Robbans bästa årskrönika

Då har det blivit dags för mig att summera året som gått med att i vanlig ordning utse det bästa av det mesta som berör fikats underbara värld. Jag startade upp bloggen i juli 2013 och för varje månad har antalet läsare ökat och förhoppningsvis fortsätter det även över 2017. Det betyder mycket för mig att du besöker min blogg för utan läsare så skulle jag knappast fortsätta blogga.

Vid den här tidpunkten på året är det brukligt med diverse bästa-listor och givetvis har jag också summerat året med en årskrönika som är baserad på de fik som Annie och jag besökt under 2016.

Roligt uppdrag 2016
Jag var projektledare hos Stockholms bagare och konditorer (del av branschorganisationen Sveriges bagare och konditorer) och hjälpte dem bla att bygga upp Instagramkontot från sju följare till idag cirka 1170 under fem veckor.

Matbloggspriset 2016
Jag satt med i juryn för Nordens äldsta och största matbloggspris som gick av stapeln på Sthlms Food & Wine i november.

Årets vinnare av Robbans bästa kanelbulletest (51 testade kanelbullar)
K-märkt

Årets vinnare av Robbans bästa semmeltest (45 testade semlor)
Dessert & Choklad Stockholm (vinnare för tredje året i rad)

Godaste pralinerna
Handgjort Stockholm, Liv Sandberg Cake Art, Chokladfabriken, OmnOmnOmn Chocolaterie

Godaste bakverket
Chokladmousse från Fosch Artisan Pâtisserie som de döpt till 3-C. Crème brûlée med vanilj (från Madagaskar) och krispig karamell av torkat kakaoskal.

Godaste brödet
Äppelbröd (levain med ekologiska äpplen och fransk cider) från Lundbergs konditori
Vörtbröd från Vallentuna stenugnsbageri
Levain (S:t Paul) från bageri Petrus
Järna råg från Järna bageri
Tranbärsbröd från Kringelgården
Chokladlevain (vetesurdeg, vetemjöl, vatten, choklad och havssalt) från Rosendals vedugnsbageri
Skärgårdsbröd (råg, vete, surdeg, solrosfrön, linfrön, pumpakärnor, sesamfrön, russin och havssalt) från Delselius Konditori

Godaste pajerna
Äppelfabrikens supergoda rabarberpaj och äppelpaj med knäckig yta.

Bagerier med riktigt bra bröd
Bageri Petrus, Vallentuna stenugnsbageri, Bageri Brillo, Green Rabbit, Järna bageri, Ett bageri, Lundbergs konditori, Rosendals vedugnsbageri

Konditorier med goda tårtor och bakverk
Fosch Artisan Pâtisserie, K-märkt, Lundbergs konditori, Vete-Katten, Tössebageriet, Gourmandise, Chokladfabriken, Magnus Johansson Bageri & Konditori, Günterska Hovkonditoriet, RC Chocolat, Wienercaféet

Godaste kakorna i stan
Bageri Petrus, Valhallabageriet

Här hängde jag 2016 
Bageri Petrus, Fosch Artisan Pâtisserie, Äppelfabriken, Wienercaféet, Haga Tårtcompani & Bageri, Kaffeverket, Mellqvist kaffebar, Café Pascal, Johan & Nyström, Kaffebar, Pom & Flora, Lundbergs konditori, Enskedeparkens bageri

Härliga fikahäng utanför tullarna
Enskedeparkens bageri, Park bageri och konditori, Vallentuna stenugnsbageri, Konditorn & Bagaren, A.B.Café  

Underbara fik utanför Stockholm
Artisan Bread, Järna bageri, Annas Hembageri, Hornuddens ekocafé, Conditori Nordpolen, Da Matteo, Printz bageri

Sommarhäng
Koloni Saltsjö-Duvnäs, Svindersviks Brygghus, Vaxholms Hembygdsgårds Café, Artipelag, Herrängens Gård, Stora Henriksvik, Norrbys House & Garden, Taxinge Slottscafè

