Semlor – dessa underbara bakverk

Det finns mycket man kan säga om semlor och idag verkar det som om de flesta har en åsikt om utseende och smak. Den konservative är orubblig och håller benhårt på traditionerna både beträffande utseende och tidpunkt för intagandet av semlorna medan den innovative förordar utveckling och förändring och är positiv till semmelhybriderna.

Jag siade redan i höstas om att hybriderna skulle mattas av denna vinter och helt klart råder inte samma hysteri som tidigare år. De semmelhybrider som vissa bagerier och konditorier tagit fram tidigare år erbjuder man även denna vinter i begränsad upplaga. Hetsen med att uppfinna nya innovativa och knasiga hybrider verkar således ha avtagit kraftigt i år. Jag nämnde även att hetväggen skulle göra storstilad comeback och även på den punkten verkar jag ha prickat rätt för det är idag en hel del fik som erbjuder hetvägg.

Foto: Linda Lomelino

Jag har ögat mig igenom Instagram och letat upp ett gäng coola, knasiga och snygga semlor. Håll till godo.

Damien Foschiatti och Malin Eklund på Fosch Artisan Pâtisserie i Stockholm har i vanlig ordning massor av godsaker att erbjuda. Säg hej till Mamie kastanj. Fler innovativa semlor finner du i deras mysiga fik i Stockholm (t-bana Stadion).

Populära Mr Cake i Stockholm är i vanlig ordning innovativa och trollar fram härliga bakverk i parti och minut. Här ser du en cronut-semla.

Kosterheds konditori i Solna finner du dessa godbitar, smarriga wienersemlor.

Byttorps finbageri hittar du i Borås och där kan du få tag i en munkla som är en friterad munk rullad i kardemummasocker och fylld med mandelmassa och grädde. Inga konstigheter va!

2017-års semmelhybrid var prinsessemlan som presenterades av Thimons konditori i Nässjö där de på en säsong sålde 10 000 av dessa semlor. Förra året presenterade de momlan – en hybrid mellan semla och morotskaka. I år finner du pralinsemlor gjorda på rostade och karamelliserade mandlar, spritsad vit choklad och ljus choklad med kardemumma.

Man kan väl redan nu utse semmelkuben till årets hybridsemla, eller? Kuben finner du hos Magnus Johansson bageri och konditori i Hammarby Sjöstad och är designad av Bedros Kabranian – de kavlade degarnas okrönte konung.

Om du beger dig till Sigtuna och besöker RC Chocolat så kan du beställa en saffranssemla med blåbärsgrädde och mandelmassa.

Haga Tårtcompani & Bageri har en vegosemla där grädden är gjord av soya och kokosgrädde. Inhandlas på Hagabageriets enehter i Stockholm.

Vad sägs om saltkolasemlor med choklad och vanilj i mitten? Inhandlas hos Landhs konditori i Mullsjö.

De “goa gubbarna” Tommy Dahlberg och Andreas Riksèn som driver Lilla Sur i Göteborg har sedan 2014 erbjudit kanelbulle + semla = kremla. 2019 är inget undantag.

Spana in denna goding från Daniel Lindeberg bageri & konditori i Orminge. Chokladbrioche med chokladcremeux, hemmagjord mandelpraline, kardemumma samt choklad- och mascarponemousse. Mums.

Varför krångla till det? En semla skall väl ändå vara en semla! På café Mandeltårtan i Ronneby erbjuder man klassiska semlor utan krusiduller.

Även i år finner du semmelburgaren hos Magnus Johansson Bageri & Konditori i Stockholm.

Brunkebergs bageri och bistro i Stockholm erbjuder semmelmunkar – friterad karlsbaderbulle, mandelfyllning och fluffig grädde, doppad i socker och kardemumma.

I Vellinge finner du Björns konditori och där kan du beställa fastlagsbullar med vaniljkräm och nutella.

Frida Leijon som driver Leijon Stenugnsbageri & Konditori i Uppsala erbjuder en Budapestsemla beståendes av en mandel- och chokadmaräng fylld med grädde och toppad med härlig semmelfyllning.

På klassiska Gunnars konditori i Ulricehamn hittar du semlecron. Inte för stor, inte för liten utan ganska så lagom.

Nöjds konditori i Göteborg håller man hårt på traditionerna med den riktiga Göteborgssemlan där locket dekoreras med pärlsocker och mandel. Ve och fasa, vem yppade om florsocker?

Om du beger dig till Gustavsberg så har du möjlighet att njuta av kanelbullesemlor från Delselius konditori.

Cum Pane i Göteborg serveras 100% ekologiska semlor. De har två enheter i Götet och min favorit är den på Mariagatan 17 som är otroligt charmig.

Spana in de här vackra semlorna från Spånga konditori. Semlor med vaniljkräm. Perfekt för dem som inte gillar mandel.

Günterska Hovkonditoriet i Uppsala kan man inhandla denna goding – Choklad och hasselnötssemla innehållandes chokladbulle, hasselnötstryffel, rostade och hackade hasselnötter och chokladgrädde. Mums!

Jag avslutar denna semmelkavalkad med munksemlor från By:fiket i Stockholm. Se nu till att njuta av en semla idag.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.