och vet vad de vill ha.

Vilka smaker kommer att bli heta 2020?
Om man ska titta på 2020 så är det många som förutspår syrligare smaker såsom citrus, sött, fruktig, bärigt, blommigt, örtigt, umami, salt och beskt. Jag tänker mycket på vår husmanskost där vi har syra i till exempel dillkött.

Om man vill tillverka egna praliner hemma, vad är viktigt att tänka på då?
Bra råvaror är ett måste, sedan kunskap (kurser hos oss på chokladfabriken) eventuella formar för att gjuta skal till praliner. Vidare behöver man en termometer och en grammvåg. Därefter behöver du utrustas med en nypa tålamod och ett glatt humör, så kommer allt att gå bra.

Vilken är den godaste pralinen du ätit?
Jag är klassisk i min smak och tycker hallon/lakrits är kanon, congac-karamell med guanajatryffel är också gott. Vidare äpple/kanel, ja det finns många goda kombinationer.

Vilken är den mest udda smakkombination du upplevt i en pralin?
Den konstigaste eller minst goda pralinen som jag kommer på är en som vi gjorde till en whiskyprovning. Den var baserad på Lapsang-te och smakade vidrigt, men det funkade väldigt bra med enbart whisky😉

Saltlakritschokladkola med syrlig hallongelé.

Kalle Jungstedt, pralinör och ägare, Chef Jungstedt, Stockholm
Följ Kalle på Instagram

Hur skulle du vilja sammanfatta pralinåret 2019?
Det har varit ett fantastiskt pralinår för min del då jag öppnat upp min helt egna produktionsstudio i Stockholm på Kommendörsgatan 23 i samarbete med Restaurang Copine. Jag har lanserat mina pralinkurser för nybörjare och proffs och även hållit pralinkurser utomlands. Samt besökt Felchlins Chokladfabrik i den mysiga staden Ibach söder om Zurich. Fantastisk upplevelse som jag aldrig kommer att glömma.

Det har även varit fantastiskt kul att vara domare på Pralinslaget 2019. Otroligt kul att få se vad pralinmakarna runt om i landet producerar. Det känns verkligen som att pralin och chokladtillverkningen i Sverige är på frammarsch.

Vilka smaker kommer att bli heta 2020?
Den är riktigt svår att sia om egentligen. Det har ju kommit en massa spännande smaksatta chokladsorter den senaste tiden. Den trenden har ju nästa alla tilverkare hakat på men på något sätt så vinner alltid tradition och kvalité för mig. Jag hoppas dock att de nordiska smakerna får mer plats även tillsammans med choklad och inte bara i det populära nordiska varma köket. Vi har massor med örter och växter som inte finns någon annanstans.

Jag tror att den växtbaserade pralinen är på stor frammarch. Den kommer öka marknat de närmsta åren då efterfråfan är stor. Jag älskar att utmana med smaker och recept som inte är speciellt traditionella. Som exempelvis mina bloodgrape/vanilj-praliner. De är helt fria ifrån grädde och smör men det förstår nästan ingen om man inte säger något. Väldigt kul! Vi ser även tillverkare som satsar helt på växtbaserat så marknaden finns och den kommer att öka.

Om man vill tillverka egna praliner hemma, vad är viktigt att tänka på då?
Köp bra verktyg ifrån start. En ordentlig och snabb thermometer, en pralinform i hårdplast, plastbunke, en skrapa ifrån närmaste byggvaruhus och en slickepott. Värm chokladen i mikron, glöm vattenbad, ta en kurs, ha tålamod och fråga folk som har mer erfarenhet. Att bemästra praliner tar tid och kräver mycket envishet och analysförmåga.

Vilken är den godaste pralinen du ätit?
Jag har provat en ofantligt massa praliner i år. Mer än vanligt men av någon anledning så hänger Gillser Cresnos passionspralin kvar som nummer ett. Otroligt fin balans mellan syran och friskheten och den mörka chokladen som han hade kombinerat den med. Den hade även ett subtilt litet krisp i botten som bara gjorde allt helt perfekt. Detta var en klassiskt skuren pralin. Gillers Cresno är en Chocolatier ifrån Paris.

Vilken är den mest udda smakkombination du upplevt i en pralin?
Jag har inte provat den men läste om en kille som gjort en snuspralin😲 Jag blev dock inte så sugen på att prova. Men däremot är cigarr och mörk choklad en riktig hit. Jag har en mörk pralin med smak av indiska lagerblad och kanel, otroligt fyllig och härlig med lite blommiga inslag. Indiska lagerblad smakar något helt annat än de vanliga lagerbladen vi är vana vid ska tilläggas.

Får det lov att vara en körsbärmandelpralin?

Felicia Lilja, Chocolatier konsult, Stockholm
Följ Felicia på Instagram

Hur skulle du vilja sammanfatta pralinåret 2019?
– 2019 har varit ett väldigt bra år i chokladvärlden tycker jag. Chokladintresset verkar gå spikrakt uppåt och äntligen har vi en pralintävling i Sverige igen!

Något jag tycker är väldigt kul är att intresset för choklad i sig börjar öka, det är inte längre bara vit, ljus eller mörk choklad utan nu finns det många fler nyanser, smaknoter och tillverkare att välja mellan. Jag upplever även att ursprung, tillvägagångssätt från böna till choklad är något som det pratas mer om än tidigare både hos kund och tillverkare.

För mig personligen var höjdpunkten att tillverka 4000 handgjorda praliner till Student Nobel NightCap, en riktig ära att få servera drygt 1800 finklädda gäster två sorters praliner i form av grodor för att matcha Harry Potter-rummet de serverades i! En giftigt grön pralin fylld med lime och myntagelé toppades med en vit krämig ganache med mycket passionsfrukt. En mörk pralin med guld finish fylldes med en mörkare mjölkchoklad och brynt smörganache och ett lager karamelliserad sesam.

