Printz bageri – ett höjdarfik i Stallarholmen

Det finns otroligt många härliga fikaställen runt om vårt avlånga land och i samband med att jag nu reser omkring vill jag givetvis passa på att dela med mig av några smultronställen. Vissa fik har jag tidigare besökt, andra är helt nya för mig. Stallarholmen ligger på Mälarens södra strand mitt emellan Strängnäs och Mariefred och här ligger urmysiga Printz bageri.

Bageriet ligger i Gula industrihuset, ett litet kluster med hantverkare och små mysiga butiker som exempelvis en köttbod och en vintagebod. Printz är ett stenugnsbageri som bakar allt med närproducerade och ekologiska råvaror. Deras mjöl kommer från Warbro Kvarn, Wästgötarna och Strängnäs valskvarn.

De samarbetar med många sörmländska producenter såsom Hornuddens trädgård (tomater, sallad, örter), Björnlunda honung (honung), Stavtorp musteri (saft och nektar), Lasätter (fläderdryck), Jürss mejeri (ost), Eskilstuna ölkultur (öl) samt Millert & Dahlén (kött och shark).

Vid mitt besök fick jag se produktionen där alla härliga bakverk och bröd skapas av duktiga bagare och bageriets stolthet stavas “Gulan”, en vedeldad ugn som ugnsbyggare John Fisher byggt och bakom bageriet ligger veden på tork. Det går åt runt 80 kg björkved per dygn.

En gång per år arrangeras en stor korvfestival i samarbete med Sörmlands matkluster och köttbutiken Millert & Dahlén som brukar locka runt 4000 besökare. Jag är full av beundran hur de lyckats bygga upp ett sådant intresse bland allmänheten för det skall gudarna veta att Stallarholmen är en liten ort med enbart cirka 2000 invånare. Att skapa mathantverkskluster (även med andra hantverkare) är något jag tror starkt på.

Printz är en riktigt schysst fikaställe med bra utbud av bakverk och bröd. Prova gärna “Frösnapparen”, en superpopulär vetebulle med mandel/vaniljfyllning som rullas i sesamfrö och blått vallmofrö.

Vid säsong har de även ett “bryggarbröd” “som bakas på vört och drav från bryggeriet Eskilstuna Ölkultur. Vill man ha glutenfritt bröd så är de från Friends of Adam. Kaffet är från David Haugaard och är speciellt rostat för Printz och te hämtas från House of Tea.

Självklart bör du ta en fika om du befinner dig i området för Printz erbjuder högklassigt fika och miljön är riktigt mysig med butikerna och närheten till Mälaren.

Vacker vy från baksidan av Printz bageri.

Lite väl mycket lugg men väldigt söt.

Traktens hästar får vara ute i det fria.

Printz bageri
Miljö/omgivning:
Gårdsmiljö
Utomhusservering
: Vid säsong, ja
Utbud: Bakverk, smörgåsar (även varma), soppa
Robbans bästa tycker
+ Hembakat
+ Charmigt
+ Barnvänligt
+ Ekologiskt
+ Bra kvalité på råvaror
+ Bra service

Printz bageri
Adress:
Brogatan 21, Gula Industrihuset, Stallarholmen
Telefon: 0152-422 30
Hemsida: Här
Facebook: Här
Instagram: Här

Öppettider:
Tisdag-fredag 09.00–18.00
Lördag 09.00–16.00
Söndag 11.00–16.00

Andra liknande gårdsnära fik som jag besökt
Hornuddens trädgård
Sussis gårdsbageri

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.