Robbans bästa besöker: Cafè Grassagården

Något som jag gillar är att upptäcka nya spännande fik som jag tidigare aldrig besökt. Denna gång begav sig Annie och jag till Strängnäs som är en vacker stad vid Mälarens strand för vi hade fått tips om ett supermysigt fik, nämligen Café Grassagården, vars gårdsbyggnader härstammar från 1600-talet.

IMG_7205edited

IMG_7228edited

Strängnäs är en lugn liten stad med en fantastisk miljö som främst lever upp under sommarhalvåret då det brukar vara mycket aktivitet kring hamnområdet Västerviken. Vi började vår strandpromenad med att gå uppför Kvarnkullen till den vackra väderkvarnen från 1855. Därefter fortsatte vi till Roggeborgen och sedan till storslagna Strängnäs Domkyrka som pryder staden med sina kringliggande historiska kvarter (där för övrigt Gustav Vasa utropades till kung år 1523).

Vi stannade även till på Gyllenhjelmsgatan som går från centrum fram till den mäktiga ingången på domkyrkan. Gatan kantas av låga, vackra trähus och har av poeten Bo Setterlind beskrivit som Sveriges vackraste gata.

Jag måste även lyfta fram den underbara ostaffären som finns på Hospitalgatan. Denna härliga juvel – som heter just Ostaffären –  har legat på samma adress sedan 1934 och drivs av Christer Fredriksson som jobbar här sedan 1967. Hela min själ blir lyrisk när jag får kliva in i specialbutiker som denna och det blir inte sämre av att den har en lång historia bakom sig. Det borde vara straffbart att inte besöka denna butik om man befinner sig i Strängnäs!

collage

Efter att ha strosat runt stan så började min fikatarm göra sig påmind och vi promenerade till vår destination, Café Grassagården.

Grassagården är en gammal borgargård från tidigt 1600-tal och en av få borgargårdar i Sverige som finns bevarad på sin ursprungsplats. Det äldsta huset är det nordvästra boningshuset, som förmodligen byggts i början av 1600-talet. I början av 1700-talet tillkom de övriga husen, förutom visthusboden som uppfördes först efter det att familjen Grass flyttade in 1793 (Olaf Christian Grass som tillsammans med hustru köpte gården 1793 av handelsman Grubb). En tillbyggnad av gårdshuset utfördes också efter denna tidpunkt. Det sägs även att det drevs ett bageri på gården mellan 1647-1660.

Gården ägs sedan 1917 av Strängnäs kommun och ansvaret för gården ligger hos Strängnäs Museum (ingång till museet är på gården).

collage collage

Själva caféet ligger i en urmysig liten röd stuga med vita knutar på en innegård. Inne i stugan finns det ett par rum med plats för cirka 30 personer men så här års väljer de flesta att sitta ute på gården där det finns plats för 80 personer. Takhöjden är låg men inte så att jag behöver huka mig när jag går omkring och tittar på alla saker som finns i de olika rummen. Mysaktorn är hög och känslan är som att vara hemma hos någon bekant. Jag kan tänka mig att det även är trevligt att komma hit och fika på vintern med tända ljus och med sprakande kaminer. Under sommarhalvåret arrangeras en hel del teater- och musikevenemang, håll utkik på deras Facebook-sida för aktuella aktiviteter.

collage collage

Vad fanns det då på menyn när vi var här? Sallader (Ceasarsallad och räksallad samt rödbetor med Chevré), smörgåsar (ost och skinka) samt handskalade räkor med ägg. Om man ville ha lite mer “matigare rätter” så kunde man välja mellan dagens matpaj, kyckling med fransk potatissallad, lax med dillstuvad potatis samt en blomkålsgratäng. Det fanns även pannkakor med grädde och sylt.

Bakverken bestod av äppelpaj, citronmarängpaj, morotskaka, chokladkolakaka med hallon & italiensk maräng, bärbakelse, LCHF-bakelse, bullar och en del småkakor. Prisnivån, inte speciellt dyrt men ej heller billigt, bakverken låg på cirka 35kr, smörgåsarna 45kr, salladerna 105kr och de lite “matigare rätterna” runt 105kr.

collage collage

Fanns det några nackdelar? Bryggkaffet var kanske den svaga punkten, det var inte speciellt gott och smakade väldigt konstigt (vill nog inte veta av vad). Äppelpajen och kakorna var goda och ordet lagom känns bra att använda i detta sammanhang och med den vackra miljön blir upplevelsen väl godkänd och definitivt värt ett besök.

Annies och min förhoppning är att komma tillbaka hit i vinter men då lär vi knappast sitta utomhus utan nära en sprakande braskamin och mysa.

IMG_7200edited

Miljö/omgivning: Innergård
Utomhusservering: Ja
Utbud: Bakverk, smörgåsar, lättare maträtter
White Guide Café 2015/16: Ej med i guiden

Café Grassagården  
Adress: Kvarngatan 2
Telefon: 073-744 86 02
Hemsida: här
Facebook: här
Instagram: cafegrassagarden
Twitter: —

Öppettider:
Måndag-söndag 10.00-17.00 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.