Robbans bästa besöker: Taxinge Slottscafé

Taxinge Slottscafé är som bekant en institution för alla fika-lovers och hit brukar Annie och jag åka en till två gånger per år, inte bara för att fika utan lika mycket för den vackra miljön. Denna gång hängde vi på låset och klev in bland de första gästerna i ett hav av underbara bakverk.

IMG_7106edited

IMG_6100editededited

När man svängt av Gamla Strängnäsvägen kör man i 4km genom slingrande grusvägar och passerar bland annat en vacker allé med gamla ekar. Vidare passerar man Taxinge krog som påminner om en engelsk lantlig pub och därefter Taxinge kyrka från 1863. Vi brukar parkera bilen på den stora grusplanen i närheten av stallet och därefter promenera upp till caféet.

collage

Första gången Taxinge nämns i skrift är år 1281 då gården Näsby omnämns i ett s.k. diplom, en medeltida officiell handling, som finns bevarad i Riksarkivet. Diplomet är ett gåvobrev med vilket en bror till Magnus Ladulås skänkte gården till Strängnäs domkyrka. Näsby var vid den tiden en medelstor gård, men kom 600 år senare att utvidgas och slutligen omfatta så gott som hela Taxinge socken samt en stor del av angränsande socknar.

Till själva herrgården hör även en park som består av en fransk, en italiensk och en engelsk avdelning. Där finns även flera lusthus varav det äldsta är från slutet av 1700-talet och ligger på uddens östra sida. Till godset hör även en planterad bokskog.

Den nuvarande huvudbyggnaden uppfördes mellan åren 1806-1813 i nyklassicistisk stil. 1925 tog Handelsbanken över och 1928 såldes det vidare till Ernst Sjögren. Vid hans död 1969 tog Södertälje kommun över slottet och sedan 1999 ägs slottet av Nykvarns kommun.

collage

Innan man kommer till huvudbyggnaden finns det två mindre byggnader på gårdsplanen, den ena byggnaden är en butik som säljer inredningsprylar och den andra fokuserar mer på hantverk och konst. Vi brukar alltid gå in butikerna men jag kan inte komma ihåg att vi någonsin köpt något.

collage

Taxinge slottscafé – eller kakslottet som vissa säger – är välkänt för sitt digra utbud av kakor och tårtor. Jag kan inte komma på speciellt många caféer som har ett sådant utbud, den närmsta jag har i tanken är Vaxholms Hembygdsgårds Café och i restaurangväg, Berns Konditori (12.00-17.00 och kostar 160kr och man får äta hur mycket man vill eller 70kr om man kombinerar med lunch).

Taxinge Slott drivs av Anne-Marie Fimmerstad och hennes dotter Åsa Fimmerstad är närmaste medarbetare och den som också kommer att driva familjeföretaget vidare tillsammans med Per Flimmerstad. De har ett par heltidsanställda samt mellan 40-50 säsongsanställda ungdomar. Familjen har arrenderat slottet sedan 1979 där servering, konferens och lantbruk ingår. Via dotterbolaget Baslägret arrangeras även olika äventyrsaktiviteter.

Taxinges årliga julmarknad är välkänd och det brukar vara den julmarknad som startar tidigast (två sista helgerna i november). Som du säkert redan upptäckt spelas Hela Sverige Bakar in i dessa vackra miljöer.

En liten nackdel med detta ställe är att det oftast är enormt mycket folk och köerna långa men i och med att Annie och jag för en gångs skull var här vid öppningsdags så var det betydligt lugnare. Själva sittytan inomhus – som enbart är på slottets nedervåning – är inte speciellt stor, däremot finns en stor utomhusservering där det även finns ett partytält där man kan sitta oavsett väder och årstid.

collage collage

Trots vår tidiga ankomst så blev det snabbt kö, dock inte som det brukar vara när man kommer en sen eftermiddag och Annie och jag stod bland de tio första gästerna. Väl i kön så kommer beslutsångesten som ett brev på posten, framför mig låg ett hav av färglada bakverk och tiotusenkronorsfrågan blev, vad skulle jag välja? En av orsakerna till att det bildas kö är säkerligen att folk står och velar vad de skall ha, det finns helt enkelt för mycket att välja mellan och allt tar tid.

Denna gång tänker jag inte rabbla upp allt som fanns men om du vill se utbudet, spana in här. Givetvis finns det även annat än bakverk såsom smörgåsar, pajer, soppa och sallad. Jag tycker det är bra att det är angivet på små skyltar samt på hemsidan vad som är ägg-, gluten-, mjölk- och sockerfritt.

Bakverken är helt ok, visst, det är inte av samma kvalité som de allra vassaste konditorierna men de duger alldeles utmärkt för mig (och uppenbarligen för tusentals andra gäster).

Taxinge slottscafé har även utsetts som ett av de bästa caféerna i världen av den amerikanska webbsidan BuzzFeed. Nu känner jag inte till hur pass välrenommerade de är men det är alltid trevligt när svenska caféer, bagerier, konditorier och kaffebarer uppmärksammas utomlands. Det är amerikanska sajten BuzzFeed Food som utsett “25 caféer runt om i världen du bör se innan du dör”.

collage collage collage collage

Efter fikat gick vi och satt oss på en bänk i parken och tittade ut över Mälaren och njöt av sommarens sista dagar. Vi kunde se den vackra ångbåten SS Mariefred som brukar lägga till vid ångbåtsbryggan (Taxinge Näsby) och som trafikerar Mariefred-Stockholm mellan maj-september.

Taxinge är väl värt ett besök, speciellt för de vackra omgivningarna. Ytorna är stora och perfekt för barnfamiljer då det även finns djur (grisar, höns, hästar) som de kan titta på samt att man sommartid kan bada. Det finns även en liten lekpark.

collage collage IMG_7076edited

Miljö/omgivning: Natur/slottspark
Utomhusservering
: Ja
Utbud: Stort sortiment av bakverk, tårtor, kakor, smörgåsar, pajer
White Guide Café 2015/16: rankad plats 65 i Sverige. 31 poäng (av totalt 40), Mycket god klass
Robbans bästa tycker:
+ Hembakat
+ Vacker miljö
+ Utbudet som är enormt
+ Bra service
 Kan vara hysteriskt mycket folk. Räkna med att få stå i kö. Enligt mig är den bästa tidpunkten vid öppningsdags eller cirka en timme innan de stänger.

Taxinge Slottscafé
Adress:
 Näsby 52
Telefon: 0159-701 14
Hemsida:
 här
Facebook: här
Instagram: —
Twitter: —

Öppettider:
Måndag-Söndag 11.00–16.00 (september)
Maj-Aug 11.00-18-00 (dagligen)
Övriga året:
Fred, lörd, sönd 11.00-16.00

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.