Vilka smaker kommer att bli heta 2020?
– Kombination av kryddor och frukt tror jag fortsatt kommer att vara trendigt. Älskar att timutpeppar har hittat hem hos så många. Även olika texturer samt att använda sig av råvaror och smaker som ligger oss nära till hands rent geografiskt. Jag tycker mig se en trend att sätta riktigt glansiga praliner där chokladen är perfekt tempererad och får tala för sig själv mer än bara färgglada praliner som har dominerat tidigare.

Om man vill tillverka egna praliner hemma, vad är viktigt att tänka på då?
– Först och främst är hygienen viktig och om man är intresserad av att sälja praliner även kolla upp vad som gäller specifikt i sin kommun för tillverkning och försäljning. Sedan är grunderna A och O en bra choklad, formar och verktyg, att lära sig temperera rätt och att beräkna recept för att få fram hållbara praliner. Nu finns otroligt många kurser att delta i och möjligheten att få lära sig direkt från otroligt duktiga chokladmakare runt om i hela landet. Även Facebook-gruppen ”Pralinmakare” delar tips, trix och tankar från både nybörjare och proffs!

Vilken är den godaste pralinen du ätit?
– De godaste praliner jag någonsin ätit är från Stick with me sweets i New York. Jag ber alla jag känner som besöker staden att ta med praliner hem till mig, dom spelar i en helt egen liga. Missa inte dem om du besöker staden. Den som fortfarande toppar min lista är deras New York, New York! Salt karamell ganache på tre olika Valhrona sorter (Jivara, Guanaja & Caramelia), jordnötssmör praliné och karamelliserade pretzels! New York i en tugga, salt, len, söt och knaprig, jag är otroligt förtjust i textur och när man får uppleva flera smaker i en och samma pralin.

Vilken är den mest udda smakkombination du upplevt i en pralin?
Den mest udda pralinen jag ätit var rödvin, fikonmarmelad och getost. Den nådde inte hela vägen hem för min del men jag älskar när man vågar experimentera på det sättet!

Champagne med bryntsmörkolacremè – Because You’re Worth It.

Märta Lindofh, pralinör och delägare, Chocolatte, Helsingborg
Följ Chocolatte på Instagram

Hur skulle du vilja sammanfatta pralinåret 2019?
För egen del har vi på Chocolatte under 2019 flyttat till större lokaler vilket innebär att vår produktion äntligen har bättre förutsättningar. Vår försäljning har ökat och det är de gjutna pralinerna som ökat mest men även doppade praliner, kolor, chokladkakor och fudge. Vi har börjat med en pralinprovning som blivit otroligt populär vilket innebär ytterligare ett ”ben” att stå på.

Vi har tävlat i International chocolate awards där jordgubb/mandel fick ett silver och päron/rosmarin fick ett guld i skandinaviska deltävlingen och där päron/rosmarin till sist fick ett silver i världsfinalen. Vi hade också med tre stycken bidrag i finalen av Pralinslaget och slutade på en fin tredjeplats.

Generellt tycker jag att intresset för praliner ökat under året. Det var en del nya producenter på Bak- & Chokladfestivalen i höstas, gruppen Pralinmakarna på Facebook är aktiv, tävlingen Pralinslaget får bra uppmärksamhet och inte minst dyker det upp många nya småproducenter, både med egen verksamhet samt de som håller på med praliner på hobbynivå. Efterfrågan på veganska alternativ finns där men det är en ganska liten del av vår försäljning även om det ökar hela tiden.

Vilka smaker kommer att bli heta 2020?
Det är såklart svårt att säga. Några av våra mest populära praliner/prisvinnare under året har haft örter som ingrediens och det tror jag kommer att fortsätta. Ovanliga kryddor i kombination med frukt och bär brukar bli populärt. Annars verkar det finnas lite olika spår, dels vill våra kunder ha något nytt hela tiden och då blir det ofta något säsongsanpassat såsom friskt och fräscht på sommaren, kryddigt och mörkare på vintern och så vidare, dels har vi några storsäljare som kunderna aldrig verka tröttna på och det är lakrits, salt och kola i olika former.

Om man vill tillverka egna praliner hemma, vad är viktigt att tänka på då?
Rena putsade formar och bra tempererad choklad. Fyllningar med tydliga smaker. Jag tycker det är viktigt med ett utseende som harmonierar med smakerna men det är ju verkligen en smaksak. Det finns absolut många fördelar med en liten hemmaproduktion, ska man inte sälja pralinerna kan man vara ännu mer kreativ eftersom det då kanske inte är så viktigt med en viss hållbarhet och att de rent ekonomiskt och arbetsmässigt är effektiva. Det finns helt enkelt mer kreativt utrymme!

Vilken är den godaste pralinen du ätit?
– Jag minns en pralin med en litchifruktganache jag smakade på en chokladmässa i London för några år sedan. Otroligt god med en tydlig smak och med grymt bra balans mellan syra och sötma. Och det är väl just balansen som gör en pralin god!

Vilken är den mest udda smakkombination du upplevt i en pralin?
Har smakar några stycken, bland annat bacon, getost, tomat/basilika. Roligt att smaka men oftast mer kul än gott!

Erikas pralin som kom tvåa i Pralinslaget – jordgubbspâte de fruit, jordgubbsganache och en mandelnougat med timutpeppar.

