Robbans bästa besöker: Zetas Trädgårdscafé

Zetas Handelsträdgård är en upplevelseträdgård som Annie och jag brukar besöka ett par gånger om året för att botanisera bland växter, krukor, korgar, konsthantverk och övrig interiör, allt för att skaffa inspiration. Sedan finns givetvis trädgårdscaféet mitt i all grönska.

IMG_5073edited

IMG_5077-1024x682edited

Det första embryot till Zetas startades redan 1927 då Gösta Zetterqvist började påta kring sommarstugan för att skapa en trädgård i orientalisk stil. Med hjälp av en konstprofessor lades grunden till en vacker trädgård som skapade stor uppmärksamhet bland de förbipasserande och många frågade om växterna var till salu. Tiden gick och intresset bland kunderna ökade och 1960 började Gösta att ägna sig åt trädgården på heltid. Efter en tid började Victoria Skoglunds pappa, Folke Matsson, att engagera sig i trädgården på kvällar och helger och 1975 tog han över helt.

Victoria Skoglund och Rikard Skoglund tog över Zetas 1997  och de har succesivt byggt ut trädgården som utöver växt- och platförsäljning även innehåller en demonstrationsträdgård, café och designavdelning.

collagecollage

Butiken är en härlig oas med massor av saker att titta på såsom glasföremål, tekannor i gjutjärn, rustika rottingkorgar, ljusstakar, lyktor, lerkrukor från Sturehofs krukmakeri, vasformade krukor från Mikaela Willers, inomhusväxter och mycket mer. Det mesta är handplockat, exempelvis möblerna som kommer från Kina, Belgien och Frankrike. Samtidigt som jag strosar omkring i de luftiga lokalerna ljuder svag loungemusik ur högtalarna, vilket skapar ett lugn hos mig.

collage collage collage

När Victoria Skoglund tog över Zetas var hennes högsta dröm att öppna ett café i trädgården och bara efter några år öppnade de upp ett trädgårdscafé som ligger vackert inbäddad i grönskan. Caféet drivs av Samantha och Daniel som jobbat på Zetas i många år och de ser dagligen till att det finns bakverk, smörgåsar samt goda luncher på vardagarna (hembakat bröd, färskost och ekologiskt kaffe/te ingår). Givetvis är råvarorna av god kvalité. I caféet finns också försäljning av utvalda varor, till exempel olivolja, choklad och lakrits.

Utbudet av bakverk är bra men inte gigantisk och när vi var där fanns det allt från bullar och kakor till pain au chocolate, banankaka med kanelfrosting, ananaspaj och chokladtårta. Luncherna brukar vara fräscha och vi kunde välja mellan kallrökt lax med västerbottenpaj och en sallad på fänkål, spenat och rädisor toppat med pepparrotskräm eller en fårostsallad med vattenmelon, oliver, rostade frön och senapsvinegrette alternativt om man ej var så hungrig, en paprikasoppa. Under de år vi fikat här har Annie och jag noterat att kvalitén på bakverken varit ojämn, vi har många gånger fått torra och smaklösa bakverk, däremot har luncherna och de mustiga smörgåsarna hållit högre standard. 

De lägger stor vikt på kaffet och de serverade ett etiopiskt Welena-kaffe, ekologiskt och direct trade från Johan & Nyström. Smaken, nektarinton med en mjuk sötma, inte så tokig men lite för klen för att vara en favorit.

Prisbilden då? Smakar det så kostar det, en lunch går loss på cirka 130 kr och bakverken kring 45kr, kakor 21kr. Är du van vid att kaffet kostar runt 20-25 kronor, glöm det här ligger bryggkaffet på 28kr, espresso på hutlösa 30kr, macchiato 32kr, cappuccino 36kr, latte 36/40kr, te 28kr och slutligen varm choklad 36kr. Är det något negativt jag hört sägas om Zetas så är det prisbilden på fikat och jag kan till viss de hålla med, espresso, macchiato, cappuccino och latte är överprisade, det går inte att komma ifrån.

collage collage collage

Antalet sittplatser inomhus är inte stort men å andra sidan är det som mest folk under vår- och sommarhalvåret och då sitter de flesta utomhus. Nu är i och för sig Zetas öppet året om och hit går man inte enbart för att köpa växter utan även för att få inspiration till hemmet då det finns så mycket fina saker i butiken. Sedan är det som skönast att strosa omkring här när det ej är som mest folk.

collage

Miljö/omgivning: Handelsträdgård
Utomhusservering: Ja
Utbud: Bakverk, smörgåsar, lunch, soppa
White Guide Café 2015/16: 24 poäng (av totalt 40), God klass
Robbans bästa tycker:
+ Hembakat
+ Vacker miljö
+ Trevlig personal
+ Goda luncher
 På tok för dyrt kaffe
 Ojämn kvalité på bakverk

Zetas Trädgårdscafé
Adress: Blombacken 2, Segeltorp
Telefon: 08-646 03 91
Hemsida: här
Facebook: här
Instagram: zetastradgard
Twitter:

Öppettider:
Måndag-fredag 10.00–18.00 (caféet 10.00–16.30)
Lördag 10.00–16.00 (caféet 10.00–15.30)
Söndag 11.00–16.00 (caféet 11.00–15.30)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.