Robbans bästa besöker: Saltå Kvarn / Konditori Genuin

För ett år sedan var Annie och jag på Saltå Kvarn och Konditori Genuin i Järna (ligger i samma byggnad) och i och med att Saltå Kvarn firar 50 år så var det en självklarhet att svänga förbi dem när vi ändå var i krokarna. Givetvis var vi även nyfikna på Konditori Genuin som även i år belönades med en plats i White Guide Café. OBS: Konditori Genuin har flyttat till Pipersgatan 20 i Stockholm. Saltå Kvarn har tagit över Genuins lokaler och ett nytt fik öppnade i maj/juni 2015.

IMG_5601edited

IMG_5588edited

Saltå Kvarn har malt mjöl av ekologiskt spannmål ända sedan 1964. Mjölet som i dag säljs i butiker är malt mellan stålvalsar medans Saltå Kvarn stenmaler sitt mjöl, vilket gör att vitaminer och mineraler bibehålls. Idag har de ett brett sortiment med över 150 produkter.

Saltå bageri ligger bredvid kvarnen intill Moraån och här har det funnits kvarnverksamhet sedan medeltiden och de gamla kvarnarna drevs med vattenkraft från ån. Den gamla bygdekvarnen brann ner i början på 1990-talet men då hade de redan flyttat in i den nyare kvarnen. Idag ägs Saltå Kvarn av ett 15-tal stiftelser.

IMG_5085-1024x682[1]edited IMG_1117-1024x768[1]edited

Nytt för i år är att Saltå Kvarn flyttat butiken till den gamla packhallen vilket innebär en större och ljusare lokal. Det är bra för den förra lokalen var på tok för liten och trång men den hade ändå en viss charm. I den nya lokalen finner man alla deras produkter, kokböcker, baktillbehör och säsongsartiklar. Annie och jag handlade med oss mjöl, bönor, linser och givetvis färska bullar.

Saltå Kvarn erbjuder även kurser i brödbakning med Manfred Enoksson och det finns grundkurser för nybörjare och fortsättningskurser. Det finns även en glutenfri surdegskurs.

IMG_5590editedIMG_5594editedIMG_5595editedIMG_5591editedIMG_5592editedIMG_6003editedIMG_5598editedIMG_5596edited

När vi handlat klart så gick vi några meter till Konditori Genuin och där möttes vi av deras sommarkafé som flyttat ut en del av sin verksamhet. Annie och jag valde dock att ta trappan upp för att se om det skett någon större förändring i de ordinarie lokalerna men det såg i stort sett likadant ut som för ett år sedan.

Det var ganska tomt med gäster men å andra sidan var det ganska tidigt på dagen när vi kom på besök. Sortimentet är inte enormt men det som finns håller bra klass och givetvis är basen ekologisk. Här finns olika bakverk, kakor, tårtor och smörgåsar. De har även egentillverkad glass som tillverkas i tre smaker, vaniljglass med bourbon vanilj, jordgubbssorbet samt chokladglass som är fri från soja lecitin.

IMG_5603edited IMG_5610edited IMG_5609edited IMG_5608edited IMG_5604edited IMG_5602edited IMG_5611edited

Konditori Genuin är i år rankad som nr 52 hos White Guide Café och de var även med på listan förra året. Jag noterar även att de nu söker efter en ny lokal som bör ligga mellan Stockholm och Järna och de söker en lokal som är ett befintligt konditori/bageri. Det skall bli spännande att se vart de tar vägen senare i år och givetvis kommer Annie och jag att besöka det nya stället.

IMG_5606edited IMG_5614edited

Miljö/omgivning: Natur
Utomhusservering: Ja
Butik: Ja
Café utbud: Bakverk, tårtor, smörgåsar, sallader, glass
White Guide Café 2015/16: 24 poäng (av totalt 40), God klass

OBS: Konditori Genuin har flyttat till Pipersgatan 20 i Stockholm.
Saltå Kvarn har tagit över Genuins lokaler och ett nytt fik öppnade i maj/juni 2015.

Saltå Kvarn/Konditori Genuin
Adress: 153 91 Järna
Telefon: 08-551 508 00
Hemsida Saltå Kvarn: här
Hemsida Konditori Genuin: här
Facebook Saltå Kvarn: här
Facebook Konditori Genuin: här
Instagram: saltakvarn och konditorigenuin
Twitter: @saltakvarn

Öppettider:
Måndag-fredag 10.00–18.00 (butiken 09.00-18.00)
Lördag 10.00–16.00 (butiken 10.00-17.00)
Söndag 11.00–16.00 (butiken 11.00-17.00)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.