Robbans bästa årskrönika 2019

Då har det åter blivit dags att summera året som gått och det blir sjätte året i rad som jag presenterar mina tankar över det gågna fikaåret. Årskrönikan brukar tillhöra en av mina mest lästa inlägg och det är trevligt att du som läsare uppskattar min högst personliga summering över vad jag anser varit bra och vad som varit mindre bra när det kommer till fikarelaterade frågeställningar.

Det betyder mycket för mig att du besöker min blogg och jag tycker givetvis att det är extra roligt när jag kan tipsa om olika fikaställen samt bidra med att locka kunder till de ställen jag nämner på bloggen. Jag önskar dig en trevlig läsning.

Årets fikaraket
Kalle Bengtsson och Hanna Assarsdotter tog över konditori Kampanilen i Göteborg tidigare i år och de har skapat ett kondistempel av rang på mycket kort tid. Magiska bakverk och praliner utlovas och om du inte tror på det själv så kan du alltid kika in på deras Instagramkonto och skapa dig en egen uppfattning.

Årets bagare
Alexander Pelli som jobbar som bagare på bageri Petrus i Stockholm vann i våras tävlingen Årets Bagare. En välförtjänst vinst till en duktig, driftig, och trevlig mästare.

Årets konditor
Isabella Westergren som till vardags jobbar som konditor på hotell At Six i Stockholm vann i höstas tävlingen Årets Konditor med dunder och brak. Temat för året var eld och vatten vilket hon fångade upp på ett mästerligt sätt.

Årets pralinör
Milly Magnusson vann tävlingen Pralinslaget med en pralin gjord av brynt nyponkaramell med infälld nyponkompott kryddad med kanel och timutpeppar, citrusnypon och apelsinganache samt en krispig nyponrosmaräng balanserad av ett tunt lager saltad nyponroskräm. Allt inneslutet i ett skal av mild, mörk choklad. Mums!

Kungen av kavlade degar knäckte en nyhet
Bagaren Bedros Kabranian avslöjade i Baktrender 2020 att han tillsammans med en kvinnlig kollega i branschen ämnar öppna eget bageri/konditori någon gång under 2020. Det ser jag verkligen fram emot.

Det börjar bli trångt
Det har knappast undgått någon som följer min blogg att min fru Annie och jag älskar Gelato Scarfó i Ålsten. Men nu börjar det bli allt för trångt för Hanna Larsson och Angelo Scarfó då deras produktionsenhet är för liten och att de ej har utrymme att lagra gelato. De tittar nu över en större lokal i stan dit all produktion skall flytta. Dock skall nuvarande lokal finnas kvar, säkerligen till glädje för alla Ålstensbor.

Årets fikaupplevelse
För andra året i rad går det till Flickorna Lundgren på Skäret vid Skånes västra kust. Ja, jag vet att det under sommartid kan vara hysteriskt mycket folk på plats men om man åker dit tidigt på dagen så brukar den totala upplevelsen bli fantastisk. Den vackra byggnaden från 1700-talet och omgivningen är underbar och tillsammans med maten och bakverken blir det en wow-upplevelse.

Årets ”nu ynglar vi av oss”
Damien Fochiatti och Malin Eklund som driver tokhyllade Fosch Artisan Pâtisserie har under hösten öppnat upp en enhet i Jarlahuset på Birger Jarlsgatan i Stockholm. Även Oscar Målevik och Anna Cardelius som driver Haga Tårtcompani & Bageri har öppnat en ny enhet, närmare bestämt på NK, Haga Schweizeri. Stil och klass helt enkelt.

Årets bakbok
Tunnbrödet – en läcker historia. Boken från Tunnbrödsakedemin är ett samlat verk om sveriges tunnbrödskultur från Karesuando i norr till Malmö i söder. Boken är årets svenska måltidslitteratur enligt Gourmand Awards och den kan beställas på Adlibis eller Bokus.

Kan jag be om att få ditt recept?
Att hålla hårt på ett recept år 2019 är ett skämt. Det unika sitter inte i själva receptet utan i de utvalda råvarorna och dess kvalité samt kunskapen hos bagaren/konditorn. Tack och lov råder stor öppenhet bland bagare och konditorer på många håll runt om i landet där man gladeligen delar med sig av recept. Dessvärre finns det fortfarande bakåtsträvare och personer med negativa och konservativa åsikter – glädjande nog blir de allt färre.

