Robbans bästa besöker: Nilssons Bageri

Trosa är en av mina favoritstäder och det brukar bli ett par besök om året. Resan hit är heller inte så lång, det brukar ta cirka 45 minuter att åka de sju milen. Det finns många mysiga fik i Trosa och de mest kända är Tre Små Rum (som dock är stängt i år), Marsipangården och Hannah’s café men om man går över ån till den mindre “kommersiella sidan” så finner man ytterligare ett mysigt fik, nämligen anrika Nilssons Bageri.

IMG_5179edited

IMG_6354edited

Trosas historia går långt tillbaka till forntiden där Kung Karl IX gav Trosa stadsprivilegier redan 1610. Liksom många andra städer längs Östersjökusten blev Trosa utsatt för rysshärjningarna. Staden brändes ner till grunden av den ryska vedergällningsflottan 1719, endast kyrkan klarade sig oskadd eftersom den användes som stall.

På den tiden gick åmynningen mycket högre upp än idag. Efter landhöjningarna sjönk vattenlinjen, och staden flyttade efter, tills den hamnade där den ligger idag.

När jag var liten så hade vi landställe i Sund/Vagnhärad (ligger ca 1 mil från Trosa) och då kommer jag väl i håg hur det då såg ut i Trosa och om man jämför med hur det såg ut på 70/80-talet jämfört med i dag så är skillnaden stor. Personligen gillar jag de lugnare delarna av Trosa, gränsen går i höjd med Bomans Hotell, därefter blir det lite väl mycket tingel-tangel.

IMG_6328edited

En av förklaringarna till att Trosa i folkmun kallas ”Världens ände” är att staden under sina tidigare år endast hade en tillfartsväg. För att komma hit var man alltså tvungen att svänga av riksvägen och ta den långa vägen hit och sedan ta samma väg tillbaka igen.

Att promenera på Västra Ågatan (närmast ån) och sedan promenera uppåt till Västra Långgatan samt gatorna runtomkring är riktigt harmoniskt. Det finns många vackra hus med helt fantastiska trädgårdar och här ligger också en del affärer samt Trosa Stadshotell & Spa.

Antalet caféer och restauranger har ökat en del de senaste åren och jag undrar stillsamt om alla går runt då turismen främst är koncentrerad till sommarmånaderna, hur klarar de sig resten av året? Nilssons Bageri med anor från 1800-talet verkar vara ett undantag. De finns på Västra Långgatan 27 i ett gammalt, charmigt hus. De äldre, genuina caféerna har oftast en tendens att överleva och speciellt om hantverket görs på plats, vilket sker här. Allt bröd och bakverk görs i huset, inga fabrikproducerade Delicato-upplägg här inte.

collage

Miljön är urcharmig och så långt du kan tänkas komma från stela och neon-belysta fik. Man sitter på trästolar, på golvet ligger trasmattor och det finns en hel del intressanta föremål och tavlor att titta på i rummet. Det får inte plats med så jättemycket folk, jag räknar till ett 15-tal sittplatser.

collage

Nilssons Bageri ingår sedan ett par år tillbaks i Mekka som drivs av Mikael Anklev och här ingår ett konditori på Östra Storgatan och ett i Oppeby, samtliga i Nyköping.

Utbudet består av smörgåsar, bakverk, kakor, tårtor, smörgåstårtor och bröd och allt är givetvis dagsfärskt enligt personalen. En del bakverk känner jag igen från Kumlins Konditori, en tillfällighet eller har de synkat utbudet?

Om man inte vill sitta inomhus så gör man som vi gjorde dvs beställer vad man skall ha och går till parken nere vid ån. Sammantaget tycker jag att Nilssons är helt ok, de kanske inte når de himmelska topparna men de står sig väl i konkurrensen bland de övriga fiken i Trosa.

collage

Miljö/omgivning: Småstad/park
Utomhusservering: Ja
Utbud: Bakverk, bröd, kakor, tårtor, smörgåstårtor
White Guide Café 2015/16: Ej med i guiden
Robbans bästa tycker:
+
Hembakat
+ Äldre vackert hus
+ Trevlig personal
+ Bra prisbild
 För få sittplatser

Nilssons Bageri
Adress: Västra Långgatan 27
Telefon: 0156-123 94    
Hemsida:
här
Facebook: 
Instagram:
Twitter:

Öppettider:
Måndag-fredag 08.30-18.00
Lördag 09.00-15.00

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.