Robbans bästa besöker: Annas Hembageri

En av mina favoritstäder är Mariefred och hit brukar Annie och jag ta bilen med jämna mellanrum för en liten dagsutflykt. Ibland stannar vi till i Taxinge för att äta oss igenom deras enorma kakbuffe, ibland åker vi direkt till Mariefred. Ett av våra smultronställen med underbart bröd stavas Annas Hembageri, välkänt för de boende i området men säkerligen okänt för de flesta som inte bor här.

IMG_5860edited

IMG_5873edited

Annas Hembageri ligger bara någon minut med bil från E20 och tågstationen och fortsätter man på väg 223 så svänger man höger vid rondellen och sedan upp för en jättesmal väg tills man kommer till Marielunds Gård, ett litet klassiskt rött torp med vita knutar från 1600-talet som tidigare varit förvaltarbostad.

Annas Hembageri startades 2009 av Anna och Robert Schweiz och de hade ingen som helst erfarenhet från bageribranschen annat än att Anna hade vana av mat då hon arbetade som kostchef på Mälarsjukhuset i Eskilstuna. För att lära sig mer om bakning så brukade Anna gå kurser samt praktisera hemma. Hon startade med en sms-lista för de som var intresserade av att köpa hennes bröd och bullar och intresset växte snabbt. Robert jobbade då som skattejurist och brukade hjälpa till med att strö pärlsocker på bullarna men till slut hade de så många kunder att Anna valde att skicka Robert på en bakkurs i Lyon. Inspirerad av brödbloggen Pain de Martin och Saltå Kvarns kurser så började de baka på morgonen och sålde brödet på eftermiddagen då många som pendlar kom från tågen.

IMG_5851edited IMG_5872edited IMG_5865edited IMG_5864edited IMG_7165edited IMG_7166edited

De flesta som besöker Annas Hembageri köper med sig sina godsaker men det finns även möjlighet att fika på plats, vilket vi brukar göra. Känslan när jag kommer hit är att det är genuint och äkta och det är så långt du kan tänkas komma från trista fik med jättemuffins och inköpta Delicato-varor, här är det back to basics som gäller.

Direkt när man kliver in i huset så kommer man till disken där man beställer varor och bakom disken ligger bageriet som man ser från kassan. Om man skall fika på plats så hämtar man sitt kaffe/te/saft i köket och vill man ha en skvätt mjölk till kaffet så finns det i kylskåpet som man häller upp själv. Jag har oftast haft bra tajming när jag kommit hit på besök då de haft rykande färska bullar som de plockat direkt från plåten.

Den absoluta behållningen tycker jag är brödet som bakas med surdeg och på mestadels ekologiska ingredienser. Jag är speciellt förtjust i deras franska lantbröd som innehåller vetemjöl, vetesurdeg, dinkelfullkorn, salt och jäst. Att de är duktiga på bröd har även uppmärksammats via flera SM-guld i mathantverk bland annat i år då de vann med ett vetesurdegsbröd med rostat havre och linfrö. Även deras valnötsbröd (silver), kumminsch (silver) och vörtbröd (brons) tog hem fina medaljer.

IMG_7168editedIMG_7163editedIMG_7162editedIMG_7161edited IMG_5868edited IMG_5852edited IMG_5857edited IMG_5858edited IMG_5859edited

Utöver bröd och en del bakverk så finns det även glass från Sänkdalens gård, saft från Stavtorp och honung från Björnlunda. Anna och Robert brukar även anordna kurser i surdegsbakning så håll koll på hemsida och sociala medier för aktuella kurser.

Annas Hembageri är en liten pärla, personalen är urtrevlig och brödet är ljuvligt gott, det finns egentligen bara ett fel och det är att de ligger för långt från vårt hem i Stockholm.

IMG_5867editedIMG_5871editedIMG_5869editedIMG_5862edited IMG_5863edited

Miljö/omgivning: Trädgård
Utomhusservering: Ja
Utbud: Bakverk, bröd, glass, saft, honung
White Guide Café 2015/16Rankad 9 i Sverige. 35 poäng (av totalt 40), Mästarklass

Annas Hembageri
Adress:
 Marielunds Gård 2, Mariefred
Telefon: 0159-31 18 18
Hemsida: 
här
Facebook: här
Instagram: annashembageri
Twitter: @annashembageri

Öppettider:
Onsdag-fredag 10.00–18.00
Lördag 09.00–15.00
Söndag-tisdag: STÄNGT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.