Kan jag äga ett recept?
Jag citerar ALIS (Administration av litterära rättigheter i Sverige). Om receptet är tillräckligt originellt skrivet (med fantasifulla och litterära formuleringar) kan det vara ett verk i upphovsrättslagens mening och därmed skyddas av upphovsrätt. En ren uppräkning av ingredienser skyddas däremot inte. Inte heller en rak och ”naken” beskrivning av tillvägagångssättet (dvs. en strikt instruktion om hur ingredienserna ska tillföras och i vilken ordning).

Upphovsrätten skyddar inte det materiella innehållet i en text utan endast den form som faktainnehållet tar sig uttryck i. Eftersom matrecept i de flesta fall saknar annan funktion än att ge en instruktion för tillagningen, och därför ofta är banalt skrivna, är det i många fall tveksamt om de åtnjuter upphovsrättsligt skydd.

Årets gäspning
Får vi svenskar aldrig nog av bak- och matlagningsböcker? Många gånger verkar det räcka med att man kan snurra ihop en kakdeg eller fräsa några köttbullar för att få skriva en bok. Visst finns det många duktiga och kreativa personer men det skrivs även en hel del urusla böcker. Det skulle vara intressant att få veta hur många av alla dessa böcker som går med någorlunda vinst för utgivaren.

Skillnaden mellan en hemmabagare och yrkesbagare
Det är två helt skilda världar. Att baka i hemmets lugna vrå i en takt som passar dig med få moment och med små volymer har sin tjusning men att därifrån ta klivet in i en storproduktion ställer helt andra krav. Större volymer, högre tempo och tidspress är några delar som brukar överraska personer som försökt sig på att baka utanför hemmet.

Det är även skillnad mellan att baka på ett mindre bageri/konditori i en mindre ort jämfört med en mellanstor/stor i en större stad. Skillnaden från att baka hemma till att baka professionellt brukar jag få många frågor om och jag brukar förklara skillnaderna och alltid avsluta med att om man vill något tillräckligt hårt, oavsett utbildning eller ej, så brukar man nå målet till slut.

Nörden har en framtid
Nörd kommer från engelskans ”nerd” och är en stereotyp benämning på en person som har ett fixerat intresse eller intresseområde. Tidigare var ordet nörd ett skällsord, likt en tönt, men så upplevs det inte idag. Jag har en viss nördighet när det kommer till fikarelaterade frågor och det finns personer som är nördiga inom exempelvis bröd och kaffe. Nördar har en specialkunskap och kan mycket, ja, i många fall mer än skolade personer inom aktuellt området då de ständigt drivs av utveckling och kunskap.

Årets fikastad
Även i år går min utmärkelse till kaféstaden Alingsås där det finns omkring 30 stycken kaféer på en relativt liten yta. Kommunen jobbar på ett föredömligt sätt med att marknadsföra staden och samarbetar även med turistrådet i Västsverige med att lyfta fram fika och fikavandringar lokalt, nationellt och internationellt. Fler kommuner runt om i landet borde ta lärdom av Alingsås om att lyfta fram fika men även skapa matkluster.

Årets godaste saffransbullar
Annie och jag har hunnit med att äta en hel del saffransbullar och de godaste var utan tvekan bullarna på Enskedeparkens bageri samt hos Vallentuna stenugnsbageri. De stod i en klass för sig.

Årets godaste saffransmazarin
Saffransmazarinen som Vallentuna stenugnsbageri gör är helt magiskt god och utklassar alla andra saffransmazariner vi smakat under året. Vilken smak och vilken balans, ja, det är närmast en erotisk upplevelse att avnjuta den.

Årets godaste pepparkakor
De grova, rustika och smakrika pepparkakorna från Bakeriet är en ren fröjd att avnjuta. Bakad utan palmolja och övriga onödiga tillsatser.

