Kanelchokladbotten med Jesper Långström

När jag var barn älskade jag ris à la Malta men som vuxen äter jag den allt för sällan. Rätten består av kall risgrynsgröt som blandas med vispad grädde och smaksätts med strösocker och vaniljsocker och ibland outspädd apelsinsaft. Ris à la Malta har sitt ursprung i kontinentala risdesserter. Sannolikt gjordes rätten från början med apelsin som smaksättare och de många variationerna har tillkommit långt senare. Runt om i världen finns det olika typer av rispuddingar och i exempelvis Thailand äter man den svarta rispuddingen ”Kao niow dahm” som är riktigt god. I Indien serveras förutom ”Kheer” som liknar vår risgrynsgröt även den kalla ”Firni” med kardemumma och pistasch. I mellanöstern serveras ”Riz bi haleeb” som innehåller mjölk och rosenvatten medan man i Iran serverar ”Sholeh-zard”, en söt rispudding med saffran.

ris-a-la-malta-jpg

Bagaren och konditorn Jesper Långström bjuder på en modern version av ris à la Malta och i detta klipp visar han hur man förbereder en kanelchokladbotten. Den får en gräddad botten med smak av choklad och kanel, och toppas med läcker apelsinjelly. Receptet i sin helhet finner du här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.