Erika Lundell, konditor, Tössebageriet, Stockholm
Följ Erika och Tössebageriet på Instagram

Hur skulle du vilja sammanfatta pralinåret 2019?
Min uppfattning av året som varit är att intresset för choklad och praliner har ökat. Det syns inte bara på vår försäljning utan också på sociala medier hur hobbytillverkningen bland folk på hemmaplan verkar stiga och att yrkesmänniskor börjar lägga större vikt på choklad och praliner. Eftersom intresset blivit så stort de senaste åren har jag och många andra kunnat hitta inspiration på exempelvis Facebook där det bildats grupper för enbart pralinmakare där folk delar med sig av sina recept, misstag och framsteg.

På min arbetsplats säljer vi fler praliner än tidigare år och jag tror att det beror på att folk har börjat uppskatta handgjorda praliner med vackra färger och spännande smakkombinationer. Man nöjer sig kanske inte längre med industriellt tillverkade chokladbitar som tidigare fått verka relativt ensamma på marknaden. Numera tar konsumenterna stor hänsyn till hälsa, hållbarhet och klimat samt att man vill veta under vilka förhållanden som produkterna är tillverkade och vad de innehåller.

Det här året har också varit väldigt spännande för mig personligen då jag på kort tid gått från att veta väldigt lite om choklad och knappt kunnat hantera det till att våga ställa upp i min första pralintävling. I och med att vi har börjat sälja mer praliner på Tössebageriet så har jag fått spendera mycket mer tid i chokladrummet det här året och då fått lägga ned mer energi på smaker och utseende än vad jag tidigare gjort, och det har varit väldigt utvecklande och jag tycker att jag har lärt mig väldigt mycket på kort tid.

Efter våren bestämde jag mig därför för att anmäla mig till ”Det stora pralinslaget 2019” och spenderade ett antal veckor med att få fram en god och intressant pralin. Efter många testomgångar kom jag fram till en pralin jag kände mig stolt över. Jag skickade in den till tävlingen och blev väldigt glad att få höra att jag gått vidare till finalomgången och slutligen hamnade på en hedrande andra plats.

Vilka smaker kommer att bli heta 2020?
Det är en svår fråga. Jag tycker inte alltid man ser att det finns en ”het” smak varje år. Konsumenterna styr ju mycket och med tanke på hur viktig hållbarhets- och miljötänket blivit så kommer förmodligen efterfrågan på smaker efter säsong och närproducerat hamna mer i fokus.

Jag själv är ett stort fan av udda smakkombinationer och hoppas på lite mer olika örter och pepparsorter i pralinerna till 2020.

Om man vill tillverka egna praliner hemma, vad är viktigt att tänka på då?
För att tillverka praliner hemma behövs egentligen inte så mycket. Jag gjorde mina allra första praliner hemma och använde mig utav ett vattenbad, plastbunkar, en termometer, en slickepott och en pralinform i polykarbonat.

Vill man underlätta för sig själv rekommenderar jag att använda en mikro istället för ett vattenbad, införskaffa en marmorskiva, en värmepistol, en spackelskrapa och en lite dyrare termometer som mäter temperaturen snabbt. När man väl fått in snitsen på att temperera chokladen kan man börja färga formarna med kakaofärger. Det går att använda nästan vad som helst att måla med men pensel, disksvamp, tops och airbrush använder jag mig av mest.

Om man ska använda en airbrushpistol behövs en kompressor, det går att få tag på exempelvis Bauhaus. Sen är det viktigt att ha tid för att göra praliner. Det är aldrig kul att behöva stressa för då finns det en stor chans att någon del inte blir bra.

Vilken är den godaste pralinen du ätit?
Den godaste pralinen jag har ätit var faktiskt min tävlingspralin med jordgubb, mandel och timutpeppar. Jag utgick helt enkelt ifrån vilka smaker jag själv gillar när jag gjorde den och la även ner väldigt mycket tid på att få till varje enskilt lager precis som jag ville ha det.

Viktigt var att alla smaker skulle komma fram och att ingen smak skulle ta över samt att det var olika texturer på alla lager. Det blev väldigt många testomgångar innan jag kände mig nöjd.

Vilken är den mest udda smakkombination du upplevt i en pralin?
Även fast jag är ett fan av udda smakkombinationer kan jag inte påstå att jag testat så många jätteudda smaker än. Kombinationen morot och yuzu gjord i mörk choklad toppar min lista än så länge. Det var för ett par år sedan som en kollega höll på att testa sig fram med olika tekniker och smaker och kom fram till den. Det söta från moroten passade väldigt bra med det syrliga från yuzun och det sträva samt beska från den mörka chokladen.

Kanelbullepralin: salt smörkola, kanelganache, gjuten i ett mjölkchokladskal.

Gustaf Mabrouk, konditor, chocolatier och ägare, Chef de partie Sthlm, Stockholm
Följ Gustaf på Instagram

Hur skulle du vilja sammanfatta pralinåret 2019?
– Otroligt spännande. Jag fick göra Årets festivalpralin tillsammans med Joachim Malmsten på Bak & Chokladfestivalen. Det blev en kanelbullepralin, en smörig saltkola med en kanelganache gjuten i ett mjölkchokladskal.

Jag anser att trenden i pralinmakandet är att allt fler börjar måla, airbrusha och dekorera skalen i sina praliner. Det skall se snyggt ut och det skall vara mycket färg. De klassiska pulverfärgerna börjar nu få konkurrens med växtbaserade färger. Ganache börjar bli ett vedertaget ord även bland amatörerna. Äntligen, så som jag har kämpat😉

Vilka smaker kommer att bli heta 2020?
– Saltkolan kommer fortfarande att stå högt i klass. Men även att man gör praliner på smaker från gamla bakverk, exempelvis dammsugaren, hallongrottan och strawberry cheesecake.