Årets godaste vörtbröd
Nej, jag är inte sponsrad av Vallentuna stenugnsbageri och jag bor många mil därifrån så det är inget ställe jag besöker ofta men oj vad mycket godsaker de har i sitt utbud. Jag har i flera år nämnt att de har Stockholms godaste vörtbröd och det står Annie och jag fast vid än idag. Nedbäddad i en korg ligger det vackra brödet som går loss på 83 riksdaler och den är värd vartenda öre. Du måste smaka brödet.

Växande trend 1
Praliner kommer att vara en av trenderna 2020 och allt fler restauranger, kaféer och affärsidkare kommer att komplettera sitt utbud med praliner. Industriellt tillverkade praliner står dock för den övervägande största andelen sålda praliner men hantverkspralinerna ökar. Jag noterar även att antal personer som tillverkar praliner på hobbynivå växer.

Växande trend 2
Glass kommer att vara en het trend 2020 och allt fler konditorier kommer att påbörja egentillverkning av glass, Jag förutspådde denna trend redan för två år sedan men det är nog först nu som det kommer att växla upp.

Årets konsumentupplysning
Läs innehållsdeklarationerna på förpackningarna innan du gör ett köp. Det finns mycket skit i glass, bröd, bakverk, kex, kakor och andra sötsaker som inhandlas i dagligvaruhandeln.

Årets bästa bak- och dessertblogg
Emma Brink som driver Brinken bakar vann Matbloggspriset i höstas och det mycket välförtjänt. Enda nackdelen är att hennes blogg sedan december 2017 finns på Elle Mat & Vin med massor av irriterande tingeltangel annonser. Stå på egna ben Emma😉

Influencerns roll spås försvinna
Det finns de som förutspår att influencerns roll kommer att försvinna inom några år då många inte litar på dem. Det påstås bland annat att inlägg märkta med reklam på sociala medier, är upp till 50% av alla likes och kommentarer fejk. Nu tror jag inte att de kommer att försvinna utan det kommer att ske en självsanering bland influencers och de med ärligt uppsåt blir kvar och bygger vidare på sin trovärdighet.

Årets fuskare
Jag har i flera år nämnt att det fuskas hej vilt på sina håll med köpta likes, kommentarer och följare på Instagram men även på Facebook och Twitter. Att medvetet lura folk och företag är galet men dessvärre är det vanligare än vad gemene man tror. Nu håller Instagram på med ett test där man helt enkelt tar bort gilla-funktionen. Vi får se vad utfallet av testet blir framöver.

Årets skam
Vad håller Espresso House på med egentligen? Vad är det för uselt ledarskap och kultur som råder på företaget där det med jämna mellanrum dyker upp skandaler gällandes undermålig arbetsmiljö. Skandaler har uppmärksammats i år och även 2012. Skärpning!

Årets kaffeskam
5 paket kaffe för 100 kr! Frågan man bör ställa sig är om kaffet går att dricka i huvud taget! Läs Kaffetrender 2020 och satsa på kvalité och inte kvantitet.

Årets äckligaste bakverk
Jag åt en muffins Från Espresso House som var så ful att det är märkligt att man ens får sälja sådana bakverk. Dränkt i glasyr och vidrigt äcklig. Och nej, jag köpte inte bakverket utan jag fick den av en gemensam vän till Annie och mig som hade köpt den på nämnda ställe.

Årets nej tack
Tomte latte, tomte frapino, ginger latte, chai latte med vispgrädde och sirap. Alltså seriöst, är det vuxendagis?

Åt jag en Foppatoffla?
I början av december tog jag modet att köpa ett industribröd från dagligvaruhandeln. Det blev ett vörtbröd med russin från en av de stora jättarna i branschen. Smaken och konsistensen kan liknas vid att suga på en Foppatoffla! Seg, oidentifierbar smak och en svag unken doft av gammal gymnastikhall. Frågor på det?

Årets brakare
När jag stod i kön på ett välkänd bageri i Stockholm släppte en kund framför mig väder högt och ljudligt. En pinsam tystnad uppstod i lokalen och jag undrade för en stilla sekund hur mannen som drog loss brakaren kände sig i det aktuella ögonblicket. Han ville nog krypa in i en stor mjölsäck och dra igen!

