Semla – slät massa eller med bitar i?

Det är faktiskt inte så många år sedan en semla endast innehöll en slät mandelmassa. Numera börjar den släta mandelmassan trängas undan allt mer – i alla fall i Stockholm – för mandelmassa med bitar i så att det blir lite tuggmotstånd.

Ja, det går mode i det mesta och trender kommer och trender går och efter ett par år med mer eller mindre hysteriska hybrider har semlan sakta men säkert återgått till dess normala utseende.

Valenciamandlar eller Marconamandlar har blivit allt vanligare, gärna med mindre bitar i för att få lite crunch. Båda sorterna anses tillhöra de bästa i världen men smakar det så kostar det för de är inte billiga. När jag besökte Valencia för ett par år sedan åt jag kopiösa mängder av dessa mandlar för de är så otroligt goda. Än idag köper jag med jämna mellanrum dessa mandlar som jag sedan äter rakt upp och ned😉

Mellan 2014-2016 genomförde jag semmeltester i Stockholm där jag testade semlor från 45 stycken olika bagerier och konditorier och då var det endast en handfull bagerier som blandade ihop egen mandelmassa. Idag är det mer vanligt förekommande, i synnerhet hos de små och medelstora bagerierna.

Mandelmassan är semlans hjärta men även om den kanske är den allra viktigaste ingrediensen så är helheten och semlans totala balans oerhört viktig. Det spelar ingen roll om du har världens godaste mandelmassa om det visar sig att bullen och grädden är under all kritik. Och tro mig, jag har under alla år jag ätit semlor ibland råkat ut för bullar och grädde som knappt varit otjänlig som människoföda.

Semla – slät massa eller med bitar i? Jag förespråkar både och men om det är slät massa får det absolut inte vara för mycket bittermandel i då det ger mig associationer till gamla gummidäck från forna Östtyskland!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.