Om man vill tillverka egna praliner hemma, vad är viktigt att tänka på då?
– Att verkligen lära sig att temperera chokladen. Vet man inte hur man gör så finns det en mycket bra bok som pedagogiskt förklarar detta. Boken heter ”Chokladmakarens handbok” och är skriven av mig. Att temperera chokladen är A och O i pralintillverkning.

Vilken är den godaste pralinen du ätit?
– Hmm, det måste nog vara den jag gjorde på min choklad där ganachen jag gjorde var baserad på vatten, alltså ingen grädde. Det gav chokladpralinen ett otroligt lyft smakmässigt.

Vilken är den mest udda smakkombination du upplevt i en pralin?
– Enkelt svar, wasabi och vitchoklad! Varför?

Brynt nyponkaramell med infälld nyponkompott kryddad med kanel och timutpeppar.

Milly Magnusson, pralinör, GastriDidakt, Göteborg
Följ Milly på Instagram

Hur skulle du vilja sammanfatta pralinåret 2019?
– 2019 Har sannerligen varit ett pralinår utan dess like! Personligen hade jag ju den stora äran att vinna Sverigemästerskapen – Det Stora Pralinslaget 2019 – vilket var en otrolig lycka.

Juryns motivering till att jag kammade hem guldplatsen sammanfattar ganska väl några utav pralinårets trender, som jag brinner för och vill förmedla. Det här kan sammanfattas i några punkter, med utgångspunkt i det den eminenta juryn uppskattade och formulerade i sin motivering kring min vinnande pralin:

1. Matchande inifrån och ut
Juryn motiverade: ”Hantverk både på insidan och utsidan av pralinen, och att dessa också matchar varandra väl” – utsidan av pralinen vittnar till sinnena redan innan, om vad pralinens insida ska bjuda på i smak. Det här är något jag tycker är otroligt viktigt, att vi spelar med våra sinnen och är tydliga i våra smakbilder, det talar för mer naturlig färgsättning och blir mer aptitligt.
.
2. Texturer
Juryn talade också om hantverk i form av flera olika texturer i pralinen, i olika lager, som bidrar till att förhöja smakupplevelsen. Här lyftes även Erikas fina pralin på silverplats fram, som också hade en trevlig textur med crunchig mandel. När jag skapade min pralin funderade jag länge över vilken sorts textur som jag tidigare inte sett eller upplevt i en pralin. Mycket härligt har gjorts men jag kom fram till att en spröd och krispig maräng är något nytt för mig. Detta verkade även juryn tycka var nytänkande och kanske kan det bana väg för nya texturtrender? Jag är supernyfiken på att se om det är något som kan inspirera och som andra vill spinna vidare på framöver!
.
3. Handmålat hantverk
I motiveringen nämndes också att pralinen är handmålad, utan några maskiner, och med egenblandade färger på framförallt naturliga pigment. Ett riktigt hantverk med andra ord.
.
4. Svenska råvaror       
Det talades mycket om svenska råvaror överallt och det är superviktigt för mig då jag vurmar för svenska lokala råvaror i säsong. Till vinnarpralinen hade jag själv handplockat nypon och nyponrosor från mitt barndomshem. Vilket också gav pralinen en röd tråd i både smakbild och känsla. Det blev en pralin med mycket tanke och hjärta bakom helt enkelt. Innan tävlingen hade jag sju andra beställningar och att jag upplevde att jag “hafsade” ihop mitt bidrag natten innan sista inskick till kvalet:)
.
Stress har tyvärr också varit rätt talande för mitt pralinår då jag äntligen fått startat upp eget företag, samtidigt som jag jobbar heltid med annat och haft mycket omkring mig privat.
.
Dessa delar (förutom stressen då) är sådant som alltid betytt otroligt mycket för mig som pralinmakare och det är delar som jag är väldigt glad över har börjat få mer uppmärksamhet kring. Så för mig sammanfattar det pralinårets trender och det jag tycker är viktigt att rikta fokus på för att hålla en riktigt hög pralinkvalitet.
.
På tal om andra trender under året som gått så upplever jag att veganska praliner äntligen blivit mer normaliserat, att det är något som många pralinörer nu erbjuder i sitt sortiment! Det är väldigt positivt tycker jag, oavsett anledning till kostval vill jag verkligen att alla ska få njuta av goda praliner. Jag försöker ha med något veganskt/mjölkfritt inför varje säsongskollektion och jobbar t ex aldrig med nötter i min produktion och väldigt sällan med gluten, gelatin eller ägg.
.
En större medvetenhet kring miljö och natur är på uppgång, något som bara är att applådera och fortsätta uppmuntra! Ekologiska råvaror prioriteras allt mer vilket är otroligt bra! Det hänger ju också väldigt mycket ihop med säsongstänket och de fantastiska lokala råvarorna vi i Sverige har turen att ha nära runt omkring oss. Det hoppas jag att vi får fortsätta se mer av framöver.

Under året har också många av de ”nya chokladsorterna” som lanserats de senaste åren av chokladtillverkare på riktigt nått pralinmakare och konsumenter. Vi har sett mycket av Ruby från Callebeaut, fruktcouvertyrer från Valrhona, blonda chokladsorter från flera tillverkare och andra varianter där delar av chokladens basråvaror byts ut mot andra typer av socker, nötter och mejerier såsom creme fraiche. Och så skapas nya chokladsorter som kommer in och spelar med de tre klassiska kategorierna vit, ljus och mörk choklad. Vi lever onekligen i en väldigt spännande chokladtid!

Det mest positiva med den här trenden skulle jag vilja säga att de kan ge mer spännande och/eller lämpliga smakmatchningar i praliner, och fler typer av naturliga nyanser som läggs till i chokladsmak- och färgskalan, vilket tilltalar kreativiteten hos oss pralinskapare!