Nej tack, inget godis på bakverk
Godis på bakverk är endast tillåtet vid barnkalas. Det är varken innovativt, kreativt eller nyskapande att till vuxna erbjuda små gröna grodor, gummisvampar eller gummibjörnar på bakverken.

Årets urk
Har du någonsin ätit en chokladboll innehållandes margarin? Det har jag gjort på ett fik i Nyköping i år. Jag har fortfarande mardrömmar om det.

Årets osmakligaste
Jag har inget emot ammande mammor men i det offentliga rummet så bör man ta i beaktande att man ej är hemma i vardagsrummet när man släpper lös brösten för vädring. Vissa personer verkar inte ha några som helst hämningar och låter brösten dingla omkring som koskällor under tiden barnet vilar. Allt medan förfärade gäster gör allt för att titta åt alla andra håll. Lite vett och etikett borde råda.

På väg ♪whe are on the road again♫
Starbucks on the go har under senhösten börjat rulla ut på OKQ8 i Stockholm. Sakta men säkert skall samtliga bemannade OKQ8-mackar runt om i landet erbjuda Starbucks kaffe som ett komplement till brygg. Kaffe, smörgåsar och bakverk på bensinmackar är ett no-no i regel och intas endast i nödfall.

Årets tråkiga 1
Järna Mejeri som efter sommaren lade ned verksamheten på grund av låg efterfrågan. Så trist då jag gillade dem och inte bara jag då jag vet att även Gelato Scarfó sörjer dem och att Hanna och Angelo nu letar med ljus och lykta efter en fullgod ersättare.

Årets tråkiga 2
Paradiset Matmarknad som i början hade hög svansföring stänger i slutet av januari 2020 ned två matbutiker, nämligen de i Sickla och Täby. Endast butikerna på Mariatorget och NK kommer finnas kvar. Sedan tidigare har även webbutiken stängt. Trist att en så bra butik som satsar helhjärtat på ekologist och som gallrar bort varor med mycket tillsatser behöver dra ned på verksamheten. Det är även en av få matbutiker där man kan inhandla specialkaffe då delar av Johan & Nyströms utbud finns där.

Årets godaste kakor
Har jag bakat själv i hemmets trygga vrå. Chokladsnittar med pistaschnötter innehållandes Valhronachoklad och sicilianska pistaschnötter.

Årets charmigaste stad
Vadstena, jag älskar denna stad men jag ställer mig ofta frågan varför det saknas schyssta fik i en stad där det under sommarhalvåret vimlar av turister. Likaså en bra glassbar.

Här vare glass mitt i skogen
Hört talas om metropolen Hjortkvarn? Nä, tänkte väl det. Det är en tätort i Bo socken. Blev du klokare nu? I den sydöstra delen av Hallsbergs kommun i Östergötland ligger brukssamhället Hjortkvarn där det finns en lanthandel, en förskola och en obemannad bensinmack och så ligger Go’glass där. Det är en byggnad precis intill riksväg 51 där man kan ta sig en fika och så har de ett 50-tal egenproducerade glassar som folk vallfärdar till. Galet och kul och glassen är okey utan att nå direkta himmelska höjder.

Fika i Gamla Stan – nej tack
Det gör jag nästan aldrig då jag anser att det mest finns en massa tingel-tangel fik med usel kvalité på smörgåsar, bakverk och kaffe. Det viktigaste verkar vara att lura av turister på så mycket pengar som möjligt med undermålig fika. Varför måste det vara så?

Plastskam
Finns det något värre än inplastade smörgåsar som legat framme i typ åtta timmar? I min trendspaning Baktrender 2020 är det flera som nämner om plastskam och att vi behöver jobba aktivt för att minska användandet av plast.

Årets Nobelkung
För sjätte året i rad levererade Daniel Roos desserten till Nobelfestligheterna på Stadshuset. Årets dessert består av hallonmousse, torr chokladmousse, hallonkräm och hallonsorbet och om du vill se hur han tillverkade desserten från A till Ö så kan du göra det här.

