Vid den här tidpunkten varje år brukar det uppstå diskussioner om pepparkakor och palmolja och så även i år. I min värld är det busenkelt, rata palmoljan.
Men är det verkligen så enkelt? Ja, det handlar om sunt förnuft och att ta sig tid att läsa innehållsdeklarationen på paketet och samtidigt ägna en tanke åt vår omvärld.

2019 hade Råd & Rön en granskning där de synade ett stort antal pepparkakor från Ica, Coop, Hemköp och Willys och där framkom det att 22 av 35 pepparkakssorter innehöll palmolja. Fem av sorterna innehöll ekologisk palmolja och sjutton sorter var certifierad av organisationen RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil).
Äkta vara har sedan 2016 i samarbete med Foodfighters synat tillverkarna i sömmarna när det kommer till palmolja i pepparkakor men även när det kommer till pepparkakor bakade med smör kontra vegetabiliska oljor.
2021 kom de fram till följande:
- Drygt 40% av pepparkakorna bakas med palmolja
- Fyra av fem undersökta pepparkaksdegar med palmolja
Följande pepparkakor innehöll palmolja 2021
Annas – original pepparkakor
Annas – apelsin pepparkakor
Annas – mandel pepparkakor
Annas – ekologisk plastburk
Annas – polka pepparkakor
Annas – pippi kakor
Budget – pepparkakor
ICA – välkryddade pepparkakor
ICA Basic – pepparkakor
Nyåkers – pepparkakor små hjärtan, plåtburk
Nyåkers – ekologiska pepparkaksfigurer
Nyåkers – pepparkakor original
Nyåkers – pepparkakor ekologiska
Nyåkers – KRAV apelsin pepparkakor
Änglamark – ekologiska pepparkakor
Gille – pepparkaksdeg
Nyåkers – pepparkaksdeg
Skogaholm – pepparkaksdeg
Pepparkakor bakade på smör som ej innehåller palmolja
Huså bröd pepparkakor
Olof Viktors pepparkakor
Royal pepparkakor
Läs hela undersökningen här.
Mer pepparkakor utan palmolja
Annas – Pippi vanilj & rabarber
Coop – Pepparkakor
Gille – Små hjärtan, Stora hjärtan, Pepparkaksfigurer, Utan tillsatt socker
Göteborgskex – Kung Oscars välkryddade pepparkakor, Pepparkaksfigurer, Pepparkakshjärtan
Eldorado – Pepparkakor
ICA – Pepparkakor, Pepparkaksgranar
Nyåkers – Pepparkakor, Storta hjärtan, Pepparkakor plåtburk, Pepparkakshjärtan små
Swedish Fika – Pepparkakor
Carl Kakor & Kex – Pepparkakor bakade med smör
Huså bröd – Pepparkakor
Olof Viktors – Pepparkakor, Fransk pepparkaka
Bakeriet – Pepparkakor bakade på dinkel (landets godaste pepparkakor enligt mig)
Vissa företag använder så kallad RSPO-certifierad palmolja som påstås vara hållbart producerad. Certifieringen har dock fått en hel del kritik från miljöorganisationer för att vara tandlös och dåligt efterlevd. Läs mer om detta längre ned.

Men vad är det då med palmoljan som är så dåligt? Det handlar om moder jord och våra regnskogar där gigantiska områden i främst Indonesien och Malaysia (men även i delar av Afrika och Sydamerika) skövlas för att breda plats till palmplantage för att utvinna oljan som sedan används som ingrediens i främst mat och smink. Dessutom har det framkommit att arbetsförhållandena på sina håll är katastrofala för arbetarna och det förekommer även barnarbete.
Är det okey att köpa produkter som innehåller palmolja om de är ekologiska eller RSPO-certifierade? Av den palmolja som tillverkas idag är enbart cirka 20 procent certifierad. Resten tillverkas konventionellt vilket innebär påfrestningar på miljön och arbetsvillkor. Hållbart producerad palmolja certifieras genom olika certifieringsordningar som RSPO erbjuder.
RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil) är ett initiativ framtaget av bland andra Världsnaturfonden WWF med syfte att främja en hållbar produktion av palmolja. Organisationen arbetar med certifiering av ansvarsfullt producerad palmolja vilket innebär att regnskogen inte ska stå tillbaka för nya palmoljeplantager.
Eftersom odlingen av palmolja har blivit en mycket viktig ekonomisk inkomst för länderna där den odlas är det inte säkert att en bojkott är det bästa sättet att lösa problemet med palmoljan. Då är det enligt Världsnaturfonden WWF bättre att se till att varorna man köper innehåller certifierad palmolja. Tittar man enbart på Sydostasien så räknar man med att cirka 4,5 miljoner människor på ett eller annat sätt försörjer sig genom palmoljan.
40 procent eller till och med mer av den indonesiska produktionen produceras av småbrukare. Alla bönder vill inte producera palmolja men många behöver en gröda som ger dem en inkomst. En stor del av bönderna har oacceptabla villkor och agerar underleverantörer till stora bolag, men mycket små möjligheter att påverka prissättningen. De har skulder för oljepalmsplantor, konstgödsel och bekämpningsmedel att betala av.
Utöver skogsskövling (effekterna för klimatet är förödande på sikt) som drabbar djurlivet hårt så förekommer det även barnarbete och omfattande brott mot mänskliga rättigheter.

