Robbans bästa besöker: En liten smula på landet

I vackra Roslagen, bara ett par mil från Stockholm, ligger Sundsta Säteri och här driver konditorn Therese Baalack sitt café, En liten smula på landet, sedan ett par år tillbaka. Sundsta är inget ställe som man spontant kör förbi då det ligger ganska avskilt, cirka en mil från Norrtälje, att ta sig hit har sina utmaningar för utan en GPS kommer du garanterat irra omkring bland skog, ängar och åkrar.

IMG_6517edited


IMG_6447edited

Sundsta Säteri är naturskönt beläget mitt emellan Norrtälje och Rimbo, säteriet har anor från 1100-talet och huvudbyggnaden härstammar från år 1640. Här har familjen Baalack drivit verksamhet sedan början av 1970-talet och området har succesivt vuxit till sig. Det finns idag en hel del man kan göra här exempelvis spela golf (9-hålsbana), köra folkrace(ombyggda Volvo 240 utrustade med störtbåge, rallystol och fyrpunktsbälte), gå på jaktarrangemang, ta jägarexamen, skjuta paintball och som på många gårdar finns det även konferens, restaurang och övernattningsmöjligheter.

collage

Nu var det fiket En liten smula på landet (eller smulan som den kallas av stammisarna) som tilldrog mitt intresse. Therese Baalack drev tidigare ett konditori i Norrtäljes centralare delar som startades upp redan i början på 2000-talet. Då hette de En liten smula och målsättningen var att skapa ett konditori med fokus på egentillverkade bakverk av högsta kvalitet med produktion i mindre skala. Råvarorna skulle i första hand komma från regionen.

Konditoriet blev snabbt ett populärt tillhåll och erhöll flera utnämningar och priser, bland annat Årets Konditori 2004 samt Konditori med guldkant 2003-2009 (Stiftelsen Sveriges bästa bord). Therese Baalack har även varit med i finalen av Årets Konditor två gånger samt tilldelats utmärkelsen Årets Freija (Kvinnliga företagarföreningen) samt Norrtälje Nyckel (2008 av Norrtälje Kommun). De hade även ett brett tesortimen med 92 olika smaker och 2010 blev de korade till Årets Teställe av svenska terådet.

2009 öppnade de upp en filial på Sundsta Säteri, nämligen En liten smula på landet men samtidigt brottades konditoriet i Norrtälje med ekonomiska problem och sommaren 2010 försattes En liten smula i konkurs av Norrtälje Tingsrätt efter upprepade skatteskulder.

En liten smula på landet fortsatte sin verksamhet på Sundsta Säteri med restaurang- och caféverksamhet och drivs än idag av Therese Baalack med en personalstyrka på 12 personer.

Min första reaktion efter att klivit in i byggnaden var ett spontant “oj” för det ser verkligen inte ut som ett traditionellt café, utan snarare mer som en festvåningslokal. Det visade sig ganska snabbt att lokalen även används till festvåning, bröllop och olika events. Vitt var annars färgen för dagen, väggar och textiler var vita med ett fåtal inslag av grönt.

collage collage

Therese Baalack berättade att de bakar allt på plats och med lokala råvaror. Utbudet var bra, varken mycket eller lite, men det som tilldrog mitt intresse var deras golfbollspraliner med hallon och körsbär (som var väldigt goda utan att bli för sötsliskig). Te-utbudet var digert och jag räknade till mellan 25-30 olika tesorter på menyn och samtliga teblandningarna görs på plats.

När Annie och jag brukar åka runt för att fika så har vi börjat se en trend i att allt fler tillverkar egen glass och så var även fallet här. Med mjölk från lokala Husby tillverkas egen glass och sorbet och smakerna för dagen var pistage, gammeldags vanilj, jordgubbar och mangosorbet. Givetvis smakade vi deras glass (vanilj och jordgubbar) och den var utsökt. Mycket smak och välbalanserad och det var en befrielse att slippa den artificiella eftersmaken som jag upplever som ganska vanligt förekommande bland glassar i Sverige.

Kaffet hämtas från Café Sarria med säte i Gävle och de i sin tur har en familjegård i Colombia där de har sitt kaffeplantage.

collage collage collage collage

Therese har även gett ut böckerna En liten smula serverar soppor med tillbehör, En liten smulas lilla rosa bok, Tillfällen att njuta en liten smula samt Tårtor och bakelser från en liten smula i vilken hon delar med sig av sina bästa tårt- och bakelserecept. Jag hittade även ett inslag på tv4 från 2012 där Therese var med och det kan du se här.

De senaste åren har En liten smula på landet även levererat tårtan till Nobel Night Cap som är Nobelbankettens efterfest.

De har även något som kallas för Roslagsprodukter som går ut på att samla unika smaker från olika orter på en plats och det man kom fram till 2010 var att samla Roslagens choklad i en ask. Här finns Waxholms pralinen, Norrtälje pralinen, Sundsta pralinen, Heliga Birgitta pralinen, Österåkers pralinen, Albert Engströms pralinen, Roslags pralinen och slutligen En liten smula pralinen. Serien med Roslagsprodukter har sedan 2010 utvecklats och nu finns även te, marmelad samt knäckebröd och skorpor.

Efter att vi suttit på uteserveringen och fikat var det så dags för att kika in i presentrummet där utbudet bestod av bland annat diverse hantverk, ljus, tekannor och tekoppar.

collage

Precis när vi skulle gå noterade Annie en skylt där det stod att man skall ta den mat man orkar äta upp samt njuta av densamma. För varje tallrik som lämnas tom, skänker de 5 kronor till välgörande ändamål. Jag kan tänka mig att det blir en del rester då de har både lunchbuffé och brunch på söndagar så det är klokt att upplysa gästerna om att inte slösa på mat utan det man tar, äter man upp.

Sammantaget ett trevligt ställe och om du läst ända hit, inser du nog att Therese Baalack är en mycket duktig konditor för annars skulle hon inte haft en sådan diger samling av utmärkelser (även klassificerad i White Guide Café 2014). De få nackdelar jag kan komma på är att lokalen kanske inte känns intim, det är lite för stora ytor som kan upplevas som en dekorerad skolmatsal. Den andra nackdelen är givetvis läget men om du befinner dig i Norrtälje-trakten och vill äta lunch och/eller ta en fika, ta omvägen förbi Sundsta Säteri, det kommer du inte att ångra.

collage

Miljö/omgivning: Natur
Utomhusservering
: Ja
Utbud: Bakverk, smörgåsar, glass. Daglig lunch, brunch på söndagar
White Guide Café 2015/16: 26 poäng (av totalt 40), God Klass
Robbans bästa tycker:
+ Hembakat
+ Bra kvalité på bakverk och luncher
+ God glass
+ Trevlig personal
+ Vacker naturmiljö
 Lokalen liknar mer en festlokal än ett charmigt café
 Avståndet, Sundsta Säteri ligger “mitt-i-ingenstans”

En liten smula på landet
Adress:
 Sundsta Säteri, Norrtälje
Telefon: 0175-600 63
Hemsida:
 här
Facebook: här
Instagram: —
Twitter: —

Öppettider:
Måndag-söndag 08.00–18.00

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.