Regionala bakverk – Värmland

Om man åker runt i landet kan man ibland ha turen att finna specifika bakverk som enbart finns i det aktuella landskapet. Ett bakverk som är lokalt förankrat är tebollen som är en petit-chouxbakelse full med vaniljgrädde. Den finner man på Nordells i Arvika men är annars inte speciellt vanligt förekommande i regionen.

De äldre stamkunderna brukar tindra med ögonen när de får syn på tebollen enligt personalen på Nordells. Personligen tycker jag att bakverket innehåller alldeles för mycket vaniljgrädde. Men det är givetvis en smaksak.

Wienerkonditoriet i Torsby finns det ett bakverk som heter Molusk som är en chokladbollsdeg som man kavlar ut till en korv, delar i lämpligt stora bitar och doppar i mörk choklad.

Molusken går även att finna på Citykonditoriet i Sunne och säkerligen på någon eller några andra orter i Värmland. Den är ganska sötsliskig och är ej heller ett vackert bakverk.

Mårbackakakan är en mjuk kaka med smak av havre och mandel och som bakas på skrädmjöl från Stöpafors kvarn som är ett havremjöl där havre rostats och finmalts. Mårbackakakan serveras på Selma Lagerlöfs Mårbacka café som ligger cirka 10 kilometer sydost om Sunne.

Mårbacka kaffekaka:
200 g smör
2 dl socker
3 ägg
5 dl skrädmjöl (200 g)
1 msk mjölk
3 droppar bittermandelolja

Sätt ugnen på 175 grader. Rör smör och socker pösigt. Rör ner äggen ett i sänder. Tillsätt skrädmjölet, rör ner mjölk och bittermandelolja. Häll smeten i smord och bröad rund form. Grädda i nedre delen av ugnen (andra falsen) i ca 50 minuter. Servera gärna med vispad grädde och rårörda lingon. Receptet finner du även här.

Vackra vyer från Värmland som jag fotat.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.