Rädda Rådhuskonditoriet i Söderhamn

I februari stängde 50-tals caféet Rådhuskondis i Söderhamn samt fotogalleriet Mazarin som huserade i samma lokaler. Ann-Therésè Samuelsson och Lasse Arvidsson är två eldsjälar som snabbt startade upp Facebook-gruppen ”Rädda Rådhuskondis Söderhamn” för att försöka skapa uppmärksamhet med förhoppning om att någon intressent kan tänkas köpa fastigheten eller arrendera caféet. I juli publicerade jag ett inlägg här på bloggen och nyfiken som jag är så undrar jag vad som hänt sedan dess så jag passade på att ställa några frågor till Ann-Therésè om nuvarande status. Läs vidare och se även tv-inslaget som SVT gjorde i vintras.

collageedited

980

Vad är bakgrunden till Facebook-gruppen ”Rädda Rådhuskondis Söderhamn”?
Fokus ligger på att Rädda Rådhuskondis i Söderhamn. Gruppen skapades med anledning att få någon att rädda Rådhuskonditoriet från nedläggning. Caféet är som sagt nedlagt och nu letar vi febrilt efter en köpare av hela fastigheten inklusive cafélokal eller en köpare som alternativt vill arrendera ut caféet till någon annan. Detta unika retrocafé som ligger så centralt måste bevaras! Tanken är att genom att sprida ordet så hittar rätt köpare huset och inser värdet i detta unika 50-tals café och anrika fotogalleri Galleri Mazarin. Gruppen har i dagsläget närmare 1300 medlemmar.

Finns det i dagsläget någon potentiell köpare till fastigheten och/eller arrendator till kaféet?
Det finns en intressent som gått ut med sitt intresse i den lokala tidningen. Han vill gärna köpa fastigheten men söker en arrendator till caféet. Det finns många intressenter som hör av sig till mig privat och undrar hur de skall gå till väga för att arrendera caféet alt. att köpa fastigheten. Jag hänvisar till mäklaren vid intresse att köpa fastigheten. Likaså hänvisar jag till den aktuelle köparen om de är intresserad av att arrendera caféet. Dessa har mer information och uppgifter på priser, avtal m.m. Under de senaste månaderna har intressenter kommit och gått. En del är jätteentusiastiska men drar sig ur p g a att de inte vågar chansa. Många intressenter kommer från andra delar av landet och är alltså inte bekant med vare sig Rådhuskondis eller Söderhamn och tror att kundunderlaget inte finns. Där skulle jag vilja säga att jo, det finns kundunderlag. Anledningen till att caféet la ner var aldrig p g a avsaknad av kunder – utan att den dåvarande arrendatorn beslutade sig för att flytta från orten. Våga chansa! Rådhuskondis är en unik möjlighet för dig som älskar tanken på att bedriva ett café i äkta svensk retromiljö. Nu kan den gå i uppfyllelse. Gå med i gruppen ”Rädda Rådhuskondis Söderhamn” på Facebook om du vill veta mer.

Hur viktigt är det för en ny ägare att bevara nuvarande interiör i befintligt skick?
Den aktuelle intressenten har satt som krav att den gamla interiören skall bevaras. Och den nuvarande ägaren av fastigheten har samma krav vad jag förstått.

Hur går diskussionerna bland Söderhamnsbor?
Söderhamnsborna saknar sitt café och vill att någon entusiastisk och hängiven människa startar upp det igen – i samma anda. Det finns delade meningar om caféet skall drivas som kooperativ eller om en privatperson skall driva det hela. Den gemensamma nämnaren i alla samtal är dock att de vill att Rådhuskondis öppnar igen. Många förfasas över att flera gamla anrika fik med liknande miljö runt om i landet läggs ner eller förstörs och att fler och fler väljer att besöka större ”dussincaféer” istället. Vilket gör det ännu mer angeläget att få liv i Rådhuskonditoriet i Söderhamn igen.

Varför är det så viktigt för dig och Lasse Arvidsson att driva detta?
Jag och Lasse Arvidsson är privatpersoner som på eget initiativ startat upp gruppen ”Rädda Rådhuskondis Söderhamn” för att sätta bollen i rullning. Vi har tillsammans gått ut i tidningen och i tv för att uppmärksamma hur läget är just nu. Vi vill sprida ordet så att rätt person kan rädda stället! Sen hur det går till spelar ingen roll.

Lasse – För min del vill jag spara det av samma anledning som många andra. Det är ett unikt café, personligt med en härlig miljö som drar till sig gamla söderhamnare och turister. Utöver caféet var även galleriet Mazarin populärt med sina utställningar som huserade i lokalen bredvid.
Therese – Alla väljer något i livet att ”strida för”. Jag älskar retro och tycker det är synd och skam att en sån här kulturpärla tvingats lägga ner. Att ta en fika på Rådhuskondis i Söderhamn är inte längre ett alternativ och möjlighet som det en gång varit. Många är nostalgiska och minns sin ungdoms glada dar´ på kondis. Jag är inflyttad till kommunen men anser att Rådhuskondis var något som man såg fram emot att besöka för att få äta gott fikabröd och titta på intressanta fotoutställningar. I min värld livskvalitet!

Stöd gärna ”Rädda Rådhuskondis Söderhamn” på Facebook.
Vill du se bilder på fastigheten och konditoriet eller komma i kontakt med mäklaren så gör du det här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.