Semlor, semlor, semlor

Semlor, semlor, semlor, var man än vänder sig på sociala medier så finns de där, semlorna. Det är nästan så att de hinner bli uttjatade lagom tills den stora dagen, nämligen Fettisdagen. I år infaller den stora semmeldagen något senare jämfört med i fjol (9 februari), närmare bestämt den 28 februari vilket är mitt i sportlovsveckan, i alla fall för STH-området. Jag klagar inte för jag älskar semlor och tycker det är trevligt att ett det kan bli ett sådant ”surr” kring ett bakverk.

Jag skrev häromdagen att jag tror att prinsess-semlan har goda förutsättningar att få liknande hausse som semmelwrapen för två år sedan och när jag idag kollat runt så har allt fler bagerier/konditorier kopierat idéen samt att många hemmabagare skapat egna varianter. Jag är övertygad om att prinsess-semlan är här för att stanna.

Jag har samlat ihop en del innovativa semlor som jag noterat och högst upp till vänster bland bilderna finner du:

Chokladsemla med karamellmousse, choklad-semmelfyllning och choklad-vetebulle från Magnus Johansson Bageri & Konditori i Stockholm.
Marsipansemlan med marsipan och hallonsylt från Thimons bageri och konditori i Nässjö.
Rossinisemla med vetedeg på smör och rikligt med kardemumma, spansk mandelmassa, rostad mandelsplit, Perigordtryffel, anklevermouse istället för grädde. I samarbete med Pelle Henriksson från bageri Lundmark och Andreas Edlund från Pontus catering (Pontus Frithiof) i Stockholm.
Mufflan är helt enkelt en muffin med semmelfyllning och grädde från Ica Maxi Erikslund i Västerås.
Stjärnsemla med mandelmassa från Café Prego i Örebro.
Pralinsemla gjord på belgisk choklad och fylld med traditionell semmelfyllning från Chokladkompaniet i Stockholm.
Petit choux fylld med härlig mandelmassa med kakao, rostade mandelspån, rivet apelsinskal, vanilj och en skvätt apelsinlikör från Handgjort Stockholm.
Nutellasemla från Landings konditori i Uppsala.
Chokladsemla med mörk choklad från Lottas konditori och bageri i Norrköping.

 

4 kommentarer

 • Åsa skriver:

  Jösses 45 semlor!! Gamla 50-talscaféet Santa Fe i Kärrtorp har ny regi, verkar som en bra bagerska. God semla där också men för mycket vaniljsmak i mandelmassan för min del. På Santa Fe handlar man däremot stans mest prisvärda bullängd. Tungt smörig och sockrig för bara 55 kr.

  • Robban skriver:

   Var förbi Santa Fé snabbt när de hade öppnat. Får ta mig dit för en fika så småningom. Är uppvuxen i Enskede (Gamla Tyresövägen) så det är mina gamla områden. Du har ju även MA Baker vid Kärrtorps centrum och Bonne Femme stenugnsbageri i Hammarbyhöjden. Sedan Gamla Enskede bageri vid Stora Gungans väg vid Sandsborg.

 • Åsa skriver:

  Hej, tack för revyn med roliga semlor. Jag är älskare av klassisk semla och jag bara måste be dig testa Bakgården (vid Skogskyrkogården). Godaste jag ätit, och så har det varit flera år i rad nu. Jag går minst en gång per vecka under försäljningsperioden och köper mig en att njuta med varm mjölk. Det är något med grädden har jag listat ut. Det är så rikligt och så är den lenvispad på ett sätt som att den är lösvispad men håller ändå ihop perfekt. Bullen jättesaftig och fluffig, inte så torr på ytan som tex Vetekattens kan vara. God kardemummasmak. Mandelmassan standard i lagom mängd och noggrant utbredd över hela botten. Kostar hela 45 kr men det är den värd!

  • Robban skriver:

   Hej Åsa. Jag har inte smakat deras semla, bara deras kanelbullar. Kostar semlan 45kr på Bakgården? Om så tillhör den en av stans dyraste semlor och dyrare än samtliga premium-konditorier. Jag stannade till hos Konditorn & bagarn idag i Hökarängen och den semlan var riktigt bra. Den kanske inte hade nått hela vägen till toppen i mitt årliga semmeltest (45 semlor) men en klar fyra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.