Årets upplysning
Brödinstitutet som upplyser oss konsumenter om att bröd inte är farligt att förtära genom kampanjen ”Sju myter om bröd”. Det är skillnad på bröd och bröd och återigen rekommenderar jag dig att läsa trendspaningen Baktrender 2020 där du bland annat kan läsa om den forskning man gjort om skillnaderna mellan industribakat bröd och bröd bakat på ett mindre bageri innehållandes surdeg och mjöl av mycket hög kvalité.

Blir det pizza nu?
Trenden med att bagerier erbjuder pizza med högkvalitativa råvaror fortsätter att öka. I januari börjar Vallentuna stenugnsbageri med pizza och kommer till en början att erbjuda åtta olika sorters pizza. I Stockholmsområdet är det flera bagerier som under en eller flera dagar har pizza i sitt utbud. Jag är glad över att slippa burkräkor, burkchampinjoner, burkkronärtskockor, undermålig ost och usel tomatsås på min pizza. Jag vill ha kvalité och schyssta råvaror.

Årets datum att komma ihåg
Semmeldagen inträffar tisdagen den 25 februari och kanelbullens dag är söndagen den 4 oktober. Däremellan finns det en uppsjö med bakelser som har sina specifika dagar att fira.

Årets macka
Victor Lind vann Mack-SM med sin veganska macka ”Kål Me Morot”. Mackan består av vegansk harissamajonnäs, ångad kål, sojamarinerad portabellosvamp och dragonpicklad morot som toppas med puffade bondbönor och svartvinbärspulver. Receptet på vinnarmackan finner du här.

Årets charmigaste
Boställets vedugnsbageri i Maspelösa Boställe vid Vreta Kloster, en bit utanför Linköping drivs av Karin Lorin. Charmigt, jordnära, hantverksmässigt och mysigt. Du är på landet, du kopplar av och fikar gott och så köper du färska ägg som värpts av hönorna på gården. Kan det bli bättre?

Årets snyggaste kvarn
Berglunds bageri i Kungsgården utanför Sandviken bakar sitt bröd på rågmjöl, lantvete, rågsikt och grahamsmjöl som de stenmaler själva från den vackra stenkvarnen från Österrike.

Årets jaha ja
Har ni te? ”Ja, vi har Lipton påste med två olika smaker, citron och black currant som kostar 30 kr”. Ehhhh, tack men nej tack!

Årets argaste kund
Medelålders dam i Linköping som vägrade betala för sig och börjar kasta bullar på personalen som hade fullt sjå med att ducka. Jag skrattade så att jag höll på att göra på mig. Vem har sagt att det är tråkigt att fika på kafé?

Årets mest förvånade kund
En herre som köpt en smörgås och kaffe på ett fik i Gustavsberg kom på att han glömt servetter. När han åter satte sig ned upptäckte han till sin förvåning att smörgåsen var på väg därifrån i klorna på två stycken kajor.

Årets mest krävande kund
Damen i Malmö som på utomhusserveringen bad personalen om att få en vattenskål, parasoll, servetter, skopa och en fläkt till sin knähund!

Årets semmel lättnad
Äntligen tyckte jag mig skönja en viss lättnad över att hybridernas hysteri började avta i styrka. Det var kul de första åren men spårade ur när allt fler försökte överträffa varandra i knasigheter snarare än att ta fram en säljbar produkt till konsument.

Jag vill se fler
Schyssta mackställen som Sandhäxan och Scandwich. Svenska folket behöver äta mer mackor av bra kvalité och med schyssta råvaror.

Mer pizza
Vi älskar pizza i Sverige och sakta men säkert höjs kvalitén på pizza men varför finns det så få ställen som erbjuder ”pizza al taglio” dvs urklippta pizzabitar? I Italien är det vanligt och jag tycker det är jättebra att man kan välja biter med olika ingredienser på. I Stockholm finns det ett par ställen men det finns säkerligen behov av fler.

Nu stänger vi
Marsipangården i Trosa vars mysiga sekelskifteshus sedan 2008 inhyst ett kafé och bageri stängde igen häromdagen. Riktigt tråkigt tycker jag som älskar att vara i Trosa under sommarhalvåret. För övrigt är det en gåta att det finns så få bra fik i området.

Foton: Robert Kwok – Robbans bäst

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.