Rättvis choklad – en kamp på liv och död

I Sverige skulle vi aldrig tillåta slaveri och barnarbete men har du någonsin ägnat en tanke på att produkter som importeras från låglöneländer kan ha utnyttjat barn? Generellt skall man bli misstänksam när en produkt är allt för billig och det brukar ju heta att om något som låter för bra för att vara sant så är det ofta det också.

Ta choklad till exempel, har du någonsin tänkt tanken varför viss choklad är orimligt billig? Det säger sig självt att billig choklad inte är äkta vara och fullproppad med tillsatser och annat skit. Men något annat som också är skrämmande är att vissa storbolag inte drar sig för att göra vad som helst för att hålla ned sin egen produktion- och lönekostnad. Att betala oskäligt låga löner eller att använda sig av barnarbetare och slavar är faktiskt något som händer i vår omvärld även år 2016. I dokumentären ”Slavery: A Global Investigation” från år 2000 framkommer det att storbolag använt sig av barnslavar och trots att filmen skapade stor uppmärksamhet har i stort sett ingenting hänt sedan dess, vilket är sjukt tragiskt.

48120590_cached

Kongressen i USA utarbetade en snabb lagstiftning 2001 där de ville införa en ”slav fri-märkning” på produkter och det godkändes av representanthuset och det ansågs vara en formalitet att det även skulle godkännas i senaten. Men i sista stund så lovade chokladföretagen att de skulle ta tag i frågan och att de själva skulle se till att minska barnslaveriet till 2015. Idag har vi facit, antalet barn som arbetar inom kakaoindustrin har ökat med hiskliga 51 procent mellan åren 2009 till 2014. Allt detta redovisas i en omfattande rapport som Tulane University släppte i juli 2015 (sponsrades av US Department of Labor found). Chokladindustrin kom således med tomma löften.

I september 2014 lämnades en stämningsansökan in i USA mot Nestlé, Mars, Hersey, ADM Cocoa, Godiva, Fowlers Chocolate och Kraft. De globala storföretagen som exempelvis Nestlé (KitKat, After Eight), Mars (Snickers) och Hersey står för en stor del av världens chokladdistribution, varav 60 procent kommer från Västafrika. 2001 intervjuades vd:n för Hershey, Robert M. Reese, av Philadelphia Inquirer och Robert sa sig vara helt ovetande om det som kom fram i filmen ”Slavery: A Global Investigation” och att ingen av hans medarbetare heller hade hört talas om detta.

*****

2010 signerades ett dokument på uppdrag av US Department of Labor som skall minska de värsta formerna av barnarbete med 70 procent i Ghana och Elfenbenskusten till 2020.

*****

Här kan du läsa om en del globala företag – såsom Cadbury och Tom & Jerry – som aktivt jobbar med olika slags certifieringar som exempelvis rättvisemärkningar. Även Kraft Foods och Mars (som tidigare inte varit kända för att ta ett socialt ansvar) har börjat köpa kakao certifierade produkter godkända av Rainforest Alliance. Det är en internationell ideell organisation som arbetar för att bevara den biologiska mångfalden och för att skapa hållbara försörjningsmöjligheter och där ingår uppförandekoder som bla innebär att man tar avstånd från tvångsarbete, barnarbete eller diskriminering.

*****

Att ha i åtanke, om du köper en chokladkaka för 5-10 kronor så säger det sig självt att det inte är kvalité och att den är fullproppad med tillsatser och annat skräp som inte har ett dugg med choklad att göra. Lika viktigt är det att tänka till hur det kommer sig att en leverantör kan ta fram så billiga produkter! Någonstans i processen är det någon som gör ett arbete jäkligt billigt om en chokladkaka kostar 5-10 kronor! Sunt förnuft gäller. Bra choklad är inte dyrt, det är skräpschoklad som är billigt.

*****

Slutligen måste jag ta med ett klassiskt och förvirrat citat som USA:s dåvarande försvarsminister Donald Rumsfeld sa på en presskonferens vid försvarsdepartementet 2002.

Som vi vet så finns det sådant som är känt som vi känner till; det finns saker som vi vet att vi känner till. Vi vet också att det finns sådant som är känt och som vi inte känner till. Med andra ord så vet vi att det finns vissa saker som vi inte känner till. Men det finns även sådant som är okänt och som vi inte känner till – det som vi inte vet att vi inte känner till”.

Vad jag vill ha sagt med detta är att storbolagens (läs Robert M. Reese, Hershey) approach många gånger handlar om förnekelse gällandes socialt ansvarstagande med uppförandekoder. Ett bolag med styrelse och vd har en skyldighet och ett ansvar att se över vilka underleverantörer de samarbetar med. Eller så väljer man att köra ”strutsen” och skiter helt enkelt i socialt ansvarstagande, allt för att tjäna mer pengar. Barn och mindre välbärgade människor står helt maktlösa och utnyttjas av storbolagens galenskap. Den girige vill alltid ha mer!

2 kommentarer

  • Eva skriver:

    Tack! Så bra skrivet och sammanfattat. Jag tror att vi chokladmakare har ett ansvar här. Att informera och berätta om choklad, varifrån bönorna kommer och att också berätta om varför choklad kostar som den gör. Och jag skulle säga att man kan kategorisera köparna i tre grupper. De som kan och vill betala för god smak, god kvalitet och vetskapen om att den är schysst, etisk och miljövänlig. Och så finns det de som inte vill eller bryr sig om varifrån chokladen kommer. Och slutligen de som älskar god choklad, vill köpa rättvist men inte har råd. Det är en klassfråga också. Storbolagen är inte sena att utnyttja det faktum att det alltså finns de som inte bryr sig eller helt enkelt inte har råd. Sedan att göra produkten ännu billigare med palmolja istället för det naturliga kakaosmöret är ju bara i sig ett långfinger till konsumenter, djur och natur. Varför ens vilja jobba med choklad som inte smakar gott, som är matt och ofräsch och som har tillsatser för att dölja eller göra produkten billigare? Jag fattar det inte… man kämpar på. Någonstans måste det löna sig på alla sätt.

    • Robban skriver:

      Sant Eva, dessvärre är många uppväxta med dåliga produkter och har enbart dem som referensram och när de väl smakar äkta vara så känns det främmande. Vanilj är ett annat exempel där det finn så mycket skit på hyllorna med texten ”Äkta vaniljsås” och när man granskar innehållsförteckningen så kan det som bäst finna spår av vanilj, tragiskt! Fortsätt att upplysa oss konsumenter om skillnaden mellan choklad och choklad Eva. Du och dina kollegor som jobbar med hantverkschoklad har en viktig roll.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.