Robbans bästa besöker: Äppelfabriken

Långt ute på Färingsö ligger Äppelfabriken med sitt trevliga café, gårdsbutik, trädgård och cidermakeri. Annie och jag har varit här tre gånger de senaste månaderna och samtliga gånger har varit lika trevliga med goda smörgåsar och bakverk.

IMG_7434edited

IMG_8201edited

Katharina Ångström Isacsson och maken Lars Ångström startade upp verksamheten 2006 vars affärsidé är att ta hand om frukt och bär som ingen tar vara på. Katharina tyckte det var synd att se all frukt i trädgårdarna ruttna bort och började tillverkningen i ett litet kök. Produkterna sålde de sedan på bland annat Drottningholms julmarknad och det blev ganska snabbt en succé. Verksamheten växte och 2010 startade de upp musteriet samt ett café.

Idag arbetar fjorton personer med verksamheten under högsäsongen och Äppelfabriken är idag välkänd över hela landet. I cidermakeriet kan du musta äpplen, de pastöriserar din must och tappar upp den i bag in box medan du väntar. Minimum vikt är 50 kg vilket motsvarar ca 3-4 papperskassar med äpplen och det kostar 19 kr litern ink bag i box.

collage2edited

På Äppelfabriken är allt ekologiskt och närodlat och de tillverkar bland annat marmelad, saft, chutney, must, gelé och glögg. Genom små kok om tre till fyra kilo, ekologiskt rörsocker och ingredienser kan de garantera 100% äkta smakupplevelse.

De använder förnyelsebar el samt att de CO2 kompenserar transporterna. Bilen är inte det miljövänligaste transportmedlet att ta sig hit med men faktum är att det inte går några tåg hit och den buss som finns stannar en bra bit bort.

I Wiksunds trädgård finns ett växthus som byggdes redan år 1898 men det är först i mitten på 2000-talet som växthuset renoverades och trädgården fick sin nuvarande skepnad. Här finns det massor av blommor, frukt och bär under aktuell säsong samt en stor gräsyta med sittplatser och trots att det ibland kan vara mycket folk så brukar man finna sin lilla oas att sitta på.

Utöver trädgård finns en boulebana och för barnen, en stor studsmatta. Vid säsong spatserar tuppen och hönorna fritt i området.

collage3edited collage4edited collage5edited collage6edited

Till trädgården hör även en vacker gårdsbutik som startades upp 2006 där man finner egenproducerad saft, sylt, marmelad, chutneys, moser, muster, geléer och en hel del annat. När vi var här nu i oktober skrev vi upp oss på en glögglista för tydligen är Äppelfabrikens glögg något man måste smaka.

collage7edited collage8edited

Precis bredvid gårdsbutiken ligger ett litet sött hus där de brukar ha bokloppis.

collage9edited

Själva cafédelen är modernt inredd med hög mysfaktor men antalet sittplatser är inte speciellt många. Nu har jag inte varit här vintertid (endast öppet helger) men gissar att antalet besökare inte är lika många som under den varmare delen av året.

På menyn brukar det finns lättare luncher, bakverk, egen öl och cider. När vi var här fanns det smörrebröd, rostbiff, tomat och mozzarellatallrik, grillad wrap, västerbottenpaj, grillad veganmacka och räkor på rågbröd. Allt tillagas på plats med bra råvaror och givetvis följer de årstidernas utbud.

Utbudet på bakverk är stort och håller hög klass där deras pajer är kronan på verket, jösses vilka goda äppel- och rabarberpajer Annie och jag ätit här. Den som är ansvarig för alla godsaker är Lotta Forsberg och allt bakas med de bästa råvarorna. De varierar ofta med nya sorters bakverk, vilket säkerligen uppskattas bland gästerna.

Prisnivån är ganska hög, speciellt med tanke på att man befinner sig ute på landet, men jag tycker att det går hand i hand med den höga kvalitén.

collage14editedcollage10editedcollage11editedcollage12editedcollage13edited

Äppelfabriken och Katharina Ångström Isacsson har genom åren erhållit flera priser och utmärkelser. 20011 utsågs Äppelfabriken till årets företag i Ekerö kommun och 2013 utsågs de till årets landsbygdsföretag i Sverige. De har även utsetts till Sveriges populäraste gröna resmål 2013 efter en omröstning i SJ:s tidskrift Kupé.

Katharina har vunnit en lång rad utmärkelser i SM i mathantverk (20 stycken) för sina chutneys, marmelader, moser, geléer och glögg. 2013 vann hon tre guld och två silver i olika klasser.

I augusti i år släppte Katharina och Lars boken Äppelfabriken där de delar med sig av sina erfarenheter och kunskaper. Katharinas åtta års arbete med äpplen har bland annat resulterat i ett schema över vilka äpplen som passar bäst till vad och i boken finner du en uppslagsdel över 35 av de vanligaste äpplena. Boken innehåller även ett 50-tal recept.

collage15editedcollage16edited

Att ta sig till Äppelfabriken kräver sin lilla planering då det ligger avsides men det är bara att slå på din GPS och navigera ut hit för det är det värt (öppet året om). Annie och jag besöker en hel del fik varje år och för oss är det en gåta att de inte finns med i White Guide Café!

IMG_7319edited

Miljö/omgivning: Trädgård/natur
Utomhusservering
: Ja
Utbud: Bakverk, smörgåsar, lättare måltider
White Guide Café 2015/16: Ej med i guiden
Robbans bästa tycker:
+ Hembakat
+ Bra kvalité på bakverk och smörgåsar
+ Ekologiskt
+ God äppeldricka
+ Vacker omgivning
 Avståndet, Äppelfabriken ligger ”mitt-i-ingenstans”

Äppelfabriken
Adress:
 Viksundsvägen 63, Färingsö/Svartsjö
Telefon: 08-560 404 30
Hemsida:
 här
Facebook: här
Instagram: —
Twitter: —

Öppettider:
Lördag-söndag 11.00–17.00 (vintertid)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.