Robbans bästa besöker: By:fiket

I semestermånaden juli slog By:fiket på Kungsholmen upp sina portar som en del i LRF:s nya By:koncept där svensk mat och svenska råvaror skall framhävas. Det är givetvis ingen tillfällighet att LRF (Lantbrukarnas Riksförbund) startar upp detta koncept nu i tider då vi konsumenter allt mer värnar om kvalitè och miljö samt vikten av att stödja det svenska jordbruket. Konceptet By: innefattar även By:torget som är en lunchrestaurang som kommer att öppna upp i Kungens Kurva shoppingcenter. Målsättningen är att öppna upp fler cafeer och lunchrestauranger i Stockholm samt i övriga landet.

IMG_9402edited

IMG_9481edited

Det var grått och trist väder när Annie och jag besökte By:fiket och vi parkerar bilen nedanför LRF:s huvudkontor på Franzèngatan 6. Därefter gick vi en kort promenad till cafèet som ligger snett emot LRF. När vi klev in genom dörren så var det som att gå in i det svenska folkhemmet. Det var varmt, ombonat, ljust och fräscht.

Inredningen är svensk design. Stoppade möbler, pinnstolar, gungstolar och bord med perstorpsskivor. Kuddarna i sofforna har olika typer av text typ “borta bra, hemma bäst” och är gjorda med återvunna spetsar och korsstygn och på golvet ligger en stor matta gjord av gamla jeans.

Robban-8

Tanken bakom inredningen är att det skall återspegla hur det ser ut i en modern lantlig hemmamiljö. Här finns även något som liknar ett svenskt bondkök där man går och plockar det man behöver, precis som man gör hemma.

Robban-7 Robban-6

Menyerna har tagits fram av kockarna Ulrika och Carina Brydling. Båda systrarna har erfarenhet från bland annat Årets Kock och Svenska Kocklandslaget. Råvarorna är självklart ekologiska och i största möjliga mån svenska och allt tillagas på plats (i LRF:s kök i huvudbyggnaden). De har tagit fram grillade smörgåsar – landskapsmackor – som serveras tillsammans med soppor. På menyn presenteras tre stycken olika landsskapsmackor under tre månader, därefter byter de region. Då vi var här var det Ölandsmackan (fläsklägg från Flista gård med senapsfrö, Ölands bruna böna/hummus, prästost och rostade rotfrukter) Västerbottenmackan (bacon med svampkräm och lingon, Västerbottenost och rostade rotfrukter) och Ångermanlandsmackan (grönärtspesto med getost, rostade rotfrukter, smörgåsgurka, prästost) som erbjöds. De följer säsongens utbud samt har även vegetariska alternativ.

Urvalet av sallader verkar följa landskapsmackorna dvs det är tre stycken olika sallader man kan välja mellan och det som fanns när vi var här var Bondens böna (blandade blad, bruna bönor och gula ärtor från Gotland, matvete, getost, morot, tomater, lök), Bondens lantsallad (blandade blad, matvete, bönor, morot, tomater, ägg, potatis, lök, krutonger, prästost, flatrökt skinka från familjen Wadstens), Bondens krämiga hönssallad (blandade blad, marinerad höna, bacon, prästost, krutonger, senap/ostdressing).

Gällandes kakor och bakverk så bestod utbudet av bullar (kanel- och kardemumma), mandel- och potatiskaka, mjuk pepparkaka med vit chokladkräm och lingon, skorpa med russin, chokladbollar, hallongrottor, äppelkaka, mazarinpaj med bär och sju sorters småkakor (drömmar, bondkakor, chokladsnittar, kolasnittar, nötkakor, havrekakor samt kaka med choklad). Kaffet som serveras är från Johan & Nyström.

Robban-5 Robban-4

“By-gruppen” är samlingsnamnet för det koncept som LRF håller på att bygga upp (genom franchisekoncept) där By:Fiket är först ut. LRF vill hjälpa svenska producenter (det finns idag 1200 gårdsbutiker runt om i landet) på traven med att nå ut med sina produkter och By-konceptet är plattformen för det. By:torget är nästa steg med lunchrestauranger och det finns även en vision om en saluhallsidé i framtiden.

Jag tycker idéen är bra då man lyfter fram de svenska producenterna på ett optimalt sätt. Ekologiskt och närproducerat ligger verkligen rätt i tiden.

Robban-3

Kvalité kostar brukar det heta så vad ligger priserna på hos By:fiket? Faktisk inte speciellt dyrt, salladerna kostar 95 kr, mackorna på 79 kr och med liten soppa 90 kr. Soppa med liten sallad kostar 79 kr, cappuccino 30 kr, latte 33 kr, kokkaffe 29 kr, espresso 18/22, varm choklad 33 kr. Bakverken kostar mellan 20-45 kr och kakorna 10 kr/st.

Robban-1

Annie och jag hade inga speciella förväntningar när vi kom hit, ett fik som drivs av LRF samt dess läge var inget som direkt gav spontana glädjetjut men vi blev positivt överraskade. Lokalen är urmysig, allt bakas med fräscha och bra råvaror, personalen var trevlig och priserna humana. Visst, läget är fortfarande lite “off” (närmaste tunnelbana är Stadshagen) men det hindrar inte oss för att i framtiden komma tillbaka och jag rekommenderar gärna ett besök hit. För LRF är det viktigt att gästerna känner sig trygga med att maten de äter är framtagen med stor hänsyn till djur och miljö och att det tydligt framgår var råvarorna kommer ifrån samt att de ärar de som äras bör, nämligen den svenska bonden.

Ett tips är att lyssna på podcasten Gårdspodden här och om du scrollar längst ned så kan du lyssna på Ulrika och Carina Brydling som ansvarar för menyerna på Byfiket samt på Anders Källström som är LRF:s vd.

Robban-2

Miljö/omgivning: Stadsmiljö
Utomhusservering: Ja
Utbud: Bakverk, kakor, mackor, soppa, sallader
White Guide Café 2015/16: 30 poäng (av totalt 40), God Klass
Robbans bästa tycker:
+ Allt tillverkas på plats
+ Fräscha råvaror
+ Mysig lokal

By:fiket
Adress:
 Franzéngatan 1
Telefon: 073-361 23 82
Hemsida: här
Facebook: här
Instagram: byfiket
Twitter: —

Öppettider:
Tisdag-fredag 07.00-18.00
Lördag-söndag 10.00–17.00

 

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.