Robbans bästa besöker: Conditori Nordpolen

Nyligen var Annie och jag ute på lite ärenden i landet och passade då på att stanna till i Vara kommun (ca tio mil från Göteborg) i Västra Götalands län. I Vara ligger det kulturhistoriska Conditori Nordpolen som rankas högt (mästarklass) i fikabibeln White Guide Café.

Oftast när vi fikar på mindre orter (vi bor i Stockholm) så upplever vi att servicen är bra samt att personalen tar sig tid att prata med kunderna, vilket är helt underbart. Att ta sig tid och titta varandra i ögonen när man pratar borde vara en självklarhet men så är inte fallet överallt. När vi stod och väntade på betjäning fick vi höra skvaller om det som hänt i Vara den senaste veckan, allt under loppet av 5-7 minuter! Säljer Hänt Extra några lösbilagor i huvudtaget i Vara?

916342_243516222660143_155338346_n

Conditori Nordpolen är ett klassiskt kondis med anor från 1903 då systrarna Alma och Alvida Janson startade verksamheten. Var kommer då namnet ifrån? Salomon August Andrée var upptäcktsresande och forskare som 1897 startade sin resa med luftballong till Spetsbergen på Nordpolen. Dessvärre tvingades han nödlanda och inte förrän 1930 hittades kvarlevorna och utrustningen av en expedition. När systrarna Alma och Alvida startade sitt konditori kom de att tänka på Andrées besök i Vara 1894. Då 1903, var ju Andréexpeditionen fortfarande försvunnen så de beslöt sig för att hedra Andrées minne med att kalla konditoriet för ”Nordpolen”.

Conditori Nordpolen är ett familjeföretag och drivs idag av syskonen Elin Wahll, Tina Henström och Per Larsson. År 2009 belönades konditoriet med Gastronomiska akademins diplom ”för ett känsligt bevarande av 100-åriga traditioner i både miljö och sortiment”. Akademins vänförening beskriver konditoriet som ”ett av den dryga handfull kulturhistoriskt intressanta kaféer och konditorier som finns kvar i Sverige”. 2014 släpptes boken “En kopp kaffe på Nordpolen” på 176 sidor med historia, inlägg från stamkunder samt givetvis massor av recept.

Koditoriets utbudet är stort och består av bröd, tårtor, smörgåstårtor, kondisbitar, kaffebröd, småkakor och praliner. Även matiga pajer och sallader finns i utbudet. Prova gärna deras räksmörgås som tillsammas med en kopp kaffe garanterat gör dig nöjd.

CePwPkBUUAA-UJS

Brödet bakas i en vedeldad stenugn och du kan se ett kort filmklipp här. Bröd bakat i en vedeldad stenugn gör att skorpan blir hårt och aromatiskt med mycket smak av veden och de upphettade stenarna.

Det finns gått om sittplatser fördelat i olika rum och under den varmare årstiden fikar många i trädgården. På övervåningen finner man dock de vackraste rummen, Almas och Andreés rum. Almas rum som är inrett i sekelskiftsstil är otroligt vackert.

När det är jordgubbssäsong så sägs det att Nordpolens jordgubbspaj på mazarinbotten skall vara någon alldeles extra. Det finns alltså en anledning för oss att komma tillbaka hit i sommar. Både Annie och jag ger tummen upp för Nordpolen som är ett konditori väl värt en omväg med stort utbud, bra kvalité och trevlig personal. Vad mer kan man begära!

collageedited

Miljö/omgivning: Småstadsmiljö
Utomhusplatser: Ja, vid säsong
Utbud: Bakverk, tårtor, smörgåstårtor, kakor, praliner, pajer, sallader
White Guide Café 2015/2016: Rankad nia i Sverige (Mästarklass)
Robbans bästa tycker:
Goda bakverk och smörgåsar
+ Hög kvalité
+ Vackert inredd lokal
+ Trevlig personal
+ Ett konditori med historia

Conditori Nordpolen 
Adress: Torggatan 14, Vara
Telefon: 0512-100 56
Hemsida: Här
Instagram: Här
Facebook: Här

Ordinarie öppettider
Måndag-torsdag 08.00-19.00
Fredag 08-00-18.00
Lördag 08-00-15-00
Söndag 10-00-17-00

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.