Robbans bästa besöker: The Nut House

Bland mina anteckningar i mobilen har jag en flik som heter “caféer att besöka” och ett av dessa caféer som tilldrog mitt intresse var The Nut House. I ärlighetens namn så var det namnet som väckte mig nyfiken samt att det ligger i en härlig, lantlig miljö.

IMG_7620edited

IMG_7634edited

The Nut House ligger vid Torsåker slott, cirka tre mil norr om Stockholm city och ca 2,5 km från Upplands Väsby. Miljön är underbar med skog, ängar och sjöar och där ligger vackra Torsåkers slott, en ståtlig byggnad av sten i tre vå­ningar som uppfördes i sin helhet år 1872.

Det var Lisa Lister som startade upp verksamheten år 2005 efter att fått en förfrågan om att driva ett växthus i området där tidigare Torsåker slottsträdgård låg (lades ned 1948). Lisa hade vid den aktuella perioden redan en etablerad verksamhet på Dalarö där hon sålde växthuskonstruktioner men övertalades således att flytta.

Till en början bedrevs enbart växthusförsäljning men de insåg ganska snart att det även vore trevligt att ha ett caféverksamhet där de kunde servera hembakat. Den stora trädgården är idag på hela 6000 m² och det mesta består av gräsytor.

collagecollagecollage

Namnet The Nut House kommer från Lisas far som drev ett vegetariskt café i London och hon tyckte det var ett bra namn som kunde återanvändas. Utöver café och trädgårdsbutik så arrangeras det en hel del events, föreläsningar och kurser. Ett årligt inslag är något om går under namnet classic car meetings under sommarhalvåret (maj-aug) där man kan visa upp veteranbilar och umgås under trevliga förhållanden.

Själva caféet ligger i en vit träbyggnad som även har en butiksdel där man kan köpa tallrikar, koppar, glas, krukor och ljus. Det finns även mathantverk till försäljning såsom honung, sylt, äppelmust och lingonnektar och det mesta är egentillverkat.

collagecollagecollage

Antalet sittplatser är inte speciellt många inomhus men de flesta gästerna väljer att ta en kopp kaffe utomhus. I caféet serveras alltid hembakat samt luncher utan konserveringsmedel eller artificiella tillsatser. Utbudet var inte speciellt stort och när vi var här så fanns det morotskaka, toscakaka, chokladtryffeltårta, rabarberpaj, vaniljbulle samt lite småkakor. Det som fanns i matväg var paj med sallad, dagens soppa och en salladsbuffé. Även räksmörgås samt pannkakor fanns på menyn.

Det negativa var utan tvekan prisbilden som jag och flera med mig hade svårt att förstå. Hur kan man ta 30 kronor för en enkel bulle? Eller 35 kronor för en cappuccino och 38 kr för en latte! Vi är inte i Stockholms city, vi är på landet men även i city så är dessa priser i de flesta fall i överkant. Inget vi åt eller drack var speciellt märkvärdigt, snarare tvärtom, bryggkaffet var knappt drickbart (Annie lämnade sitt kaffe) och morotskakan samt vaniljbullen var så torra att jag misstänker att det var gårdagens bakverk de ställt fram. Gör om, gör rätt är min rekommendation för i övrigt är det ett ganska mysigt ställe med potential.

The Nut House är i dagsläget endast öppet fem månader om året men de hoppas på sikt kunna ha öppet längre. Tanken är att de skall odla frukt och bär under sommarhalvåret för att sedan kunna safta och sylta och därmed ha till försäljning i butiken året runt.

Omgivningen är naturskön och vacker men jag skulle inte rekommenderar någon att ta en omväg bara för att åka hit och fika. Men skulle du befinna dig i dess närhet, testa och gör din egen bedömning.

collagecollage

Miljö/omgivning: Natur/trädgård
Utomhusservering
: Ja
Utbud: Bakverk, soppa, smörgåsar, lättare lunch. Fullständiga rättigheter
White Guide Café 2015/16: Ej med i guiden
Robbans bästa tycker:
+ Hembakat
+ Vacker omgivning
+ Vackert växthus som man kan sitta och fika i
 Prisbilden bör ses över
 Kanske var det en engångsföreteelse men de bakverk vi åt av var ej dagsfärska, smakade gammalt
 Avståndet, The Nut House ligger ”mitt-i-ingenstans”
 En otroligt rörig hemsida

The Nut House
Adress:
 Torsåkers Gård /Almungevägen, Upplands Väsby
Telefon: 08-644 72 03
Hemsida:
 här
Facebook: här
Instagram: lisalistersweden
Twitter: —

Öppettider:
Se hemsida för aktuell säsong

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.