Robbans bästa besöker: Norrby Trädgårdscafé

Jag har en svaghet för handelsträdgårdar och vackra miljöer och under våren och sommaren så har det blivit en hel del besök hos diverse blomsterhandlare. Jag trodde att jag hade bra koll på de flesta ställen i STH-området men så fick jag tips om en trädgård som jag aldrig hört talas om tidigare, nämligen ett ställe som bland de boendes i området går under namnet “lilla Zetas”.

IMG_7510edited

IMG_7521edited

Zetas Handelsträdgård i Segeltorp är en institution och fantastiskt vackert som jag skrivit om tidigare men det finns fler underbara trädgårdar runt om i Stockholm och ett av dessa är Norrby Trädgård som ligger i Trollbäcken (Tyresö). När jag fick höra talas om “lilla Zetas” var det bara för Annie och mig att bege oss dit.

Trädgården ligger mitt i Trollbäckens villaområde och drivs av Annelie Källberg. Hon berättade att de i år firar 10-års jubileum och att det från början knappt fanns någonting på nuvarande plats utöver vackra höga träd. Sakta men säkert har plantagen växt fram och här finner man det mesta som har med växter och trädgård att göra.

IMG_7477edited IMG_7515edited IMG_7509edited IMG_7516edited IMG_7504edited IMG_7502edited

Det Annie och jag slogs av när vi strosade omkring är hur vackert och fint allting är samt att det råder ett behagligt lugn. Vi noterar snabbt att de verkligen tänkt till och skapat vackra miljöer eller trädgårdsgalleri som de själva kallar det. Inför varje säsong handplockar de sitt sortiment av odlingsvärda växter. Tyngdpunkten ligger på
perenner och rosor, men de flesta växtgrupper finns representerade här. Något som de är noga med att poängtera är att de använder sig av växtskydd och gödsel som är godkända för ekologisk odling.

Själva butiksdelen är ett vackert, egendesignat glashus och här samsas årstidernas olika växter tillsammans med en hel del tillbehör. Här finns exempelvis kvalitetsredskap från Joseph Bentley och Barnel, krukor & keramik från bland andra Kullabygdens Keramik och Mikaela Willers.

collagecollagecollage

I maj i år öppnades ett trädgårdscafé som drivs av Sofie Andersson och det är hennes förtjänst att det alltid finns hembakade bullar, kakor och andra smarriga bakverk. Det var en befrielse att se att det varken fanns dammsugare, chokladbollar eller andra fantasilösa bakverk utan Sofie berättade att hon försöker variera utbudet så mycket som möjligt. Jag noterade även att hon vann en tävling i bästa kaffekonst i somras med över 2000 bidrag, grattis i efterskott!

När Annie och jag var här så fanns det choklad- och kanelbullar, choklad- och valnötskaka, morotskaka, mazarinkaka och småkakor. Sedan fanns det smörgås på rågbröd och man kunde välja mellan lax med pepparrotsvisp, ansjovis med ägg, rostbiff med steppsallad, chevré med agavesirap samt Smögenräkor med majonnäs.

Prisnivån är human, smörgåsarna ligger på 49kr utom Smögenräkorna som kostar 69kr. Samtliga smörgåsar serveras med sallad och dressing. I övrigt kostar bullarna 20kr, choklad- och morotskakan 35kr, mazarinkakan 30kr och småkakorna 7kr/st.

collagecollagecollage

Det är ett mysigt litet café där utbudet visserligen inte är digert men allt bakas med kärlek. Vid vårt besök var det ganska lugnt och det var väldigt harmoniskt att fika i den vackra trädgården. Om du gillar blommor och vackra miljöer så kan jag varmt rekommendera ett besök hit och det blir inte sämre av det mysiga lilla caféet där du kan sträcka ut benen efter att ha botaniserat i trädgården. Om du har du tur kan du även höra Sofies ljuva stämma, hon brukar gå omkring och småsjunga för sig själv och jag lovar, det låter mycket bra för hon är utbildad operasångerska, bara en sån sak!

collage

Miljö/omgivning: Trädgård
Utomhusservering: Ja
Utbud: Bakverk, smörgåsar
White Guide Café 2015/16: Ej med i guiden
Robbans bästa tycker:
+ Vacker miljö
+ Trevlig personal
+ Bra prisbild
 Jag önskar ett större utbud av bakverk

Norrby Trädgårdscafé  
Adress:
Vendelsövägen 50
Telefon: 08-776 23 20
Hemsida:
här
Facebook Trädgård: här
Facebook Café: här
Instagram: —
Twitter:

Öppettider Trädgården:
Måndag-fredag 10.00-18.00
Lördag-söndag 10.00–16.00

Öppettider Kafé:
Fredag 10.00-16.30
Lördag-söndag 10.00–15.30
Se hemsida för aktuell säsong

 

En kommentar

  • Göran Redmo skriver:

    Robban.

    Du har alldeles rätt. Det här är en pärla. En underbar trädgårdshandel, som bara blivit bättre med åren – har handlat här sedan i stort sett dag 1! Uppskattar smakfull presentation, den ekologiska framtoningen plus ett synnerligen trevligt och personligt bemötande. Kaféet har varit efterlängtat, men så mycket bättre nu när det är där. Också här en känsla av seriöst äkta och genuin framtoning, med alldeles lagom utbud. En oas, dit jag återkommer gång på gång.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.