En annan trend som genomsyrat pralinåret är att intresset riktats tillbaka till råvaran och ursprunget av kakaon, att hitta hållbara vägar för framtidens kakaobönder, miljö och med sjyssta innehållsförteckningar. Man kan också se hur många börjar intressera sig för att rosta och concha sin egen choklad från grunden. Här tror jag att vi alla har Gustav Mabrouk och hans”Chokladmakarens Handbok” att tacka för! Att chokladbranchen fortsätter att utvecklas hållbart är det allra viktigaste och det känns som att vi 2019 har tagit ett bra avstamp för fortsatt fokus i den riktningen, även om vi har en lång väg kvar.

Sedan har väl ingen intresserad i ämnet missat vilken folkrörelse det blivit med pralineri på sistone? Pralinmakargruppen på Facebook har fullständigt exploderat och amatörpralinörer finns nu i var och vartannat hemmakök. Känslan är att alla ville göra praliner 2019!

Vilka smaker kommer att bli heta 2020?
– Under 2020 hoppas jag att vi fortsätter fokusera mer på vår härliga svenska och nordiska natur, det lovar jag att göra i alla fall! Det finns så otroligt mycket här att hämta, både gamla klassiker som förtjänar upprättelse och som kan framhävas på nya sätt och med nya kombinationer, och såklart massor av råvaror som aldrig förr använts i dessertköket, släpp kreativiteten fri!

Och helt ärligt, börjar inte både mojito och yuzu bli lite väl uttjatat? Inget ont om mynta-drinkar och nymodiga citrusfrukter, det kan vara otroligt gott, men varför måste alla göra samma sak? Och varför måste vi resa över halva jordklotet för att hitta en “rolig” smak? Jag tror vi lätt glömmer hur priviligierade vi i Norden är med vår fina natur och med obegränsat råvaruskafferi runt knuten.

Jag tror att vi kommer fortsätta se en trend som utmanar smakmässigt med spännande och oväntade kryddor och kombinationer. Jag tror även att kock- och konditorvärlden fortsätter att närma sig och inspireras av varandra i både tekniker och råvaruanvändning och det är en väldigt trevlig utveckling att se, särskilt om man som jag spelar för båda lagen. Nu när min syrliga vita pralin “dill & aquavit” äntligen omfamnats som en midsommarklassiker av de som vågat smaka, kanske de som omvänts också vågar prova vidare nya innovativa smaker. Dock får vi inte glömma att det ska vara gott, där ska alltid huvudfokus ligga för det får ju inte bli så konstigt att det inte smakar bra.

Jag tror att vi parallellt med dessa potentiella nyutvecklande smaker kommer att få se en trend i andra riktningen det vill säga mot renare och enklare praliner där vi fokuserar mer på basråvaran, alltså chokladen och kakaobönan. Tänk med mer utbildning och mer fokus på ursprung så kanske chokladvärlden kan röra sig dit vinvärlden länge har varit, och dit kaffevärlden är på god väg. Att vi får en bred kunskap och allmänintresse kring olika typer av kakaobönor och dess odling och ursprung och hur det påverkar den färdiga produkten och dess smakbild. Då tror jag också att vi kan vara på god väg att skapa större förståelse för hur vi måste prioritera hållbarhetsfrågan, om framtida generationer ska kunna fortsätta få njuta av fin choklad.

Om man vill tillverka egna praliner hemma, vad är viktigt att tänka på då?
Det finns massor att tänka på! Om du vill börja tillverka praliner hemma så rekomenderar jag att du börjar med att gå en kurs hos en professionell pralinmakare så att du får lära dig grunderna ordentligt.

Grunderna och tekninkerna är verkligen otroligt viktiga i det hantverk som pralinmakningen är. Börja med att skaffa dig en en stabil bas, lär dig temperera choklad ordentligt innan du ger dig på mer avancerade saker. Börja med enkla, släta formar utan en massa krusiduller, och håll igen på färgen, tjocka lager färg är bara läskigt, använd naturliga pigment.

Hygien är verkligen A och O, var noggrann med renlighet, disk och att tvätta händerna ordentligt. Se till att du kan desinficera dina redskap och att du inte stoppar fingrarna i munnen i parti och minut. Laga heller ingen annan mat samtidigt och städa ur kylen när du tänker arbeta med pralinmakning, det finns många fallgropar i ett hemmakök. Får du in bakterier någonstans i produktionen kan pralinen snabbt bli dålig och det är inget du vill bjuda någon på.

Ha tålamod! Låt alla steg ta sin tid, se hellre till att göra om så att det blir rätt, än att försöka skynda på något som inte blivit som det ska. Mixa din ganache väl, undvik luftbubblor och se till att få en perfekt emulsion. Låt pralinerna vila ordentligt före lockning för att undvika sprickor och luftfickor. Tänk på att en sprucken pralin förlorar sin hållbarhet.

Ge inte upp! Do your homework, prova, misslyckas, försök på nytt, när du väl behärskar tekniken är det otroligt roligt och givande pyssel!

