Semlor i december – bu eller bä?

Det klagas högljutt i stugorna runt om i landet över att julkommersen påbörjas allt tidigare för varje år och jag instämmer verkligen i det. Tidigare år var det så att julskyltningen började direkt efter allhelgonahelgen men i år var det många affärer som påbörjade skyltningen redan innan.

Likaså är det med reorna eller är det bara jag som tycker att det är rea hela tiden? Det är mid-seaseon sale, temadagar med rea, rea för att det är helg, klubbdagsrea, rea med ett plagg varje dag i adventskalendern och så vidare. När vi sedan kommer till mellandagsrean så kommer många av oss vara helt slut!

Liknande trend kan jag se med semlorna då de verkar trycka sig fram allt tidigare i montern – må vara att de under december månad är fyllda med saffran men allt fler passar även på att pressa ut vanliga traditionella semlor tidigt. Ur led är tiden.

Semlor i slutet på november och i december är i mina ögon lite väl tidigt. Så här ligger det till, om man börjar försäljningen med semlor för tidigt så kommer också försäljningen att avta tidigare under den ordinarie perioden och det kommer vara tydligt nästa år då Fettisdagen inträffar så sent som den 5 mars.

I Stockholm ser man tack och lov inte så mycket av semlorna i december för här har bagerierna och konditorierna vett att inte påbörja försäljningen allt för tidigt. Däremot brukar vissa matkedjor börja sälja semlor redan i slutet på november, vilket jag tycker är på tok för tidigt.

Tjänar affärsidkarna mer pengar på semlorna bara för att de påbörjar försäljningen tidigare? Många tror kanske det men jag har under mina år rest runt en hel del i landet och pratat med ägare till bagerier och konditorier och då har det visat sig att de aktörer som haft som tradition att ha kortare försäljningsperiod kontra sina kollegor i branschen, haft minst lika stor försäljning eller till och med högre. Det skall väl i ärlighetens namn läggas till att man oftast då inte räknat med merförsäjning utan enbart per såld semla.

I år var jag med under hela semmelperioden på Tössebageriet och nästa år påbörjas försäljningen traditionsenligt den 2 januari och pågår fram till påsk. Gissningsvis kommer bagarna och konditorerna på Tösse att vara riktigt less på semlor när det vankas påsk!

Jag älskar semlor men säsongens första semla lär låta vänta på sig ett tag till.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.