Robbans bästa besöker: Svindersviks Brygghus

Nedanför Värmdöleden i Nacka ligger charmiga Svindersviks Brygghus med anor från 1700-talet. Det är en vacker och lite undangömd oas som ligger i närheten av den stora motorvägen och om det inte vore för bruset från bilarna skulle man lätt kunna få en känsla av att befinna sig på landet.

Svindersvik är för litet för att kallas slott eller herrgård och byggdes i början av 1740-talet för bruksägaren Claes Grill som var en av dåtidens mest inflytelserika och förmögna finansmän och så småningom en av direktörerna i svenska Ostindiska Kompaniet. Huvudbyggnaden ritades av arkitekten Carl Hårleman i franskinspirerad rokoko. 1780 såldes egendomen och efter flera ägarbyten köpte sidenfabrikör K A Almgren Svindersvik år 1863. 1949 överläts Svindersvik till Nordiska museet. Från maj-oktober kan man via Nordiska museet boka guidade visningar av Svindersviks Gård.

IMG_2333edited

Jag har varit här flera gånger de senaste åren och den är en fröjd att promenera runt i området. Man kan välja att ta strandpromenaden som fortsätter till Finntorp, promenera runt viken mot Kvarnberget eller strosa omkring i det vackra parkområdet. I parkområdet finns ett stort antal äppelträd med knotiga och vridna stammar som trots att de stått där i så många år fortfarande bär fukt.

I det gamla brygghuset nere vid vattnet ligger caféet, en vacker och sned timmerstuga som sedan 2003 drivs av Jeanette van den Bos. Hon har tidigare även drivit Fullersta gårdscafe och Café Sjöstugan. Så fort du kliver in i byggnaden möts du av dess charm och här finner man tack och lov inga bruna skinnmöbler, fantasilösa tavlor från Ikea eller muffins stora som tefat.

collageedited

Caféet har sittplatser både inomhus och utomhus runt huset och när det är någorlunda varmt så är det mysigt att sitta och fika vid borden som står uppställda i närheten av vattnet. I byggnaden bredvid kan man köpa glass samt besöka brygghusets kuriosa loppis.

Utbudet är helt okey och likaså prisnivån som är enligt följande: Kondisbitar 15-25kr, bullar/mjuka bitar 25-35kr, tårtbitar/pajbitar 40kr, kaffe och te 25kr, varm mjölkchoklad 35kr, saft 10kr. Smörgåsar med ost och skinka på rågmacka 35kr/40kr. Äggmacka med ansjovis 35. Kallrökt lax med ägg och räkröra på solrosbröd 85 kr. Sopplunch serveras vardagar mellan 11.00-14.00 och kostar 95 kr (bröd, smör och ost ingår). För barnen finns det pannkakor med sylt och grädde (även gluten och mjölkfria pannkakor).

collageedited

De brukar vara en hel del aktiviteter året om på fiket. Mellan 19 maj-25 augusti är det fordonskvällar på torsdagar mellan 17.00-20.00. I september dukas det upp till äppelkaksbuffé med bakverk från Svindersviks egna äpplen (det brukar vara minst sju olika sorters äppelkakor). Det är en aktivitet som bör bokas in i kalendern om du älskar äppelkakor (och vem gör inte det!). Under höst och vinter brukar de ha Halloweenmys och adventsaktiviteter.

collageedited

Brygghuset är definitivt ett ställe jag rekommenderas att besöka, ett lantligt fik i storstan. Om det är första gången du besöker Brygghuset så är min rekommendation att kika in på deras hemsida för att se aktuella öppettider samt kolla på kartan så att du navigerar rätt. Det är bara 15 minuters gångväg från Sickla köpcentrum.

Om du gillar grönska, historiska byggnader, fågelkvitter och närhet till vatten, ja då är Brygghuset ett fik för dig.

imageedit_4_2544491387imageedit_7_9476452447

Miljö/omgivning: Natur/park
Utomhusservering: Ja
Utbud: Bakverk, smörgåsar, soppa, enklare lunchrätter
Robbans bästa tycker
+ Hembakat
+ Charmigt
+ Vacker omgivning

Svindersviks Brygghus
Adress: Svindersviksvägen 15, Nacka
Telefon: 073-436 87 67
Hemsida: Här
Facebook: Här
Instagram: Här
Nordiska Museet Svindersvik: Här

Öppettider:
Tisdag-söndag 11.00–16.00
(se hemsida för aktuella tider/säsong)

 

2 kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.