Vilken är den godaste pralinen du ätit?
Oj, den godaste pralin jag någonsin ätit..hmm, det här är inte lätt! Jag försöker ju på något sätt gå in med inställningen att det ska bli “den godaste pralinen någonsin” med varje ny smak jag gör, och visst har jag skapat mig många favoriter genom åren såsom “smultron & jasmin”, “saffran & havtorn”, “clementin & saltlakrits”, “café au lait & croissant”, “blodapelsin & stout”, “jordgubbar & basilika”, “hjortron & punsch”, “aprikos & timjan”, ”apelsin & brynt nejlikakola”. Men jag skulle aldrig kunna välja ut någon enskild favorit bland alla mina “bebisar”😉
.
En av de härligaste smakkombinationer jag provat i pralinform var när jag besökte kakaoodlingar i Mexico, där Mayaindianerna en gång var bland dem första att använda kakaon för många hundra år sedan, och då som en stärkande kryddig dryck. Där fick jag smaka himmelsk choklad kryddad på detta vis, sötad med honung och med en touch av havssalt. Detta har jag försökt återskapa i en pralin bestående av en god, mörk krämig chokladganache med kryddighet från kanel, muskot och lite lätt värmande chili tillsammans med en saltad honungskola. En len, värmande och kryddig munkänsla med den smältande chokladen som får det att vattnas i munnen. Eftersom den ligger mig så varmt om hjärtat, och i sin smakbild känns väldigt julig, så valde jag att ha den som lucka 24 i min Pralinkalender.

Jag minns också att första gången jag fick smaka Martin Morands och Jonas Nilssons svartvinbärspraliner då jag hade äran att få vara lärling under deras pralinproduktion för några år sedan – den ena med svartvinbärsmarmelad, mashmallow och citronganache, och den andra med vit svartavinbärsganache och lakritskola. Det var en riktigt härlig upplevelse, äntligen praliner som trycker på med smak kände jag då!

Även brynt smör, sälta och karamell är ju en nästintill oslagbart njutningsfull chokladkombo i en pralin, en storsäljare så fort den finns i sortimentet. Hanna Assarsdotter gör en ljuvlig brynt smörkolapralin! Ibland är de enkla smakerna de allra godaste, man behöver inte krångla till det, bara utföra det otroligt bra, såsom Hanna gör.

Gemensamt för de bästa praliner jag provat är tunna skal och fint gjutna bottnar, välemulgerade, lena ganacher, i kombination en (eller flera) välgenomtänkta fyllningar med mycket smak av fina råvaror och härliga texturer som passar ihop i munnen. Framförallt tycker jag också att det är viktigt för smakupplevelsen, dels att det är tydliga smaker, att man inte fegar med de råvaror man säger att det ska vara, och dels att utsidan matchar insidan så att man har rätt förväntningar. Såklart också att man valt en passande choklad som bidrar till pralinens helhet, smakmässigt, och inte “bara för att”.

Något som bryter mot sötman tycker jag också är en nyckel i de godaste pralinerna, en finstämd sälta, eller en fräsch syra, eller en oväntad textur, ojojoj vad det kan förhöja!

Vilken är den mest udda smakkombination du upplevt i en pralin?
Ja udda smakkombinationer är ett spännande ämne, säkert tycker någon som läser om mina örtkombos och liknande här ovan att de låter märkliga, medan andra ser det som ”vardagsmat”. Udda praliner med dåliga smaker har man ju tyvärr också kommit över alldeles för ofta när man köper praliner som visar sig vara av sämre kvalitet än man hoppats. Fast jag ger ändå hellre en eloge till de som vågar sticka ut och risar de som inte smakar alls vad det utger sig för att vara, eller bara sött, det är nog det tråkigaste jag vet, och det jag oftast blir besviken på om jag själv köper praliner. Det och halvfabrikat eller dålig choklad- och/eller råvaukvalitet.

Men udda smakkombinationer som i ovanliga, spännande roliga så måste ju bara Martin Morand och Jonas Nilssons praliner med både hummer och ostron vara, där snackar vi utanför boxen! Tyvärr har jag inte fått möjligheten att prova dem själv.

Ädelost och mörk choklad är nog den mest lyckade och oväntade kombon jag provat i pralinformat. Flickorna Kanolds har, åtminstone förr, gjort någon tryffel på temat vet jag!

Jag var på en kurs som Joel Lindqvist arrangerade för några år sedan och där gjordes en variant med gul curry och passionsfrukt. Väldigt spännande, om man var förberedd, men kanske inget att smyga fram till vardagskaffet utan närmare presentation.

Summan av kardemumman blir att jag kan tänka mig att prova det allra mesta i pralinformat (förutom Kalles Kaviar, där går gränsen), så länge det är väl avvägt, genomtänkt, balanserat och genomfört, och såklart med fina råvaror och rätt teknik.
.

Joachim har tidigare tagit guld och silver i International Chocolate Awards. På fotot en härlig yuzupralin.

Joachim Malmsten, kock, pralinör och ägare, Malmstens Mat & Choklad, Storahammar (Blekinge skärgård)
Följ Joachim på Instagram

Hur skulle du vilja sammanfatta pralinåret 2019?
– Inom chokladpraliner finns det många olika trender med färger smaker och konsistenser. Jag tycker att yuzu calamansi och andra udda citrusfrukter varit inne under året. Det har varit trendigt att fylla pralinerna med olika fyllningar och i lager typ som min ingefärspralin med marmelad, kola och en ganache.

Just nu är det inne att airbrusha alltså måla med en färgpistol med luft då man får tunna lager av färg samt nyanser man inte annars kan uppnå.

Vilka smaker kommer att bli heta 2020?
Det är svårt att se vilka smaker som blir trendiga men jag tror att praliner med inslag av örter, te, öl och vin kommer sätta en ny tusch. Man kan även få in smaker så som cheesecake-prinsessbakelse i ny tappning eller göra något extremt av tex rosmarin eller timjan och få det att gifta ihop sig med choklad.

Jag tror att om 2-3 år så är vi tillbaka till ursprunget med ofärgade praliner alltså helt rena fina chokladskal som är blanka och glänser i sin egen stolthet. Men så länge folk uppskattar och gillar färgade praliner så är jag med på det tåget:)

Om man vill tillverka egna praliner hemma, vad är viktigt att tänka på då?
Skaffa bra redskap såsom termometer, skålar, slevar, spackelspadar och även handskar och spritspåsar.
.
Vilken är den godaste pralinen du ätit?
Citrusfrukter är mina favoriter.