Årets mest spännande nyöppnade fik
Fosch Artisan Pâtisserie, Robin Delselius bageri, Lillebrors bageri

Fiket med Stockholms bredaste utbud
Gunnarssons Specialkonditori

Gott kaffe
Johan & Nyström, Drop Coffee, Tro, hopp och kaffe, Cafe Pascal, Kafé Orion, Kaffeverket, A.B. Cafè, Snickarbacken

Godaste glassen i stan
Gelato Scarfó

Duktiga på att använda sociala medier
Fosch Artisan Pâtisserie, Haga Tårtcompani & Bageri, Konditorn & Bagaren

Riktigt vass på grafiska tryck av olika slag
Eva Mantsinen på OmnOmnOmn Chocolaterie

Årets entreprenörer
Oscar Målevik och Anna Cardelius på Haga Tårtcompani & Bageri

Knasigaste fiket 
Drömkåken Gårdscafé & Butik

Wow, vilka tårtor
Liv Sandberg Cake Art, Thoras Tårtor

En hejare på att baka bullar
Per-Olof Henriksson på bageri Lundmark som håller till i DN-huset på Gjörwellsgatan 30 (ja, det går att fika där) och som förser Pontus Frithiofs restauranger med bröd och sötebröd.

Smarriga kolor
Pärlans konfektyr (underbar butik och inredning)

Årets chokladknäck
Utan tvekan Chokladfabrikens godbit. Annie och jag vill ha mer.

Måste besökas
Älskade Traditioner (jag säger bara freakshakes och våfflor)

Godaste glöggen  
Äppelfabriken (äppelglöggen som är spetsad med calvados har vunnit guldmedalj i SM i mathantverk)

Semmelkungen
Tösse-Mattias (du har väl inte missat Mattias Ljungbergs nya semmelbok?

Nobelkungen
Daniel Roos

Årets ”jag är inte bara en vass konditor utan även en jäkel på att skriva böcker”
Roy Fares (hans nya bok Sweet Spots of New York släpps i mars)

Årets ”lystring allesammans, jag har nåt att säga”
Sébastien Boudet

Jag saknar verkligen…
Sockerpojkarna med Mattias Ljungberg och Johan Sandelin-Järnåsen

Icke önskvärd, eller?
Hur kommer det sig att varje gång jag stöter på Ronny Latva (RC Chocolate och medlem i konditorlandslaget) så står han med en motorsåg i högsta hugg!

Mysiga små bagerier 
Bageri Petrus, Söderbergs bageri, Du Bon Pain, Valhallabageriet, Ett bageri, Le Violon Dingue, Les Petits Boudins, Bakery & Spice, Bonne Femme, Järna bageri, Green Rabbit, Lillebrors bageri, Kringelgården, Enskedeparkens bageri, Cristenson & Grez, MA Baker bageri & café, Riddarbageriet

Värt en omväg
Spånga konditori, Systrarna Delselius, Delselius Konditori & Bageri, Vallentuna stenugnsbageri, Lindeberg Bageri & Konditori, Lidingö Bröd & Pâtisserie, Brioche, Dessert & Choklad Stockholm, Konditorn & Bagarn, Gelato Scarfó, Handgjort Stockholm, Enskedeparkens bageri, Lundbergs konditori, Park bageri och konditori, Magnus Johansson Bageri & Konditori, RC Chocolat

Goda små franska bakverk (tapas bitar)
Brot bageri & tapas pâtisserie, Gourmandise

Alltid trevligt bemötande
Ritorno Café & Konditori, Lindquists konditori, Åsö Konditori & Bageri

Glutenfritt
Friends of Adam

Canelés de Bordeaux
Sophies Canelé

Årets ”ja, ha, ja”
Inte ännu en juicebar…

Uppmaning inför julen 2017 
Snälla bagare, till 2017 vill jag se julknäcke av det tjockare slaget på hyllorna. Läs mer här.

Tänk om man hade ett franskt bageri som granne
Petite France som har mathissar till de flesta lägenheterna i fastigheten. Jag är inte ett dugg avundsjuk.