Men enligt Naturskyddsföreningen duger inte RSPO-certifieringen som ej anses tillräckligt hållbar utan enbart den Kravmärkta – allt detta enligt generalsekreteraren Karin Lexén i Råd & Rön. Ekologisk palmolja produceras bland annat utan konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel och om den är KRAV-märkt bidrar den heller inte till skövling av regnskog. Det mesta av den ekologiskt odlade palmoljan kommer i dag från Sydamerika.
Vad är bäst – RSPO-certifiering eller KRAV?
Jag har sedan länge sagt att det inte alla gånger är helt enkelt att vara konsument då det finns en uppsjö olika märkningar och certifieringar som mer eller mindre är obegripliga för gemene man. Vem har ”rätt” och vem skall man lita på?
Utan att ha lusläst allt material så låter KRAV som det bättre alternativet då RSPO-certifieringen genom åren stött på en hel del kritik (SvT Utrikes 2016) då den inte ansetts vara effektiv utan snarare uddlös. Det verkar även som om att många miljöorganisationer världen över underkänner certifieringen.
Greenpeace International avslöjade 2018 ett dolt ägarskap mellan världens största oljepalmsföretag – Wilmars International – och ett av företagen som skövlar regnskog. Wilmars är en av grundarna till RSPO och har lovat att inte exploatera regnskog men anlitade således ett annat företag som inte skrivit under samma krav. Över 21 500 hektar skog och torvmark hann omvandlas till plantager innan det avslöjades.
Även Hufvudstadsbladet uppmärksammade de otydliga ägarstrukturerna.
2018 kom en rapport där ett antal miljöforskare från Australien och Indonesien granskat RSPO:s resultat under de fjorton år som de existerat. Rapporten går igenom hur effektivt certifikatet har varit, vilket är en dyster läsning.
De som har anslutit sig till certifieringen uppvisar i stort sett samma utbredda skövling, lika dåliga villkor för arbetarna och samma dramatiska minskning av antalet orangutanger som hos de företag som inte är medlemmar. Men en sak skiljer och det är de ekonomiska fördelarna med att vara medlem. Analysen visar en stark ekonomisk tillväxt för medlemmar då de successivt har kunnat höja priset på den certifierade palmoljan. Rapportens kritik mot RSPO får också stöd av många andra miljöorganisationer och forskare.
En annan rapport från Changing Market Foundation påvisar liknande inslag.
Sensmoral; RSPO-certifiering är bättre än ingenting alls men den känns väldigt uddlös mot skövlingen av regnskog samt att den omgärdas av en hel del kontroverser och tvivel.
Ingen kan göra allt men alla kan göra något och om vi konsumenter ställer krav så finns det i alla fall en möjlighet till att storföretagen lyssnar.
Enligt Naturskyddsföreningen kan du ställa följande frågor i din butik:
✓ Varifrån kommer palmoljan?
✓ Är palmoljan ansvarsfullt producerad (för detta räcker inte enbart RSPO-certifieringen)?
✓ Säljer butiken produkter med ekologisk palmolja?
Sätt press på företagen som använder palmolja i sina produkter
Kräv att företaget använder ansvarsfull palmolja som är avskogningsfri, inte leder till utdikning av torvmarker eller leder till brott mot mänskliga rättigheter.
Utöver pepparkakor och pepparkaksdeg så förekommer palmolja även i glass, kakor, margarin, choklad, friterade produkter, barnmat, smink, tvättmedel, tvål, ljus, biodrivmedel. Klicka in på Naturskyddsföreningens hemsida här så finner du de varor som innehåller palmolja.
Sveriges radio P1 hade ett inslag 2020 med rubriken I palmoljans spår – om superväxten som blev en klimatbov. Lyssna här.
Länkar:
Naturskyddsföreningen
Världsnaturfonden WWF
Greenpeace Sverige
Sveriges Natur
Äkta vara
KRAV
När det kommer till pepparkakor och pepparkaksdeg, köp dem gärna på ett mindre bageri/konditori för där används i regel ingen palmolja och pepparkakorna bakas på äkta smör.
✶✶✶
Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten eller sponsrade inlägg. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.
Hör gärna av dig om du har något på hjärtat, antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.