Vilken är den mest udda smakkombination du upplevt i en pralin?
Udda smaker finns lite här och där men mat i pralinform är lite tokigt men ibland funkar det såsom bacon, avokado, ost och rödlök. Jag har testat och det är ok men kanske lite väl extremt.

Handmålad Kalamansi-pralin smaksatt med syrlig och fräsch kalamansipuré. chokladskal och ganache av vit choklad.

Eva Mantsinen, pralinör och ägare, OmnOmnOmn Chocolaterie, Stockholm
Följ OmnOmnOmn på Instagram

Hur skulle du vilja sammanfatta pralinåret 2019?
– 2019 är ”mitt år”. Det har hänt mycket under året och händer fortfarande en hel del i min verksamhet. I somras flyttade jag min butik till en mindre lokal som ligger mer centralt i Hammarby Sjöstad i Stockholm och det har betytt mycket. Efter sex år i branschen så känns det äntligen som att mitt varumärke har fått sig ett lyftt.

I samband med flytten har jag fått en hel del nya kunder och många har varit nyfikna på mina bronsvinster i International Chocolate Awards 2019. I juni vann jag två brons för Ardbeg resp Havtorn i den Skandinaviska tävlingen i Köpenhamn och jag tävlade vidare med båda pralinerna i Guatemala och världstävlingen där jag vann brons för Havtorn i min kategori. En skön ”boost” och bekräftelse.

Jag tycker att efterfrågan på Fairtrade har minskat och att efterfrågan på veganska praliner har ökat. Har jag ekologiska praliner i mitt sortiment väljer kunden oftast dem. En mycket populär smak har yuzu och andra syrliga frukter från Asien varit. Kalamansi till exempel som har en fin syrlighet och som är olik både citron och passionsfrukt och den är perfekt att göra praliner på. Jag har en lång lista på smaker som jag vill testa så snart det finns en möjlighet.

Det pågår en ständigt jakt roliga och spännande kombinationer och exotiska smaker. Mina kunder är väldigt nyfikna på nytt och gärna på lite udda smaker om jag testar det. Här i Sverige gillar vi lakrits och salt mer än vad övriga Europa gör och det märks tydligt i butiken när turisterna handlar. De ryggar nästan. Själv tycker jag lakrits är den krydda som jag gärna experimenterar vidare med.

Vilka smaker kommer att bli heta 2020?
– Svårt att säga men jag tror att det blir fortsatt syrligt som gäller. Jag tror också att vi söker oss till växtriket mer och kanske försöker oss på att kombinera svenska smaker med asiatiska. Två-delade fyllningar med gelé och ganache är också det som jag sett mycket av och som jag själv är nyfiken på. När det gäller färgade praliner kommer det bli en utveckling till att jobba med mer naturliga färger tillverkade från växtriket.

Om man vill tillverka egna praliner hemma, vad är viktigt att tänka på då?
– Att kunna temperera och välja rätt choklad och kombinationer mellan choklad och fyllning. Att veta varför en pralin bör ta två dagar att göra och förstå varför pralinen behöver vila innan lockning. Det är grundläggande för att få till en bra pralin som har en fin bräck, vacker glans och att de framför allt släpper från gjutformen.

Det finns produktalternativ för att slippa temperera, men jag menar att kunna temperera på stenskiva ger en ökad förståelse för hantverket. Och framför allt, och det menar jag med eftertryck, att tillverka en god pralin med balanserad smak kräver träning och kunnande om råvarorna. Valet mellan en enkel och exklusiv choklad är avgörande för om pralinen blir god eller inte. Då spelar det ingen roll hur den ser ut. Smaken avgör alltid.

Vilken är den godaste pralinen du ätit?
– Jag hinner sällan prova andras praliner, så jag måste nog ta praliner ur mitt eget sortiment. Jag kan inte välja bara en. Jag får ofta frågan vilken pralin ur mitt sortiment som är godast och den frågan är svår att svara på. Det står mellan min hasselnöt Piemonte, lakritskonjak och Ardbeg. Hasselnöten har allt, sälta, sötma och den härligt nötiga smaken av den rostade och exklusiva Piemontenöten från Italien.

Lakritskonjaken var en test som slog väl ut, den har en fin balans av både konjak och lakrits. Lite unik på sitt sätt. Ardbeg har en exklusiv och lång eftersmak av rökig whisky. Den är för finsmakaren. Ardbeg har jag jobbat med rätt så länge för att uppnå den krämiga fyllningen, balansen mellan choklad, sötma och whisky. Det är inte helt enkelt att få till en pralin med sprit som är balanserad och samtidigt lyfter spriten på ett fint sätt.

Vilken är den mest udda smakkombination du upplevt i en pralin?
– Det är svårt att svara på. Jag minns egentligen bara de goda kombinationerna men jag kan säga att en pralin jag smakade och var riktigt nyfiken på var en pralin med granskottsmak.

Martin Morand och Jonas Nilssons svartvinbärspralin: Svartvinbärs marshmallow, svartvinbärs paté de fruit och citronganche på vit choklad. Skalet är gjutet med Michel Cluizel Mokaya 66%.