Fikavandringar
Underbara Mia Öhrn arrangerade populära fikavandringar på två-tre timmar i centrala Stockholm under året. Mia fortsätter även 2017 med dessa härliga vandringar. Förbokningar, läs här.

Årets No-no 1
Varför skall man sälja semlor året om och dessutom döpa dem med annat namn vid olika tider på året?

Årets No-no 2
Det är fortfarande inte okey med godis på bakverk annat än på barnkalas.

Årets No-no 3
Toffee nut latte, gingerbread latte, caramel macchiato. Behövs det någon kommentar i huvud taget!

Årets trendspaning 1
Fler och fler fik börjar med deli-verksamhet alternativt tar in mejeriprodukter i sitt utbud. Haga Tårtcompani & Bageri och Delselius startar deli 2017 och Dessert & Choklad Stockholm har under hösten tagit in mejeriprodukter i sitt utbud. Bra för konsumenten och bra för de småskaliga aktörerna.

Årets trendspaning 2
Allt fler konditorier/bagerier börjar med egenproducerad glass och vi lär få se en fortsatt ökning av det under 2017.

Årets trendspaning 3
Allt fler bagerier börjar med speciella pizzadagar och min uppmaning är att fler borde följa efter. Är det någon som bör kunna göra en bra pizza så är det en bagare. Se bara på Enskedeparkens bageri och Le Violon Dingue som gör supergoda pizzor med bra råvaror som folk köar för.

Årets ”här fikar jag och läser en bok i lugn och ro”
Konditori Valand, Lundbergs konditori, Citykonditoriet, By:fiket, Gourmandise

Framtidens fik
Stockholm är en av de snabbast växande städerna i Europa och stadens befolkning väntas fortsätta att öka kraftigt de närmsta åren. De största tillväxtområdena fram till 2022 finns i Bromma, Hägersten/Liljeholmen och Enskede/Årsta/Vantör (källa: Stockholms stad). Framtidens fik bör således startas upp i förorterna där folk bor och där hyrorna också är lägre jämfört med i stan.

Årets bästa service (baserat på ett flertal besök)
Kaffespecialisterna fortsätter att leverera hög service även 2016. Jag vet inte om det beror på att personalen brinner för sin uppgift mer än andra. Det är knappast en tillfällighet att de år efter år levererar fantastisk service samt att de är kunniga om produkterna.

Årets ros 1
Magnus Johansson och Ellinor Isaksson samt övriga i styrelsen hos Stockholms bagare och konditorer. T*A*C*K.

Årets ros 2
Till alla de bagare och konditorer i Stockholm som jag träffat under året (och de är många), ni är så jä**a duktiga och trevliga.

Årets ris 1
Går till bagerier och konditorier som tar höga priser men ändå levererar undermåliga produkter. Ett bageri/konditori tjänar pengar på sina produkter och vi konsumenter betalar dyra pengar för det. Om en produkt är dålig så är det en rättighet som konsument att påtala det. Idkar man en affärsrörelse skall man tåla granskning, detta oavsett om det är media eller privatpersoner som testar och granskar.

Årets ris 2
Juicekedjan Joe & The Juice känns väldigt otidsenlig på många olika sätt. De vägrar betala OB-tillägg till sin personal och skriva svenska kollektivavtal. Dessutom är de sexistiska där personalen bla uppmanats att plinga i en klocka när det kommit in en snygg eller ful tjej i butiken samt att killarna (majoriteten av de anställda är killar) i vissa fall haft sexistiska kommentarer mot kvinnliga kunder. Alltså, seriöst, detta händer i Sverige idag. Bojkotta skiten är min uppmaning. Läs artiklar från DN, SVT, Nyheter 24, Food Supply, Expressen.

Det här ser jag fram emot 2017
Ännu bättre service, fler konsumenter som fikar och köper bra produkter och att du behandlar andra som du själv skulle vilja bli behandlad.

Det här ser jag verkligen fram emot 2017
Ett nytt spännande fik som öppnar i Stockholm under andra hälften av 2017. Mina läppar är förseglade men håll ut, tids nog avslöjas det mer.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.