Robbans bästa besöker: Gamla Orangeriet Restaurang & Café

Att strosa omkring i Bergianska trädgården är som balsam för själen för mig. Det är vackert och rofyllt att titta på alla vackra blommor, buskar och träd. Dessutom finns det massor av bra ställen att ha picknick på. Nu var det cirka ett år sedan Annie och jag var här senast men inte speciellt mycket har förändrats. Jo en sak har precis hunnit färdigställas, nämligen arrangemanget med att göra om de systematiska avdelningarna så att man nu bättre kan se växternas släktskap. Detta arbete påbörjades 2007 och man har sedan dess flyttat om massor av växter i trädgården.

IMG_6697edited

Bergianska trädgården har sitt ursprung i den trädgård vid namn Bergielund som bröderna Bengt och Peter Jonas Bergius anlade mellan nuvarande Karlbergsvägen och Vasaparken i mitten av 1700-talet. Efter brödernas död donerades egendomen till Kungl. Vetenskapsakademien och Bergianska stiftelsen som bildades.

1900-talet i Bergianska trädgården kännetecknas av att flera viktiga byggnader byggdes såsom Gamla Orangeriet för tropiska växter (idag café), Institutionsbyggnaden för herbarium samt Victoriahuset. Det största avtrycket på 1900-talet är dock Edvard Andersons växthus som öppnade upp sina portar 1995. Här finns växter från områden med medelhavsklimat samt tropiska avdelningar.

collage

I parken ligger också mysiga Gamla Orangeriet som är ett före detta växthus för apelsiner men som idag är ett café och utställningshall med cirka 140 sittplatser inomhus och ett 80-tal platser utomhus. Möjlighet finns även att abonnera Orangeriet för kvällsaktiviteter. Omgivningen består av stora gräsytor, vackra blommor och en grönsaks- och örtträdgård.

collagecollage collage

Orangeriet drevs tidigare av Susanne Torssell i tre år men sedan 2013 är det Sandra och Nilla som driver stället. I caféet serveras luncher, smörgåsar och bakverk och det mesta gärs på plats med fokus på svenska, ekologiska råvaror av toppkvalitet. Här kan man även ta sig ett glas vin om så önskas. Lunchmenyn är säsongsanpassad och sätts ihop efter tillgång på aktuella råvaror och menyn förnyas kontinuerligt. Till lunchen brukar det ingå en salladsbuffé med hemmagjord vinägrett samt en del smarriga röror som hummus och tapenade.

När vi var här så kunde man välja smörgåsar med ost- och kalkon, kallrökt lax med äggcrème och citron, Skagen med handskalade räkor samt en vegetarisk smörgås. Dessutom fanns det plocktallrik med utvalda ostar, skivad älgsalami, oliver, pesto och Serrano skinka.

Bakverken då? Här fanns en hel del gott såsom banan- och hasselnötskaka, morotskaka, kladdkaka, cheesecake, syltkaka, kokostoppar, chokladbollar, kanelbullar, äppel- och rabarberpaj samt några olika sorters kakor. Kaffet är av bra kvalitet och kommer från Stockholm Roast.

Prisnivån är ganska hög.  Smörgåsarna ligger på mellan 65-105kr och luncherna mellan 95-135kr. Bakverken ligger från 30kr uppåt.

Oftast är det mycket folk här men om så är fallet, köp med dig det du behöver och sätt dig vid någon vacker plats i trädgården exempelvis vid Italienska terrassen med en underbar utsikt över Brunnsviken.

collage collage

Miljö/omgivning: Trädgårdsmiljö
Utomhusservering: Ja
Utbud: Bakverk, smörgåsar och maträtter
White Guide Café 2015/16: Ej med i guiden
Robbans bästa tycker:
+ Vacker miljö
+ Hembakat
+ Goda luncher
 Lite för dyrt

Gamla Orangeriet Restaurang & Café
Adress: Veit Wittrocksväg 7
Telefon: 08-612 09 59
Hemsida: här
Facebook: här
Instagram: gamlaorangeriet
Twitter:

Öppettider
Måndag-fredag 11.00–16.00
Lördag-söndag 10.00–16.00

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.