Martin Morand, kock, konditor och ägare, Pastry Inspiration, Sankt Olof i Skåne
Följ Martin på Instagram

Hur skulle du vilja sammanfatta pralinåret 2019?
– Pralinåret 2019 har för min egen del varit relativt lugnt, då jag mer har provsmakat än producerat själv. Jag fick nämligen den stora äran att få sitta med i juryn för det Stora Pralinslaget 2019Bak- & Choklad Festivalen. Så utifrån allt som jag provat under året så får jag väl säga att årets trender har varit de asiatiska citrusfrukterna kalamansi, sudachi, yuzu och amanatsu. Men även desserttrenderna återspeglar sig lite i pralintillverkningen och vi har även sett mer inslag av kryddor som timuttpeppar, sanshopeppar, szechuanpeppar och långpeppar mm.

Vilka smaker kommer att bli heta 2020?
– Med tanke på den rådande debatt som pågår kring mat med klimatpåverkan så tror jag att vi kommer få se mer inslag av svenska smaker som är lokalt producerade eller plockade själv i skogen. Jag tror vi kommer få se mer udda inslag som vilda örter och blommor med tydlig smakkaraktär i våra praliner. Men jag tror även vi kommer se mer av smaker såsom nypon, krusbär, åkerbär, harsyra, citronverbena och fänkålspollen. Troligtvis kommer vi även få se en del klassiska smaker såsom havtorn, hallon, svart vinbär och körsbär men då som lokalt, vildplockat eller egenproducerat.

Om man vill tillverka egna praliner hemma, vad är viktigt att tänka på då?
– Tänk på innehållet framför utseendet. Visst äter vi med ögat först men våga smaka av mer, använd kvalitetschoklad och våga justera smakerna så att balansen mellan de olika smakerna blir bra istället för att slaviskt följa ett recept. Våga också prova smakkombinationer som sticker ut lite utan att det blir allt för konstigt. Tänk även på att få in lite olika texturer i din pralin, det kommer bara göra den ännu mer intressant.

Vilken är den godaste pralinen du ätit?
– Tyvärr finns det ju inget bra svar på den här frågan då det finns så otroligt många bra praliner som jag smakat på genom åren och som också påverkats av sinnesstämning och tillfälle. Men en pralin som jag minns från i år är den vinnande pralinen från Det Stora Pralinslaget 2019 tillverkad av Milly Magnusson med följande innehåll: Kryddig nyponkaramell med timutpeppar och kanel, krispig nyponrosmaräng samt en syrlig nypon -och apelsinganache.

Vilken är den mest udda smakkombination du upplevt i en pralin?
– Det absolut konstigaste jag smakat var en vegansk pralin där man smaksatt ganachen med rökt sojagrädde. Det var lite som att äta choklad med rökt korv, en vågad smakkombination men som inte riktigt föll mig i smaken.

Godsaker från Liv.

Liv Sandberg, tårtkonstnär, pralinör och ägare, Liv Sandberg Cake Art, Södertälje
Följ Liv på Instagram

Hur skulle du vilja sammanfatta pralinåret 2019?
– Pralinår 2019 har varit speciellt för mig då jag nu väntar mitt första barn:) Efterfrågan har varit skyhög och jag har gjort så gott jag kunnat för att stilla pralinhungern. För mig är ekologiskt alltid viktigt, så även i år.

Jag har testat många olika växtbaserade färger med resultat som ser lovande ut för framtiden. Jag har dock inte fått till färgerna till hundra procent ännu men det kommer.
I övrigt är kola i olika former otroligt populärt och i år har jag presenterat en silkeslen kola smaksatt med rökt svart kardemumma tillsammans med ett rökt salt. Det är otroligt fint att se hur sockrets karamelliserade karaktär spelar med de stickiga kraftiga röktonerna, mentolen och lakritsnyanserna från kardemumman. Den blev otroligt god.
.
Vilka smaker kommer att bli heta 2020?
– Jag kommer högst troligt att hålla mig till nötter, salt och kola. En och annan mörk len tryffel är ju alltid supergott. I övrigt kommer jag under året att mysa in mig i bebisbubblan😍
.
Om man vill tillverka egna praliner hemma, vad är viktigt att tänka på då?
– Ha roligt. Våga prova fler gånger även om det går helt åt väggarna första gångerna. Ha en termometer och se till att den första formen är en lättanvänd.
.
Vilken är den godaste pralinen du ätit?
Det finns för många riktigt tokgoda praliner för att kunna ge ett svar här egentligen. Men första gången jag provsmakade ganachen jag gjorde på Hauptlakrits ljusa lakritspulver Asien och fick till balansen perfekt, ja då stod världen stilla en stund.

Vilken är den mest udda smakkombination du upplevt i en pralin?
– Oj, det minns jag inte. Har blivit många både knepiga och spännande smaker genom åren.

✶✶✶

Summering:
✓ De klassiska pulverfärgerna börjar få konkurrens av växtbaserade färger
✓ Mer fokus på basråvaran det vill säga chokladen och kakaobönan
✓ Fortsatt ökad efterfrågan på veganska praliner
✓ Svenska kryddor, frukt och bär
✓ Mer växtbaserade praliner
✓ Fokus på lokala råvaror

Ett stort tack till samtliga som medverkat i trendspaningen. Utan er, ingen spaning🙏Kika även in på följande trendspaningar: Kaffetrender 2020, Baktrender 2020, Desserttrender 2020.

Praliner från Anicka Larsson på Handgjort Stockholm.

 

3 kommentarer

 • Marie skriver:

  ”Fru Hellman” har lagt ner och finns nu ”bara” på instagram @jennybyhellman.

 • Malin skriver:

  Hej! Vet du vad som hänt med Fru Hellmans / Mabrouk Sandberg?
  Hemsidan tom, facebook-sidan borta och här sitter en annan och har snudd på längtat ihjäl sig efter deras nylansering.

  • Robban skriver:

   Hej Malin.
   Jag vet faktiskt inte själv vad som händer. Jag får snoka reda på info så får jag återkoppla till dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.