Robbans bästa besöker: Herrängens Gård

Det är alltid kul att upptäcka nya, mysiga fik och ett sådant som jag fick tips om är Herrängens gård som ligger mitt i villaidyllen i Älvsjö. Gården är säkerligen total okänd för de flesta Stockholmare men för de boendes i området så är det en liten oas med ett mysigt fik.

IMG_6655edited

IMG_6635edited

Gården som har anor från 1600-talet ligger vackert belägen längst Långsjön och var från början ett litet torp men blev under 1700-talet mera ståndmässigt bebyggd. Gården övertogs 1948 av Stockholms Stad som upplät densamma till föreningslivet i Herrängen. Genom en insats av Herrängens Villaägarförening restaurerades gården 1956. Föreningens uppgift är att tillsammans med Stockholm Stad, vårda gården och främja kulturell och ideell verksamhet.

Byggnaderna består av huvudbyggnad samt två flygelbyggnader vars inredningen till stora delar är bibehållen med vackra snickerier och kalelugnar.

I våras tog Annika Haker Rek och Cecilia Carreon över driften av gården och de har länge drömt om att driva ett café. Cecilia har tidigare arbetat som restaurangkonditor och Annika som kallskänka så erfarenheten finns. De har som ambition att skapa mer aktiviteter på gården, allt från musik- och trubadurkvällar till dans (det ligger en dansbana bakom den stora byggnaden).

collagecollage

I den ena flygelbyggnaden ligger caféet som är modernt intrett. Antalet sittplatser inomhus är inte speciellt många men en av de anställda nämnde att man även kan sitta i den andra flygelbyggnaden mitt emot caféet. Men så här års sitter de flesta utomhus, såvida det inte regnar förstås.

collage

Utbudet tycker jag är bra och iordninggjort på plats och när vi var här så bestod utbudet av smörgåsar (räksmörgås på rågbröd, gårdens clubsandwich, smörgås med grillad chevré, baguette med ost och skinka, tonfiskröra med kapris och ägg på rågbröd), bakverk (kokostosca, citronkaka, rockyroad, bullar, cheesecake, pecan-brownie, kanel- och valnötskaka, äppelpaj, chokladfuge, bärpaj, macarons och småkakor) samt egentillverkad glass (vanilj, mango, choklad, hallon, jordgubb och kokos med chokldkross). Det brukar även finnas en matigare sallad på menyn samt plättar som är populärt för barnen.

Prisnivån på smörgåsarna ligger på mellan 35kr till 90kr, bakverken kostar mellan 25-40kr och glass 10-25kr. Bryggkaffe/te 25kr, espresso 18/22kr, cappuccino 30kr, läsk 20kr, äppelmust 30kr och varm choklad med grädde 35.kr.

collage collage collage

Herrängen har en avkopplande miljö som tilltalar mig och det är mycket hemmakänsla här. Det är också perfekt för barnfamiljer då det finns stora ytor för barnen att leka på.

Hur tar man sig hit? Man kan ta buss 144 (Gullmarsplan-Älvsjö-Fruängen) men det är bäst att kolla linje samt hållplats för säkerhets skull. Annie och jag tog bilen hit men bor man i närheten så är cykeln bra.

Ambitionen är att hålla caféet öppet året om så kika in på hemsidan för aktuella tider. Till sist, glöm inte att det är höstmarknad på gården den 21 september (de har även julmarknad samt vårmarknad).

IMG_6625edited IMG_6613edited

Miljö/omgivning: Trädgårdsmiljö
Utomhusservering: Ja
Utbud: Bakverk, smörgåsar, glass
White Guide Café 2015/16: Ej med i guiden
Robbans bästa tycker:
+ Underbar miljö
+ Trevlig personal
+ Hembakat
+ Bra prisbild

Herrängens Gård
Adress: Segeltorpsvägen 49-51, Älvsjö
Telefon: 08-646 38 03 / 0733-80 27 27
Hemsida: här
Facebook: här
Instagram: —
Twitter:

Öppettider
Onsdag-söndag 10.00–16.00
Månd/tisd, stängt

En kommentar

  • Hasse Eklund skriver:

    Inte bara en oas i StorStockholm. Här bjuds alla anrättningar från egna bakverk till mycket mycket smakrika lunchanrättningar. Sitt inne eller ute i gården med anor från 1788.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.