Robbans bästa besöker: Mälarchocolaterie

Efter att ha strosat omkring i Västerås centrala delar så begav sig Annie och jag iväg till Konserthuset för där ligger Mälarchocolaterie, ett chokladtempel där man finner chokladpraliner, moussebakelser och tårtor. Från utsidan ser det inte mycket ut för världen utan snarare ganska trist men när man väl kliver in i butiken så möts man av en härligt varm miljö med luxuös känsla.

IMG_0495edited

IMG_0466edited

Tomas Brennström och Elaine Chang slog upp portarna till Mälarchocolateriet 2003 efter att de i många år funderat på vad de skulle kunna göra tillsammans. Väl en dag hemma vid köksbordet föddes tanken, varför inte göra något inom choklad? Sagt och gjort så började de göra choklad hemma i köket och de experimenterade en hel del för att ta fram olika smaker. Efter ett tag började de även se över olika förpackningar samt hur de kunde skapa en lyxkänsla till den kommande butiken. Det åkte även ned till kontintenten på chokladsafari för att skapa sig erfarenhet inom choklad.

Det är Thomas som komponerar och tar fram smakerna och all tillverkning sker i en stort rum bakom butiksdelen. Chokladen innehåller naturliga och lokalt odlade råvaror och det finns inga tillsatsämnen i dem.

Chokladpralinerna – ett 40-tal olika sorter – ligger snyggt uppdukande i en stor glasmonter där hallon, passion och blåbär är storsäljarna.

collageedited

Man brukar nämna fyra stycken grunder att förhålla sig till när man testar choklad.

  • Doft – doften på mörk choklad bör vara djup och intensiv
  • Smak – syrlighet, sötma, bitterhet och sälta
  • Konsistens – mild och smörig
  • Brytbarhet – om du bryter av en bit choklad skall det höras ett litet “crackljud”

År 2012 startades The International Chocolate Awards för att uppmuntra och lyfta fram hantverksmässig kvalitetstillverkning och i december 2104 vann Mälarchocolaterie guld och brons i två klasser med pralinerna päroncognac och saltkaramell. Det skall väl i all ärlighetens namn tilläggas att det säkerligen tar ett tag innan tävlingen når en högre nivå med tillhörande status men det är ändå bra att man tagit detta initiativ.

collageedited

Pralinaskarna säljs om 4, 9, 16, 25, 49 eller 70 praliner där den billigasta asken går loss på 56kr och den dyraste med 70 praliner 665kr.

Mälarchocolateriet blev utsett av Sveriges Bästa Bord 2009 och av Terådet till ett av landets fem bästa teserveringar och det är med det sistnämnda som Annie och jag blev förvirrade av för när vi var här så fick vi först intrycket av att det inte gick att fika på plats! Sedan noterade vi att det stod två barstolar längst in i lokalen men att kalla det för en tesalong känns väldigt överdrivet. Själva lokalen är annars modernt inredd med färgval av vitt, svart och rosa.

De teer som finns att välja mellan är kinesiska och anledningen till att man valt den något udda kombinationen med utbud av choklad och kinesiska teer stavas Elaine som har sina rötter i Hong Kong. Tesortimentet består av grönt te (longjing, jasmine, spring classic), svart te (puer), rött te (lapsang souchong, tanyang golden rim), Oolong te (wuyi dark, phoenix, teguanyi). Vi beställde ett puer-te från Yunnan provinsen och till teet kom även ett tidtagarur som visade hur länge det skulle dra. Fem minuter stod det men det visade sig vara på tok för länge för när vi skulle dricka teet så var det alldeles för beskt varav Annie valde att inte ens dricka upp sitt te.

Vi beställde givetvis ett par praliner också (kardemumma, lakrits, salt karamell och ingefära) samt en mousse med mango passion med ljus och mörk choklad-bavaroise och med chokladkaka i botten.

Prisnivå
Bakelser: 42kr, tårta 6 personer 285kr, tårta 10 personer 315kr.
Kaffe: dubbel espresso och bryggkaffe 25kr, cappuccino 32kr, varm choklad 39kr, glasskaffe 49kr. Kaffet är från Johan & Nyström.
Glass: glasstårta 6 personer 205kr, glasstårta 10 personer 315kr

Om jag skall summera vår vistelse så kan det sammanfattas med en trevlig och lagom upplevelse utan höga toppar men ej heller djupa dalar. Ordet lagom bra känns rätt!

collageedited

Miljö/omgivning: Stadsmiljö
Utbud: Choklad, praliner, glass, tårtor, bakverk, kinesiskt te
White Guide Café 2015/16: Ej med i guiden
Robbans bästa tycker:
+ Egen produktion
+ Snygg lokal
+ Stort utbud på choklad
+ Bra urval av kinesiska teer

Mälarchocolaterie
Adress:
 Kopparbergsvägen 1
Telefon: 021-128 628
Hemsida: här
Facebook: här
Twitter: Mälarchocolaterie

Öppettider:
Måndag-fredag 11.00-18.00
Lördag: 10.00–15.00
Söndag: stängt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.