Rättvis choklad – en kamp på liv och död

Förra vintern publicerade jag ett inlägg om rättvis choklad som jag nu valt att återpublicerar med lite ny info. Choklad är något som älskas världen över och givetvis även här uppe i norr. Vi svenskar konsumerar cirka sju kilo choklad per person och år till ett värde av omkring fem miljarder kronor men vad få känner till är att det råder utbrett barnarbete bakom hanteringen av choklad.

I Sverige skulle vi aldrig tillåta slaveri och barnarbete men har du någonsin ägnat en tanke på att produkter som importeras från låglöneländer kan ha utnyttjat barn? Det som är skrämmande är att vissa storbolag inte drar sig för att göra vad som helst för att hålla ned sin egen produktion- och lönekostnad. Att betala oskäligt låga löner eller att använda sig av barnarbetare och slavar är faktiskt något som händer i vår omvärld även år 2017.

I dokumentären ”Slavery: A Global Investigation” från år 2000 framkommer det att storbolag använt sig av barnslavar och trots att filmen skapade stor uppmärksamhet så har väldigt lite hänt sedan dess, vilket är sjukt tragiskt. Ungefär 2,1 miljoner västafrikanska barn ägnar sig dagligen med det farliga och fysiskt ansträngande jobbet att skörda kakaofrukter. Chokladindustrin är idag värd 100 miljarder dollar. Den största delen av världens kakao, omkring 70 procent, produceras i Västafrika, framförallt i Ghana och Elfenbenskusten. Kakaoodlarna tjänar ofta så lite som 2-4 kronor om dagen enligt en artikel i Huffington Post.

Kongressen i USA utarbetade en snabb lagstiftning 2001 där de ville införa en ”slav fri-märkning” på produkter och det godkändes av representanthuset och det ansågs vara en formalitet att det även skulle godkännas i senaten. Men i sista stund så lovade chokladföretagen att de skulle ta tag i frågan och att de själva skulle se till att minska barnslaveriet till 2015. Idag har vi facit, antalet barn som arbetar inom kakaoindustrin har ökat med hiskliga 51 procent mellan åren 2009 till 2014. Allt detta redovisas i en omfattande rapport som Tulane University släppte i juli 2015 (sponsrades av US Department of Labor found). Chokladindustrin kom således med tomma löften.

I september 2014 lämnades en stämningsansökan in i USA mot Nestlé, Mars, Hersey, ADM Cocoa, Godiva, Fowlers Chocolate och Kraft. De globala storföretagen som exempelvis Nestlé (KitKat, After Eight), Mars (Snickers) och Hersey står för en stor del av världens chokladdistribution, varav 60 procent kommer från Västafrika. 2001 intervjuades vd:n för Hershey, Robert M. Reese, av Philadelphia Inquirer och Robert sa sig vara helt ovetande om det som kom fram i filmen ”Slavery: A Global Investigation” och att ingen av hans medarbetare hade heller hört talas om detta.

*****

2010 signerades ett dokument på uppdrag av US Department of Labor som skall minska de värsta formerna av barnarbete med 70 procent i Ghana och Elfenbenskusten till 2020.

*****

Här kan du läsa om en del globala företag – såsom Cadbury och Tom & Jerry – som aktivt jobbar med olika slags certifieringar som exempelvis rättvisemärkningar. Även Kraft Foods och Mars (som tidigare inte varit kända för att ta ett socialt ansvar) har börjat köpa kakao certifierade produkter godkända av Rainforest Alliance. Det är en internationell ideell organisation som arbetar för att bevara den biologiska mångfalden och för att skapa hållbara försörjningsmöjligheter och där ingår uppförandekoder som bla innebär att man tar avstånd från tvångsarbete, barnarbete eller diskriminering.

*****

Fairtrade jobbar på många olika sätt med att förbättra situationen för kakaoodlarna. En viktig del är att stärka organisationernas möjligheter att vara en stark part i den internationella handeln. Det handlar bland annat om tillgång till partners som kan jobba med teknisk support kring produktivitet, kvalitet och ledning. Läs mer om Fairtrades arbete här.

*****

Läs Brian O’Keefes utmärkta artikel i Fortune som publicerades förra året här.

*****

De senaste artiklarna om barnarbete inom kakaoindustrin kan du läsa på Slave Free Chocolates hemsida.

*****

Slutligen måste jag ta med ett klassiskt och förvirrat citat som USA:s dåvarande försvarsminister Donald Rumsfeld sa på en presskonferens vid försvarsdepartementet 2002.

Som vi vet så finns det sådant som är känt som vi känner till; det finns saker som vi vet att vi känner till. Vi vet också att det finns sådant som är känt och som vi inte känner till. Med andra ord så vet vi att det finns vissa saker som vi inte känner till. Men det finns även sådant som är okänt och som vi inte känner till – det som vi inte vet att vi inte känner till”.

Vad jag vill ha sagt med detta är att storbolagens (läs Robert M. Reese, Hershey) approach många gånger handlar om förnekelse gällandes socialt ansvarstagande med uppförandekoder. Ett bolag med styrelse och vd har en skyldighet och ett ansvar att se över vilka underleverantörer de samarbetar med. Eller så väljer man att köra ”strutsen” och skiter helt enkelt i socialt ansvarstagande, allt för att tjäna mer pengar. Barn och mindre välbärgade människor står helt maktlösa och utnyttjas av storbolagens galenskap. Den girige vill alltid ha mer!

 

2 kommentarer

  • Cathrine skriver:

    För den som bryr sig om världen utanför Sverige kan jag tipsa om Tony’s Chocolonely. Grundaren startade företaget just pga orättvisorna han blev vittne till och företaget jobbar aktivt för en 100 % slav-fri chokladindustri.
    Tony’s Chocolonely har jag sett säljas på Paradiset i Stockholm och Coop (Vinsta, Stockholm). På Coop låg två smaker längst ned i ett hörn bland 100-tals andra chokladföretag som garanterat stödjer barn/slavarbete. Men förhoppningsvis får Tony’s Chocolonely mer och mer stöd så de kan konkurrera ut de makthavande bovarna 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.