Och nu blir det reklam…

Att gå igenom filmarkiv är en fröjd för oss som älskar att söka efter gamla alster. Idag fastnade jag framför datorn och började söka efter gamla reklam- och informationsfilmer och hittade då en hel del nostalgiska klipp.

imageedit_1_9080496083

Svenska Filminstitutets filmarkiv är ett av de äldsta i världen med främst kort-, dokumentär-, journal- och reklamfilm. Stiftelsen Svenska Filminstitutets mål är att stödja produktion, distribution och visning av värdefull film, att bevara och tillgängliggöra det svenska filmarvet samt att representera den svenska filmen internationellt.

Kommer du ihåg Mazettis reklam? Historien om Mazetti i Sverige började då Malmö Choklad & Konfektfabrik Aktiebolag grundades 1888 av Emil Nissen. Bara efter något år valde Emil att ta in det italienska märket Mazetti. Vid sekelskiftet hade bolaget närmare 250 anställda och trots att de hade ett brett sortiment så blev de mest känd för sin Ögoncacao. 1904 introducerades konsumentförpackad kakao i påsar med blågult band och rött sigill med annonstexten “Se med Edra egna ögon att Ni får Mazettis ögon”. År 1975 såldes fabriken till Fazer och 1992 lades tillverkningen ned.

Spana in detta härliga klipp med en trallande Owe Thörnqvist där han och Monica Nielsen gör reklam för Mazetti choklad. ”Henne var det sprätt i, gillade Mazetti!”, vilket drag!

Gevalia hade på 60-talet en marknadsföringsstrategi där man använde sig av en egen fotomodell som för svenska folket var känd som Gevalia-flickan. En av flickorna som användes i reklamen under ett par år var Lill-Babs. Hon spelade bland annat in Gevalia-calypso på skiva. Om du vill ha en djupdykning om Gevalias reklam över tid så kan jag rekommendera bloggen Nota Bene där journalisten och varumärkesanalytikern Carin Fredlund skrivit ett långt inlägg om det.

Även för Marabou har marknadsföring och reklam varit viktig och redan under 1920-talet gjorde man bland annat stumfilmsreklam. Marabou grundades 1916 och den första chokladfabriken låg i Sundbyberg utanför Stockholm. Under 50-talet skapade man ett recept som fick svenskarna att säga “Mmm…” när de stoppade en chokladbit i munnen. Sedan dess har Marabou Mjölkchoklad blivit en referens för hur mjölkchoklad skall smaka (eller?). Bodil Hasselgren har skrivit en artikel om Marabous historia som du kan läsa om här.

Här är ett klipp med Yvonne Lombard och Sture Lagerwall.

Om du vill leta i utländska arkiv rekommenderar jag British Pathé som anses vara en av de bästa journalarkiven i världen och som är en guldgruva med över 85000 filmer av historisk och kulturell betydelse. Samlingen omfattar bilder från hela världen med alltifrån stora evenemang, kända ansikten, modetrender, resor, vetenskap och kultur. Under de senaste 40 åren har material använts i stor utsträckning av programföretag, produktionsbolag, företag, förläggare, lärare och museer. En fördjupad historia om British Pathé kan du läsa om här.

Här ett klipp om Londons caféliv i slutet på 50-talet, början på 60-talet.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.